Nejste přihlášen/a.
Dobrý den milý rádcové.Potřebovala bych od Vás poradit.Náš syn přišel o práci,nahlásil se na uřad práce,ale zapomněl se dostavit v termínu který mu byl určen.Byl proto na 6měsícu vyřazen z evidence.Bohužel,stalo se, ted už ví,že udělal chybu když si termín návštěvy neohlídal a za chybu se platí!Jelikož zustal naprosto bez jakýchkoliv finančních prostředku,ba naopak mu roste dluh na VZP a sociálním,protože vyřazení z evidence znamená si platit tyto poplatky sám.Už nějaký čas mu jako rodiče vypomáháme,chodí se k nám najíst apod...dnes jsme spolu šli na magistrát zažádat o nějakou finanční podporu.Myslela jsem že by mohl mít na něco nárok,ale bylo nám zděleno,že si muže žádat jen o příspěvek na bydlení.Na jinou dávku nemá nárok když byl vyřazen z evidence uřadu práce.Je to vubec možný?Nepodala nám uřednice mylnou informaci?To ted má chcípnout hlady a zasekat se v dluzích?Jen podotýkám,syn není žádný flákač nebo nemakačenko,naopak práce se nebojí a umí se postavit k jakékoliv práci,ale v severních čechách je problém s pracovním uplatněním.
Úřednice Vám podala naprostou přesnou, správnou informaci.
doplněno 06.02.13 17:32:Ještě doplním. Říkáte jestli má chcípnout hlady..nemyslím to osobně ale jeho jediná starost byla přijít jednou za 2 měsíce na prac. úřad což se mu nepovedlo. Podmínky jsou jasný..kdyby jste to napsala dřív hned jak ho zařadili do procesu vyloučení ještě bych vám pomohl ale teď už to nejde..
Dobrý den. Sisinko, na sociálním Vašemu synovi dluh nevzniká. To není povinné si hradit a nehradil ho za syna ani úřad práce. Je povinen si hradit pouze zdravotní pojištění, pokud byl vyřazen z ÚP, aby mu tam nevznikal dluh. Jinak je pravdou, že pokud není syn zaevidován na ÚP, nedosáhne na žádné soc. dávky, protože pro jejich přiznání je to podmínkou a tu nesplňuje tím pádem. Takže úřednice Vám podala správnou informaci.
bohužel, nezbývá nic jiného, než se opět zaregistrovat na pracáku...všichni totiž víme, že sociálky jsou jen pro vyvolené...kteří nikdy nepracovali
To není pravda, jsou tam i lidé které životní situace dovedla do kritických podmínek a dávky pobírají než se zase začnou starat sami o sebe a pracovat a stydí se chodit na soc.úřad, není jim to příjemné...
Práce je dost, jenže jednodušší je přijít, natáhnout dlaň a dejte mi peníze. Jsou to vyžírkové, který pracující platí ze svých daní...
Nesouhlasím, Práce je dost, ale ne pro každého. Každý neumí být za soutruhem, řídit dodávku nebo svářet... těchto nabídek visí na pracáku mraky.
doplněno 06.02.13 18:00:Pěkný názor... který ovšem nebere v potaz třeba maminy po mateřské, které bez praxe nikdo moc nechce, nebo absolventy gymnázií a VŠ, kteří mají všeobecný obor a rukama prostě dělat neumí (ať si každý říká, co chce, jsou lidi, co se uživí rukama, a jsou lidi, co se uživí hlavou).
Nebo lidé s nějakým postižením, kteří mnoho prací dělat nemohou. Nebo lidé staršího věku, kteří nemůžou sehnat místo, byť mají zkušenosti. Případně lidé s VŠ titulem, kteří nemohou njít práci proto, že mají moc vysokou kvalifikaci a zaměstnavatel je nemůže zaplatit.
Popřemýšlejte, než někoho tak rychle a vcelku arogantně odsoudíte.
Já jsem byl kdysi také na pracáku...rovnou jsem jim řekl, ať mi nic nehledají, že si práci najdu sám...a taky se tak stalo. Já jsem ochotný platit daně důchodcům a invalidům. Ostatní mají mozek, ruce a nohy...tak nevím proč by měli dostávat zadarmo peníze.
