Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak být spisovatelka?

Od: seznammih* odpovědí: 27 změna:

Zajímalo by mně, jak to vlastně chodí, kdybych se rozhodla vydat knížku?

Já si to představuju tak, že sepíšu příběh ve wordu, jestli chtějí i vytisknout nebo ne, to je mi už jedno. Potom si vyhledám nakladatelství, ukážu jim svoji práci a pak je na nich, jestli ji budou publikovat nebo ne.

Jak je to doopravdy? I včetně detailů najde se tu někdo, kdo se v tom orientuje?

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Tak první krok je samozřejmě sepsání té knížky a její napsání, nejspíš ve wordu, ale před vydáním si to nakladatel stejně převede do jiných formátů, takže word není podmínkou. (V tom wordu se možná budeš snažit o nějaké zformátování (hlídač sirotků/vdov, atd,) ale většina formátování se stejně při těch převodech ztratí.)

O vydávání knížek, i o typografii, atd atd je pěkná knížka: Pistorius: Jak se dělá kniha. Teď někdy vyšla v novém, rozšířeném vydání.

Někdo ti tu radí vydat knížku prostřednictvím Librix. Uvádí tam i odkaz, pokud si ho nepamatuješ, stačí napsat www.knihovnicka.cz a ono tě to přesměruje. Tam ti knihu vytisknou, dokonce jsou ochotni ji i nabízet ve svém e-shopu, ale náklady si platíš sama. Minimální počet objednaných knížek je při zadání deset, ale jakmile jednou objednávku provedeš, jsou schopni a ochotni kdykoli dotisknout třeba i jen jeden kus (print on demand - tisk na požádání; prostě mají vše připraveno a nemusejí skladovat hotové knížky ve větším množství; při klasickém tisku a skladování by při menším počtu byly náklady neúměrně veliké). Podrobnosti najdeš přímo na té stránce; jen upozorňuji, že chceš-li knihu prodávat, měla by mít přiděleno mezinárodní číslo ISBN. To číslo je zdarma, ale když si ho objednáš při tisku přes LIBRIX, účtují si za vyřízení poplatek, asi tři a půl tisíce je to tuším v současné době.

Jak řečeno, tato cesta je schůdná, ovšem náklady si platíš, jsou sice v možnostech jednotlivce, ale rozhodně nejsou nulové. A rozhodně nepočítej s nějakým velkým prodejem, z honorářů ty náklady těžko pokryješ.

Druhá možnost tedy je, nabízet knihu zavedeným nakladatelům. Zde by náklady byly na nich, ovšem nepočítej s velkou pravděpodobností, že se uchytíš. Tím nijak nezpochybňuji kvalitu tvé práce, vždyť ji ani neznám, ale trh knih je omezený, nabídka veliká, prodej klesá a každý nakladatel se bude hodně rozmýšlet. Nicméně za pokus to stojí. Najdi si profily nějakých nakladatelství a vydavatelství, podívej se, kterým nakladatelstvím by tvá knížka mohla vyhovovat, a oslov je. Jak je hledat, toť problém. Zkus internet, seznam firem; též vychází almanach Labyrint, který je dobrým zdrojem informací, jeho internetové stránky jsou almanach.kosmas.cz/..., (na nich je všechno možné, podívej se na ně), poslední, dvacáté, vydání viz almanach.kosmas.cz/..., kde ho lze objednat nebo ho stáhnout zdarma například v pdf ( almanachlabyrint.cz/...). Ale neposílal bych jim rovnou kompletní knihu. Začal bych elektronickou podobou, kde bych poslal ukázku, aby mohli posoudit, zda mají zájem. A nakladatelství, které máš v dosahu, bych navštívil osobně a v tom případě bych měl ssebou papírovou ukázku, pro jistotu i kompletní hardkopy, a rovněž třeba na flaschi, na CD a tak.

