Nejste přihlášen/a.
Mám takový úsměvný dotaz, ve kterém by asi nejlépe dokázal poradit p. Špaček! Lámu si hlavu nad tím, jak slušně, nejlépe v rámci etiketiky odmítnout odpovědět na otázku. Když řeknu "Nic Vám/Ti do toho není", "Nezlob/te se, ale o to se nestarej/te" tak sem u každýho drzej, nevychovanej, atd. ... Existuje nějaký řečnický obrat, který např. doporučuje etiketa, nebo který někdo užíváte? Díky, moc by mě to zajímalo
Začátek máš dobrý, to "nezlobte se, ale", pakliže nechceš nikoho urazit, nemůžeš pokračovat tím, aby se o to nestaral, nebo že mu do toho nic není. Taže řekni, "nezlob(te) se, ale mně se o tom NECHCE mluvit." Nic víc, nic míň. Uvidíš, že Ti za takovouhle odpověď nikdo nenadá do drzounů a nevychovanců. Kdyby náhodou nějaký zvědavec přesto naléhal, trvej s úsměvem na svém. Prostě nechci. Ahojky Suzy.
Na to je machr manžel, něco se zeptáte a on vystaví šikovně "oslí můstek" a mluví a mluví a vy už dávno nevíte co jste vlastně chtěl a nebo je vám hloupé se zeptat znovu. Já klidně řeknu po tom ti je h... a nemám s tím problém.
No teda Liduško, !
Když on chtěl vidlák radu, jak se vyjadřit v souladu s etiketou. A ty mu poradíš, aby řekl "do toho vám je ho.no!" Musím se smát. Pobavila jsi mě. Papapa Suzy.
Ale tak já to řikám dědkovi taky, protože jeho neustálý otázky a rady mi už lezou krkem, ale tak rád bych to podal jinak
Jestliže jde pouze o toho "dědka", doporučuji radu Liduš. Neodpovídat a mluvit a mluvit a o něčem zcela jiném. Zamotat ho dědu jednoho, do jeho vlastních otázek. Na otázku odpovídat otázkou. Příklad: "jestlipak jsi byl dneska v tom obchodě, kvůli sekačce?" Ptá se děda. Já odpovím:" Byla tady včera paní Voháňková s těma jablkama?" Děda nato, nebyla protože...a už je hozený do jiné dimenze. Takže i toto je spolehlivý způsob, jak odvést řeč od toho, o čem mluvit nechceme. Chce to ovšem rutinu. Ale jde to, taky to používám. Ahoj a hodně zdaru. Suzy.
Suzy, když já mám čím dál víc pocit, že slušnost se dnes moc nenosí a ten co je drzejší a bez obalu říká co si myslí to dotáhne dál než asertivní jedinec z chováním podle etikety.
Co to je poplužní dvůr? Vím, co je pluh. To je nějaký stroj, kterým se pracuje na poli po zorání, asi nějak rovná zoranou zeminu, ale nevím, co je to ten dvůr! Jsem blbka, jak je vidět, a ráda bych se zase něčemu přiučila. Tak díky za vysvětlení Kartaginec. Suzy.
Poplužní dvůr ( latinskypraedium, německyMeierhof) je historické označení pro panský (neboli vrchnostenský) dvůr, ke kterému náležela dominikální půda. Český název pochází od označení staré měrné jednotky popluží, kterým se také někdy zjednodušeně nazýval dvůr sám.
Součástí poplužního dvora byly hospodářské budovy a tzv. kmetcí (neboli selské) grunty (dvory) s rustikálními (selskými) pozemky. Vlastní personál v čele s šafářem byl na poplužním dvoru minimální, neboť část práce zastali poddaní v rámci svých robotních povinností a námezdní pracovníci. Také dobytek se často v poplužních dvorech až do zrušení roboty v roce 1848 nechoval, neboť držitel poddanského gruntu měl povinnost robotovat jistý počet dní buď sám nebo s vlastním potahem.
