Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Není těch večerek už moc?

Od: jarousek* odpovědí: 18 změna:

Ahoj, ve svém věku a středoškolským vzděláním se stydím za svou negramotnost.

Opět se u nás otevřela další vietnamská večerka. Max. 100 metrů od Penny marketu, 150 m od jiné večerky. Není to ekonomický zázrak? Tak strašně moc se to snažím pochopit. Nenašel by se tu někdo, kdo mi to může odborně vysvětlit? Děkuji.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

4x

Tyto večerky většinou fungují jako místo, kde se dají "protočit" špinavé peníze, získané nelegálním způsobem (např. pěstováním trávy). Neříkám, že všechny, ale funguje to i takto.

hodnocení

4x

O dovolené jsem jela s manželem a vnoučaty vykoupat se do akvaparku. Dálniční známku jsme neměli, pohybovali jsme se po silničkách samými malými obcemi. Najednou mě napadlo, že jsem zapomněla vzít mýdlo! Prostě malér. Kde ho v těch dědinách v neděli koupit? Nikde.Uvažovali jsme, že snad bude cestou nějaká benzinka a tam by ho snad mohli mít. Najednou malá vesnička u lesa, jak od pana Lady, jen pár čísel a když jsme jeli přes náves, vidíme krámek. Dveře byly dokořán. Nechtělo se nám věřit, ale otočila jsem se a zastavili jsme u krámku. Ano, opravdu cedule: otevřeno každý den, od pondělí do neděle, od 8 do 18 hodin. Za závěsem vyšla mladá Vietnamka, chovala asi roční děcko. Koupili jsme si nejen to mýdlo, ale ještě jsme se osvěžili nanuky. Pak jsme vedli v autě dlouhé debaty: jak to, že se jí to vyplatí? Celý den v krámě, žádný víkend, ani den. Čeští lidé by to nedělali. Nemám moc ráda ty vietnamské zaprášené obchody s textilem a také to, že se čím dál častěji přeorientovávají na pěstování konopí či vaření pervitinu. Ale před tím krámkem opravdu klobouk dolů, pomohlo nám to. Tak asi opravdu nejsou všichni stejní.

Vnuk nám vyprávěl - v jejich městě byl obchod s potravinami, paní vedoucí si dělala co chtěla, zavírala třeba o 2 hodiny dřív, než měla. Skončila, vzali to Vietnamci. Ceny prý daleko příznivější než dřív a otevřeno od nevidím do nevidím. Lidé si to tam moc chválí. Oni jsou opravdu někteří k užitku. Jaga.

krkovicka*
U nás jsou tři vedle sebe,no 20m od sebe.Jedni tam si lidi podávají dveře.Rožšířili nabídku o drogerii a serepetičky.I ty tam koupím.Mají třeba vůni airwick do zásuvky za 79kč a všude jí mají za 117kč takže nechápu.Zelenina krásná a chutná.Tchán zná tu paní co jim pronajímá byt nad obchodem i obchod sám.je jich tam 11,doma jen ženy s miminami,a od rána 7-21.30h do večera zbytek v krámě.Hodně místních tam i nakoupí než aby jelo někam jinam.Mají každý den,svátky,štědrý den,silvestr...do 21.30h,česky umí,poděkují.Ostatní dva krámy nic moc.V jednom neumí česky a nabídka žádná a v druhém jsou čínani.ne vietnamci a tam taky nechodím,tam mi vadí to že žerou psi.nevím zda zrovna tihle,ale vadí mi to.Do toho všeho tam na rohu je čínská restaurace.
doplněno 25.08.11 11:40: Ještě jsem zapoměla,že v 19h každý den u nich je ovoce a zelenina za půlku...
cocinkamichalka*

Taky občas do vietnamské večerky zajdu. Výhoda je ta, že mám všechny akce ze všech supermarketů pod jednou střechou (to ti šikulové šikmoocí všechno objezdí), jo - sice o kačku dražší, ale furt lepší, než abych objížděla všechny supermarkety autem :)

hodnocení

2x

Copa obycejna vecerka, tu bych i pochopil, alespon je vecer kam skocit pro pivo, ale trochu jiny priklad.

Klatovy, cca 23000 obyvatel:

Tesco, Lidl, Penny, Billa, Kaufland, HyperAlbert, Spar, ZKD. Vsechno tohle tam je. Jak tyhle se muzou uzivit? Tolik toho neni ani v mnoha daleko vetsich mestech. Tam snad pracuje pulka Klatov a vejplatu tam asi hned obratem nechavaji.

hodnocení

2x

Ono to asi nebude o pracovitosti Čechů. U nás v domě byl od revoluce "koloniál". Majitel byl zkušený prodavač, který se živil prodejem potravin cca 40 let. Obchod vcelku prosperoval, měl 3 prodavačky. O zásobování se staral majitel. Zboží bylo čerstvé, sortiment velmi slušný. Ve chvíli, kdy v okolí otevřeli 2 supermarkety, šly tržby hrubě dolů. Napřed bylo nutné propustit prodavačky, prodávala majitelova manželka, nakonec už jen on sám. Před rokem zkrachoval. Krám převzali Vietnamci. Zboží pouze trvanlivé (sušenky, konzervy, bonbóny, pivo a omezeně pečivo). Většinou v krámě na zákazníka ani nenarazíte. Platí skoro dvojnásobný nájem, proti původnímu majiteli. V ulici, na úseku cca 1/2 km je takovýchto krámů 5. Všichni prosperují.Lidi, nebuďte naivní! Oni se neživí poctivým prodejem potravin.

jabraka*
hodnocení

1x

Přidám se K B.J.

