Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,rád bych se zeptal na jednu radu.Mám kamarádku a ta šla ke svému ženskému lékaři,aby ji předepsal recept na prášky proti otěhotnění.No a jak mi řekla,doktor po ni žádal 1000 Kč roční poplatek,za to,že ji má v evidenci.Jen by mě zajímalo,jestli je nárok toho lékaře,říci si o poplatek oprávněný za to,že ji má v evidenci,ikyby k němu celý rok třeba nepřišla,musela by stejně platit.Stejně tak by se tedy mohl zachovat jakýkoli lékař ke kterému chodím,zubař,alergolog,ortoped,očař,obvoďák,kardiak a další jiní.Tím pádem by se mi mohlo stát,že budu na začátku každého roku zasílat 10 000 všem svým lékařům.Je tedy nárok onoho lékaře zákoný,není to proti nějaké etiketě,kterou lékaři musí podepisovat,že poskytnou pomoc nemocnému?Nevyznám se v tom a tak děkuji všem za nějaké vyjádření.
Přeji všem krásný den.
Za to, že mě má lékař v registraci, po mně nemůže nic chtít. Vždyť třeba k některému odbornému lékaři /gynekolog/ nejdu ani jednou za celý rok, pokud nemám problémy. Tak proč jen tak vyhodit 1000 Kč? Zdá se mi, že ti lékaři jsou čím dál nenasytnější. Všude jen mluví o penězích, zubař mi kouká do úst a brblá si - tak tohle bude za 500, tady bílá plomba - 310 a po mně jdou mrákoty.
Jinak těch 30 Kč /poplatek/ u lékaře nemusíte platit, pokud Vás nijak nevyšetřuje. Třeba když si jen jdete dát napsat léky. Jakmile Vám ale třeba jen změří tlak, platíte. Já si byla jen pro pravidelné léky, nic mi nebylo, tak jsem si myslela, že platit nebudu. Pan doktor ale, aby to ze mě dostal, povídá: Už jste, jak koukám, dlouho nebyla na RTG plic. Napíši Vám tam doporučení. Napsal a hned i obral o 30 Kč, když dá doporučení k někomu jinému, už se prý platí. Je to dneska těžké, celý život jsme platili a na stará kolena platíme podruhé. Jaga.
Taková platba je nezákonná. Takové "evidenční poplatky" vybírají lékaři, kteří mají v regionu a odbornosti monopol. Můžete si na lékaře stěžovat, ale pak se smiřte s tím, že budete třeba za zubařem dojíždět několik kimometrů, protože ten v místě bydliště nemá místo (místo má jen pro ty platící...)...
Je to chování na hraně zákona. Jako poplatek za to, že ji má v evidenci, lékař vybírat nemůže. Ovšem gynekologové v Praze (možná i jinde, nevím) často vybírají roční poplatek "za nadstandard" - a to už mohou. Nadstandardem přitom bývají takové blbinky, jako třeba sdělování výsledků po e-mailu, konzultace po telefonu, jednorázová vyšetřovací zrcadla, vytavení receptu na HA bez nutnosti se předem objednat... Čistě teoreticky žena poplatek nemusí a nadstandard nemusí využívat, čistě prakticky jí to pak někteří lékaři dávají sežrat a jít jinam prakticky nemá kam, ptž ten tisícikorunový poplatek je v Praze opravdu hodně rozšířený
Stěžovat si na zdravotní pojišťovně lze, ta potom může lékaři vypovědět smlouvu... takže dotyčná stejně bude buď muset jít jinam, nebo bude muset platit natvrdo jako nepojištěná. Jinak vypovězení smlouvy z důvodu vybírání ročního poplatku jsem zažila před asi deseti lety u Gyncentra - no, já třeba patřila mezi ty, které radši změnily pojišťovnu, než by změnily mého vynikajícího gynekologa. Myslím, že odliv pojištěnců od pojišťovny byl asi větší, ptž mám pocit, že VZP s Gyncentrem znova navázala spolupráci, i když se roční poplatek vybíral i nadále.
To ještě někdo dělá? Tohle bylo celkem rozšířené v době divoké privatizace zdravotnictví. Od doktora je to sviňárna a zneužití postavení. Ale jak tady někdo psal, jestli je ten doktor opravdu eso a vždycky se jí tam podívá tak jako nikdo jiný, bude to muset kámoška zkousnout.
Jestli jí to vadí z principu (jako mně), ať zaplatí, nechá si vystavit doklad s přesným uvedením účelu a pak ho může jít prásknout. Když se jich domluví více, bude z toho mít p.doktor alespoň potíže
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.