A jak zde někdo upozornil, nezanedbávej pravopis. Někde třeba píšeš jestli by se moje knížky prodávali, dobře, to může být přepis, ale v téže odpovědi máš třeba tak by jsem to radši udělala, to je hrubá neznalost českého jazyka. V běžném hovoru mi z toho vstávají vlasy na hlavě, no ale překousnu to, ovšem spisovatel si něco takového nesmí dovolit (samozřejmě pokud to není záměrné, třeba přímá řeč, kdy tak mluví nepříliš vzdělaný hrdina).

hodnocení

2x

Po sepsání příběhu jdi na librix.eu/... a nech si knihu vytisknout. Prodávat ji můžeš na internetu, můžeš ji nabídnout knihkupectvím ve svém okolí atd, kreativitě se meze nakladou. Na spisovatelství nepotřebuješ ani ŽL, není to živnost.

hodnocení

2x

Velice kuriózní přístup! Nemáš napsáno nic, ale celý příběh už máš vymyšlený. Víš, kolikrát přepisoval Tolstoj svůj světoznámý román "Vojna a mír " , než sám uznal, že už by to mohlo být podle jeho vlastního, sebekritického cítění, tak, jak to má v hlavě? Myslím, že to bylo asi dvanáckrát, ale znalci mne určitě neopomenou opravit, a tím mi také pomohou občerstvit mou paměť.

A to to tenkrát psala všechno ručně, jeho manželka, které diktoval. Ale mám obavy, že ani nevíš, o kom to tady mluvím. Podle toho, jak se vyjadřuješ písemně zde, asi "díru do světa", neuděláš. Ale pakliže v sobě cítíš nutkání, k literární tvorbě, tak napřed začni psát třeba povídky. Ty dej někomu ze svých známých přečíst, a uvidíš ohlasy. Ale opravdu by sis měla ze všeho nejdříve osvojit základní znalosti pravopisu a také obohatit zásobu slov. Co kdybys raději napřed začala číst knihy Ty. A kolik je Ti let? Protože jestli je Ti mezi dvanácti, až patnácti lety, tak se dá mnohé ještě napravit. Pokud jsi starší dvaceti let, vykašli se na to.

doplněno 25.08.11 14:01:

A ještě, žádnému opravdovému autorovi, ať už se to týče jakéhokoliv oboru, nikdy není jedno, jestli se jeho dílo setká s úspěchem. Ale to už je na další vysvětlování, tobě to stejně nic neobjasní, a ti druzí, ti to vědí.

Nemohu než souhlasit, bidíky dnes už nemám. Ale to neznamená, že to musí seznammih rovnou zabalit; jen ať píše a uvidí, třeba na to taky přijde. A pak si na tyhle dobré rady vzpomene.

seznammih*
hodnocení

Tolstoje znám. Nevím, proč si myslíte, že neznám. Jinak je mi 21.

Takže stejně: nejdřív psát a pak vydávat, ale psaní nevzdávej. A četbu taky ne, samozřejmě. A zočít zkusmo pvídkami není špatná rada; ostatně povídka je někdy těžší než román - nemůžeš se tolik "rozkecávat".

A en pro zajímavost: které(ho) Tolstého znáš?

P.S. omlouvám se za nedovolené tykání; jsem už dědek a tak si to snad mohu dovolit, ale pokud by to vadilo, rád se polepším.

doplněno 25.08.11 14:41:

1. pádTolstoj 2
2. pádTolstého

buss

Také jsme slyšel Tolstika ... no a ulici mámé Tolstého...
Spisovatelko, už jsi něco od dětství napsala, účastnila ae nějakých soutěží ve škole, nebo je to jen takový momentální nápad? Jinak je to fajn, sedět si někde, psát a penízky tečou, žádná fyzická námaha. Jen ty nápady míít...

volic

Znám ještě něco lepšího než sedět, psát a tečou ti peníze. To je sedět, nedělat nic a peníze ti přitékají samy. Když chceš být spisovatelkou tak na peníze nemysli, píšeš protože musíš, hrne se to z tebe samo, píšeš bez přestání. Nesleduješ čas, až když je kniha dopsaná tak jenom mírně opravuj, ne abys to přepisovala a z původního kouzla od múzy nevznikl nějaký paskvil. Jen dopíšeš jednu, už se ti cuká ruka, abys začala příběh druhý.