Jeli jsme v sobotu na výlet do Domažlic.Protože nám ujel osobák,jeli jsme až před obědem.Přijeli jsme do města a vše bylo zavřeno.Češi si užívali už weekendu.Když jsme se dívali na otevřené obchody,byly všechny vietnamské.Tak jsem také konstatoval,že pracovitost u Čechů už vymizela.

JABRAKA

hodnocení

0x

Kde je poptávka, vznikne i nabídka. Ono není problém otevřít jakýkoliv obchod, umění je ho udržet v chodu a prosperovat. To ovšem ukáže čas. Já se taky občas divím, že může být "10" odchodů s hadrama v jedné ulici a opodál ještě dva sekáče..

slonbonjohn*
hodnocení

0x

Pračka a zlegalizování prachů, sklady zboží - i toho ne moc košér, pokud jsou větší - ilegální výrobna čehosi ...;)

dzordz*
hodnocení

0x

No, u nás taky bývala taková docela příhodná večerka. Asi rok zpátky si ji pronajmul vietnamec s partnerkou, ceny šly nahoru, sortiment zboží dolů, obvykle mají jenom pečivo (i když ani to ne, když se přijde později), minerálky, chipsy a sladkosti, jinak nemá, nemá .. popřípadě ani nerozumí, co po něm chcete.

Původně bylo od sedmi do sedmi, teď je jen do pěti a v poledne má tříhodinovou přestávku. Také je zavřeno na vietnamské státní svátky, což je pravděpodobně kdykoli se mu to hodí. Mno a v práci si obvykle něco dělá na notebooku nebo si hraje s mobilem a dokud ho zákazníci nezačnou otravovat, ani nezvedne oči. Taky asi žijou z něčeho jinýho.

ewka69*
hodnocení

0x

a u nás se říká. lepší vietnamský obchod než barák plný cikánů. (nehledejte v tom nic rasového) jde jen o to, že takový cikán do práce chodit nikdy nebude a bude dělat jen potíže. ale vietnamec? ten si otevře obchod, většinou má byt, který k tomu patří a bydlí tam, v obchodě je pořád - k dispozici a nikoho tím neobtěžuje... takže buďme rádi, že si můžem zajít nakoupit i v neděli v šest večír, když bydlíme na dědině, kde ani obchod není a nejbližší je ten vietnamský, o další dědinu dál...

erikch*

jen tak pro doplnění-Asiati obecně jsou nesmírně houževnatí,zvyklí se o sebe postarat sami-zcela nezávisle na sociálním systému státu,potažmo "pomoci" úvěrů bank(nejen) a v neposlední řadě až neuvěřitelně skromní-nejen proto jsou státy jihovýchodní Asie tam kde jsou(čili na prvních místech vyspělích zemí světa-Čína v některých makroekonomických ukazatelích již první,Japonsko, Taiwan klasika,Indie stoupá atd.) je to prostě o mentalitě-minulý režim nás chtě nechtě poznamenal("všechno je všech"-tudíž mně nic nezajímá,"z cizího krev neteče"-kdo neokrádá stát,okrádá rodinu...,a "práce nemá nožičky,takže neuteče"...apod.) Bohužel svým způsobem jsou i "výdobytky" moderní Evropy i určitou brzdou rozvoje-práce je neskutečně drahá(daň.zatížení,social.systémy),prac.síla nepružná(neochotná se za prací stěhovat)atd. Tohle Asiaté neznají-proto výše uvedené-bohužel do své činnosti zahrnují i věci nezákonné(drogy apod.)a myslím si,že tato minorita -narozdíl od jiné "mačetové" je řekněme ku prospěchu...Mimoto jsou i svými češtinskými pokusy leckdy pro zasmání-naopak "mačeťáci" bohužel jen k pláči...

Kdo jsou ti macetaci, predpokladam jiz. A stred. Amerika, tam se pouzivaji na zber trtiny...

pravnik*
hodnocení

0x

Zboží nakupují nikoliv Makru nebo jiných velkoprodejnách, ale ve slevách či akcích v Kauflandu, Globusu, Tescu apod., kdy využívají toho, že nejsou rozeznatelní, "neumí šésky", berou všeho výhodného plné vozíky, takže na našince občas už nic zlevněného nebo "v akci" nezbyde...

Jak může ekonomicky přežít obchod, který nemá skoro žádné zákazníky: Asi je nepotřebuje, vystačí si sám... (prádelna "špinavých" peněz.

A hlavně - NIKDO Z NICH NEPLATÍ ŽÁDN0 DANĚ!

A co je to za "pracovitost" sedět od rána do večera lhostejno zda u stánku v tržnici či v "kamenném" obchodě?

cyril*

Je vidět, že máte přehled, jen doufám, že tvrzení o neplacení daní jste schopen náležitě doložit a ne se jen odvolávat na agenturu JPP!

pravnik*

... moje vlastní sestra, pracující na berňáku, povídala... takže ověřeno

erikch*

tak mne nedá nepodotknout-asi moc dobře na berňáku nepracují,když vietnamčíci neplatí daně a přesto mohou vesele podnikat...?!,nebo se jedná o rasovou,národnostní, diskriminaci...?! proč my češi platit musíme a oni ne...? docela by mne zajímalo fundované(jak píšete "ověřené") vysvětlení přímo od zainteresevoné osoby z FÚ...

cyril*

To je právě ta informace JPP (jedna paní, zde sestra, povídala). Pokud tam pracuje jako vrátná nebo uklízečka, tak je to zcela zaručená informace. Pracuje-li však přímo se správou daní, tak takovou informaci nikomu určitě neposkytuje, neboť by to byla přímá cesta k vyhazovu a podělanému "kádrovému" posudku! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]