Dobře napsaný.Já su v ČID a rád bych dělal.Moc.Jenže když řeknu před zaměstnavatele proč mám ČID tak se mě snaží co nejrychlejc zbavit.Když mu to říct nechcu (protože vím že skrz tu nemoc člověka nikde nevezmou) tak si myslí kdovíco a nevezme mě taky.Jsem jen vyučen,ještě snad tím nejhorším řemeslem co je,čalouník.Kdybych mohl dělát svářeče (zdravotní stav nedovolí) tak mám práci raz dva
ale no tak jardino, kdeže je ta spousta práce? Nicméně jako většina i já nechápu jak člověk co má jedinou starost může zapomenout ovšem na to se nás nikdo neptal. Úřednice na ÚP a na sociálce dělá jen to co ji umožní zákon a ten mluví jasně, informovala vás dobře. Syn by měl na tuto přechodnou dobu jít dělat cokoliv co sežene, třeba i různé jednorázovky na černo hlavně aby si mohl platit ZP a nenarůstal mu dluh. Svobodný?, zkusit hledat v jném regionu.
když tvrdíte,že práce je dost,tak nabídněte!Syn má stavební školu s maturitou,5 let dělal mistra u stavební firmy,má zkušenosti s montáží vody a odpadu,umí i zednické a zateplovací práce.V žádném případě netrvá na práci ve vedoucí funkci mistra,ale dělal by vše. Rozeslal již spousty životopisu bez odezvy.
Souhlasím s Vámi nicknevim. Vím to naprosto jistě. Není pravda, že je v Čechách sociální pomoc jenom pro cikány. Nemohu být konkrétní, nevím, kdo všechno tohle může číst a nechci psát o intimnosti někoho, kdo by třeba rád nebyl a mohl by poznat, že to napsal někdo, kdo ho zná intimně. Ale nemohu nereagovat, když vím, že tomu není tak, jak si lidé myslí.
Pokud člověk opravdu prokáže, že je v tísni, je mu opravdu pomoženo. A nemusí být vůbec cikán. Oni totiž nejsou vyčůraní jenom cikáni. Tím ovšem nechci vůbec zlehčovat situaci tazatelky. Věřím, že to má těžké. Ale myslím, že určitou šanci má.
Děkuji rádcum, kteří odpověděli bez zbytečných rýpavých poznámek.Máte plnou pravdu,měl si termín návštěvy ohlídat!Za blbost se platí!
ať kluk ještě zkusí požádat o jednorázovou finanční pomoc..to může udělat každý měsíc. Dělá to asi 3700, ale možná i na to musí být v evidenci nejsem si jistej
doplněno 06.02.13 18:39:Takže se to správně jmenuje Mimořádná okamžitá pomoc a žádat o ní může každý občan České republiky. Úřad pak zváží její přiznání nebo nepřiznání.
zřejmě váš případ je tohle
První situací je ta, kdy osoba neplní podmínky hmotné nouze pro opakované dávky, ale kvůli nedostatku finančních prostředků jí hrozí vážná újma na zdraví.
Vyřazení z evidence uchazečů "za trest" je samozřejmě nepříjemné a to nejen kvůli tomu, že se na úřad práce můžete znovu zaregistrovat až po zmíněných 6 měsících, ale rovněž proto, že to vede k odnětí případných dávek v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, dávky mimořádné okamžité pomoci).
Z toho vyplývá, že ani na tuto dávku nedosáhne.
K nároku na sociální dávky se už vyjádřili předchozí příspěvky.
Já se zeptám, jestli už skončilo správní řízení. Syn má právo se k návrhu zprostředkovatelky na vyřazení z evidence vyjádřit, po celou dobu průběhu správního může podávat a doplňovat další informace.
Jestli už správní řízení skončilo, pokud ještě neuplynula doba k odvolání, doporučila bych odvolání podat. Jednání s právním oddělením probíhá trochu jinak než jednání se zprostředkovatelkou a je možné, že by se synovi mohlo podařit jedno opomenutí obhájit (některé pobočky ÚP ojedinělý přestupek omluví).
Bohužel,tak to je,kdyzž nemá čas jako nezaměstnaný zajít jednou za měsíc na úřad práce,tak ať se pak nediví,zavinil si to sám.bohužel.
Já se jen nepřestávám divit. Jak může někdo schválit zákon, který nezaměstnanému, bez jakýchkoliv příjmů ukládá zaplatit měsíčně 1080 kč? To má krást, nebo dělat načerno? Oboje je navádění k trestnému činu. Jestli to některým nedochází, tak člověk je živej tvor a ne neomylná mašina. A zrovna v tomhle případě je ten trest podle mě neúměrný. Žasnu nad tím, jak to některým připadá normální a přeji jim, aby zůstali neomylní a nikdy se v téhle pozici neocitli.
Ono jde o různé zákony: Jeden stanoví povinnost hradit zdravotní pojištění a okruhy osob, za něž zdravotní pojištění hradí stát, druhý stanoví. kdo je osobou v hmotné nouzi...
Jinak se domnívám, že šlo o záměr - o snahu přimět nezaměstnané k dodržování pravidel, stanovených dalším zákonem - zákonem o zaměstnanosti.
doplněno 07.02.13 13:35:Oprava překlepu: ... stanoví, ...
bohužel už nemám bodík k ohodnocení za dobrou odpověd,tak Vám jen poděkuji. Synovi se snad rýsuje práce v Německu,ale není to nic určitého,tak snad mu to vyjde...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.