Heršoft Volic, to je ale príma návod. Sedět, nic nedělat, a koukat, jak peníze přitékají. To je rada nad zlato! A kde takový pramen teče? Ihned balím kufry a pádím tam, jako namydlený blesk. To by se mi také líbilo, a myslím, že nebudu sama. Sedět, nesledovat čas, nemyslet na peníze, nebo na něco tak triviálního, jako je nějaký trubec nakladel, který má díla nepochopil správně, když stačí, z potůčku si sem a tam, vylovit nějakou tu tisícovku. To máte pravdu, to bych psala a psala, ruka by se mi nikdy nezastavila, natož abych jí dala čas, k nějakému cukání. Tak mě najednou napadá, když mluvíte tak zasvěceně, jestlipak Vy náhodou už nejste autorem několika bestselerů, a chcete si zrovna zde, mezi námi, uchovat inkognito. Ale to by od Vás byla nemístná skromnost, protože třeba zrovna já, která knihy miluje, hned zítra bych posíšila do knihkupectví a určitě bych se na ni koukla, a kdoví, třeba ji i zakoupila. Tak vyzraďte alespoň jeden z "titulů", nebuďte skoupý. Jinak alespoň poraďte, u kterého pramene to sedíte, nebojte, šla bych kus dál, abychom se o tisícovky nemuseli poprat. Třeba i vnitřní poštou, jestli máte strach, aby se nechytli i další adepti. To bychom Vám ji nakonec mohli i vylovit. ;)

doplněno 25.08.11 19:44:

Ale něco na tom asi přece jen bude. Protože to, co se například vyhrnulo z Vás, to už fakt stojí za uváženou. Stále lituji toho dlouhého článku, který se Vám nepodařilo vložit.

Jestli onoto není jako s Holzmanem - představte si kalhoty za stovku

Jelikož Holzmana absolutně miluji, tak aniž bych věděla, jak to je s těma kalhotama za stovku, už se směji. *smich*

To byla taková ta scénka, kdy Holzmann nakupoval na Vánoce a redaktor s ním dělal rozhovor. Holzman povídal něco jako představte si, kalhoty za stovku,...(a ještě další takové ceny). Překvapený redaktor se diví: Prosím Vás a kde? No kde, kde? Dyť vám to řikám - PŘEDSTAVTE SI TO!

Chachacha, no fajn. Holt Holzman! Díky. Suzy.

dzordz*

To ne, délkou nebo počtem stran se ty útvary nerozlišují, jde tam o vývoj postav a ještě něco, co si už nepamatuju :)

Myslím, že nejsme ve při.

hodnocení

0x

Už ji máš napsanou? Kolik má stran? O čem to je? Jedno to nikdy není, zdali ji chtějí vytisknout, či ne. Na tom to právě stojí. Ale jsem sama zvědavá, co Ti tady odpoví naši rádci. Já jen reagovala ze zájmu o věc.

seznammih*
hodnocení

Nemám napsáno, nicméně příběh už mám vymyšlenej, ale zajímají mě podrobnosti, jaký mám možnosti, jak to chodí a tak.

Jinak vytisknout jsem myslela, jestli chtějí, abych přišla se štosem papírů, aby si to mohli přečíst, nebo by to stačilo na flashce.

dzordz*

To už je v dnešní době asi jedno, v jaké formě dostanou rukopis.

