Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na porodné

Od: goka* odpovědí: 9 změna:

Poraďte prosím.

Syn čeká dítě s přítelkyní a přítelkyně tvrdí že jestli syna neuvede jako otce že dostane porodné, ale že jak by ho uvedla nemusela by ho dostat! Tvrdí že tam příjem otce , ale v současnosti nejsou ani registrovaní partneři ani spolu nežijí ve společné domácnosti - prozatím. A tahle situace bude i par měsíců po porodu . Tak jak to je s těma penězy - syn si vydělá tak do 10000.- čistého. Diky za odpovědi. Přeji Všem příjemný den.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Na porodné bude mít nárok pouze žena při narození prvního živě narozeného dítěte. Pro nárok se dále bude posuzovat příjem rodiny, který nesmí přesáhnout 2,4násobek životního minima. Pro stanovení životního minima se přitom započítává i narozené dítě/děti. V praxi to znamená, že pokud se dítě narodí osamělé matce, je hraniční příjem, do kterého porodné náleží 10 752 Kč, tj. 2,4*(2 880+1600). U prvního dítěte páru bude hraniční příjem pro nárok na porodné 16 992 Kč, tj. 2,4*(2880+2600+1600).

Stanovená hranice
výše příjmu rodiny
vzhledem k životnímu minimu
Složení rodinyŽivotní minimum rodiny
(v Kč/měsíc)
Maximální hranice příjmu pro nárok na porodnéPorodné
(v Kč)
max. 2,4násobek životního minimaosamělá matka, která porodila první živě narozené dítě2 880+1 600 = 4 48010 75213 000
osamělá matka, která porodila první živě narozené děti - dvojčata2 880+2*1 600 = 6 08014 59219 500
rodina (matka + otec) s prvním živě narozeným dítětem2 880+2 600+1 600 =7 08016 99213 000
rodina (matka + otec) s prvními živě narozenými dětmi - dvojčaty2 880+2 600+2*1 600 =8 68020 83219 500
rodina (matka + otec) s prvními živě narozenými dětmi - trojčaty2 880+3*1 600 = 10 28024 67219 500

lm®
hodnocení

3x

Z níže uvedeného mi vychází,že by pro přítelkyni Vašeho syna bylo lepší zažádat jako samoživitelka žijící sama.Což jak píšete je i nějaký čas ještě bude pravdou.Podmínkou pro nárok na porodné rovněž je,že se jedná o první dítě přítelkyně Vašeho syna.
Porodné a jeho změny od 1. ledna 2011
Porodné je dávka, kterou dostává žena při narození dítěte. Od 1. ledna 2011 má nárok na porodné žena jen při narození prvního živě narozeného dítěte, případně dětí. Dalším faktorem, který rozhodne o tom, zda žena porodné dostane, je také výše příjmu rodiny, která nesmí přesáhnout 2,4 násobek životního minima, do kterého se počítají i výdaje na právě narozené dítě, případně děti. Životní minimum je stanoveno pro dospělou osobu na 2 880 Kč na měsíc, pro dítě 1 600 Kč na měsíc, s malými změnami v případě úplné rodiny, tj. matky, otce a dítěte, a dalších.
Porodné v praxi
Jak tedy vypadá porodné v praxi? Ukážeme si to na pár příkladech.

• Je-li osamělá žena, která porodí dítě, posuzuje se její příjem, který by neměl přesáhnout 10 752 Kč. Pak má žena právo na porodné ve výši 13 000 Kč.

• Je-li osamělá žena, která porodí dvojčata, má nárok na porodné 19 500 Kč, nemá-li vyšší příjem než 14 592 Kč.

zdroj zde : bonella.cz/...

ciluska*

Dobrý den,co když dostanu porodné a otce do rodného list uvedu až třeba 6 měsíců po porodu?

hankauk*
hodnocení

2x

Pokud jejich společný (prokázaný) čistý příjem nebude více jak 16992,-/měsíc, tak porodné dostane. Viz kalkulačka na linku.

Jestli to bude víc, tak už ne.*sok**bzum*

A uvedení otce na rodný list není jen tak. Matka sama otce do rodného listu uvést nesmí. On s tím musí souhlasit.

penize.cz/...

krkovicka*
Aby byl zapsán jako otec nesoucí i jeho příjmení musi potupně na matrice podepsat papír,že je otcem dítěte.Pak teprve v rod.listu bude jako otec dítěte...Jen tak na okraj?těhotná dívka která bydlí u rodičů?Nepočítá se tam příjem i rodičů do toho porodnýho?Jak je to u soc.dávek?

Já myslím, že u porodného se příjem rodičů matky dítěte nesleduje ani při společné domácnosti... aspoň tedy takové rady jdou na maminkovských netových diskuzích, neměla jsem potřebu je ověřovat. A podle této poradny se zdá, že opravdu se v případě porodného posuzuje pouze příjem matky a otce dítěte:

azrodina.cz/...

Jinak mně osobně na podepsání rodičovství na matrice nepřijde nic potupného. Spíš mi přijde potupné se několik měsíců tvářit, že jsem si uhnala dítě a ani nevím s kým *nevi*

jenicekpoplatnik
hodnocení

0x

Já si myslím, že to je celkem jedno. O ženu a dítě se má v prvé řadě postarat chlap - tak tomu bylo, je a bude. Nějakých pár tisíc korun dávka od státu na tom nic nezmění. Hlavně, aby váš syn náležitě na dítě platil a řádně se postaral o matku a své dítě. Škoda, že jste mu nevysvětlila, že při jeho příjmu si dítě dovolit nemůže.

lidus*

Bože kam jsme to za těch 22 let došli. Vše se jen přepočítává na peníze, mezilidské vztahy jsou kdesi na konci hodnotové tabulky, řešíme zda mít či nemít děti jelikož je to drahá sranda, vdát se- oženit se, udat otce dítěte. Být to můj syn tak se ožení a bude se starat o rodinu jak nejlépe umí.

jenicekpoplatnik

Lidus, souhlasím s vámi. Samý přítel, přítelkyně, ubohý kalkul, kde se dostat k penězům bez práce, plození dětí jen tak z legrace a plná ústa práv. Tato společnost je morálně na dně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]