Změny v hospodaření na poplužních dvorech přinesl rok 1848 s definitivním zrušením roboty. Dvory již nebyly spravovány v rámci jednotlivých panství, ale staly se klasickými statky. Termín poplužní dvůr se nicméně udržel až do poloviny 20. století a označoval jakýkoliv dvůr (statek) v pronájmu.
Dnes je možné se s tímto souslovím setkat v knižním a trochu zastaralém rčení Lepší drzé čelo nežli poplužní dvůr. Toto úsloví se používá obvykle jako povzbuzující rada druhému, že suverénním vystupováním lze dosáhnout úspěchu spíš než pomocí majetku
Tak tomu jest, a dokladuje to stáří zmíněného rčení, když vazbu "poplužní dvůr"už kromě něj najdeme jen ve wikipedii a podobnýc zdrojích.
doplněno 28.08.11 21:54:Jen doplním citaci té Wiki: cs.wikipedia.org/...
Díky za moc krásnou odpověď. Ale přiznávám se bez mučení, že nad tím budu muset zapřemýšlet zítra, abych se dopracovala hloubky té myšlenky. Ještě jednou díky. Suzy.
No tak jo. Já si to vysvětlovala tak, že je to něco, co se po tom poli plouží, a urovnává to, co bylo zorané nějakou lopatkou, kterou táhla kráva a na druhé straně ji tlačil do země člověk. Už vím, já si to spletla s bránou. To je takový široký železný rám se zubama. Také to táhla ta kráva, ale člověk šel vedle ní.
Když už upřesňujeme, tak ten nástroj, kterým se provádí vláčení, se jmenuje brány; prána, to jsou vlastně vrata.
No já nevím, Liduš. Znám několik asertivních lidí kolem sebe, kteří se jednoduše umí prosadit, tím svým způsobem, ale ne vždy se právě tito jedinci, chovají podle etikety. Vlastně skoro nikdy. Je fakt, že tito lidé ani nemusí používat "silných" slov k tomu, aby kohokoliv odkázali tam, kam podle jejich soudu, patří. No a já jsem z té starší školy, tím nechci říci, že bych byla nějak jó, cimprlich, také ne, a umím se ozvat. Ale abych se Ti přiznala, pak mě to fakt mrzí, protože to považuji za svou intelektuální slabost. že jsem holt nedokázala být nad tou věcí a nechala se strhnout. Ale to jsme se už dostaly, my dvě, v tomto momentě, hodně daleko, od původní otázky. Jinak já Ti děkuji za chvíli, kdy jsem tady seděla a od srdce se smála. Rozesmálo mě to "hovno", už to napíšu. Protože to je fakt, někdy to tak také cítím. Tak papapa Suzy.
No, a co Ty na to, Hejkálku? Tak hoď něco do placu! Tohle nestačí!
Viděl jste Hop už mě sprd..nul, já huśa jedna hloupá, spletla jsem si pluh s bránama. Ale pořád mi ten název nepřipadaá logický. Pluh, ploužiti se. Proč se to nejmenuje rypadlo?
"vidlaaak", odpovězte otázkou. Řekněte: A proč to chcete vědět? nebo: Proč se na to ptáte? nebo: Proč Vás to zajímá? - stařenka
Jak vyhodit návštěvu? Jednoduše... řeknete, že za půl hodinky musíte odjet, že jste na to v tom shonu zapomněla, oblíknete se a návštěva se při vaší chůzi směrem ke dveřímu určitě zvedne! :D
Sedni si naproti nim, nebo jí , či jemu, a začni okázale zívat. Ale ne s pusou dokořán, distingovaně, to znamená že si zakryješ ústa tlapkou. Ale zívej bezpřestání a hlavně pokaždé hlasitě omluv, aby nebylo možné to, že by si ten osel myslel, že jsi jenom nevychovaná. Jestli ho netrkne, tak ho trkni Ty, a už mu to řekni na tu rovinu. Jo, anebo to holt vydrž. Já to ale řeším tak, že řeknu, "Holky zlatý, trhněte si nožkou, ale já jdu spát." Jenomže to jsou kámošky. Tak papa, a nezapoměň, tlapku před ústa, ale zívat na celé kolo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.