Jinak se také přidávám k tě zvědavosti, jak a na základě čeho má mladý, nadějný a neznámý autor šanci prorazit a být publikován už zaběhnutým vydavatelstvím? A možná bych rozšířil otázku i na hudební produkci a malířství, to by mě taky zajímalo :)

Tak mě tak napadlo, ale předem se omlouvám za impertinenci. Co takhle to srulovat, nacpat do flašky, místo do "flachci" a hodit někde do řeky. Abyste kvůli tomu nemusela jezdit k moři. On to někdo už vyloví. A kdo ví...

kjanik112*
hodnocení

0x

Knížku si můžeš vydat i sama.Vyřídíš si živnostenský list "Vydavatelství"-žádná kvalifikace se nepožaduje, je to živnost volná. Pak si vybereš nějakou tiskárnu a s ní si dohodneš, za kolik by Ti ji vytisly a v jakém nákladu.

seznammih*
hodnocení

No vzhledem k tomu, že podnikání rozumím jak koza petrželi, tak by jsem to radši udělala, až bych znala všechny podrobnosti, co to obnáší, kolik udělat výtisků, jestli by se moje knížky prodávali, či nikoliv a podobně.

miljan*

Začni studiem pravopisu.

dzordz*

Od toho jsou korektoři :p

Ale no tak. Korektor je poslední instance, která vychytává chyby (stejně nějaké většinou zůstanou), ale spisovatel by je dělat neměl. Už proto, že i po téhle stránce budou nakladatelé a vydavatelé nabídku hodnotit.

martinaa*

Tak tak, spisovatel musi v prvni rade umet perfektne cesky a mit hoooodne bohatou slovni zasobu, aby se slova v knize neopakovala. Unyle frazovani a opakovani slov zbori i sebelepsi rukopis...

volic
hodnocení

0x

Už po druhé jsem ti napsal dlouhou odpověd, a pokaždé se mi to smazalo. Hlavně neposlouchej ty, co tě budou kritizovat za každou čárku, protože nic jiného neumí, a po 20citce nic nezkoušej, nebo přirovnávat rovnou k TOLSTÉMU! Tady jsi se špatně zeptala, každý se asi sám cítí být spisovatelem. Nevím jestli to dojde. Jak dám smajlíka tak se to celé smaže.

výtka
Upozornění od sys hejkal 25. 08. 2011 15:12:34
dlouhé texty piš v textovém editoru, je jedno v jakém, a potom zkopíruj do schránky a vlož jako odpověď na poradnu... když to neprojde, zřejmě děláš nějakou chybu, tak máš aspoň originál v editoru a můžeš vložit znovu...

A víte, že zrovna mne mrzí, že se Vám ty dlouhé odpovědi smazaly. ;) Ale žádné strachy, i do té "krátké", jste dokázal vložit podstatu, těch "dlouhých". Jenom si Vás dovolím trošku poopravit. Ani ve snu bych se neodvážila nikoho, natožpak tazatelku, přirovnávat k takovému velikánu, jakým je Tolstoj. Jen jsem uvedla jeden, docela zajímavý příklad o tom, jak pracoval jeden konkrétní spisovatel. Tazatelka se ptala, jak se stát spisovatelkou. (Mimo jiné, už po této zemi chodím hezkou řádku let, a mám docela široký obzor různých zájmů, ale dosud jsem neslyšela o tom, že by se někdo někoho ptal, jak se stát spisovatelem, či skladatelem, nebo malířem, a tak dál. Je to prostě jeho poslání. Francouzi řeknou vokation, neboli byl k tomu, či onomu činění předurčen - povolán vnitřní silou.) Nebudu uvádět další notorické a učebnicové příklady z řad skladatelů, sochařů a malířů. Určitě o nich také víte. Takto jsem svůj příspěvek mínila. Nic ve zlém.

Ale docela by mne zajímalo, jak jste Vy, přišel k doměnce, že se každý z nás, cítí být spisovatelem. A za další, snad nikdo z nás nekritizoval špatné používání interpunkce. Já to rozhodně nebyla, protože mám v tomto směru značné potíže sama. A mám i jiné, za které se často červenám. Já tazatelku nabádala, aby to napřed zkusila povídkou, aby se snažila číst a tím si obohatit vokabulaire, neboli slovní zásobu, hlavní to potřebu pro práci spisovatelskou. To žádný počítačový program nenahradí. Toť můj vnitřní názor, který však nikomu nepodbízím, natožpak abych ho vnucovala. Jen jsem se vyjádřila v souladu se svým svědomím a cítěním. Totéž jste zajisté učinil i Vy. S úctou, Suzy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]