Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,zajímalo by mě,jestli má otec povinnost po rozvodu přispívat matce na ošacení pro 18ti letého studujícího syna. Myslím mimo alimenty,které jsou určené soudem. Děkuji za odpověď
A jestli má pouze inv. důchod, má jistě nárok i na další příspěvky jako příspěvek na bydlení, hmotná nouze atd. Takže nemusí živořit s 3500.-
maminka je rozvedená asi teprve měsíc,asi před týdnem jí přišlo rozhodnutí. Bratr je od března svěřený do maminčiný péče a od té doby bere pouze tu částku,co jsem psala. O výživné na rozvedenou manželku bude žádat,ale otec jí řekl,že jí nic nedá. Navíc víme,že bere daleko víc,než přiznává... Maminka a bratr bydlí u mě v mém domku,takže asi o příspěvek na bydlení musím žádat já,že? Jsem s malým synem sama ( s příjmem jen 7 600Kč rodičovský příspěvek,bez alimentů) A myslíte,že by měla nárok na hmotnou nouzi s tímto příjmem? Děkuji
Žádosti o dávky pomoci v hmotné nouzi se podávají na sociálních odborech pověřených obecních úřadů podle místa trvalého pobytu občana. Co je to vlastně hmotná nouze? Jde o stav, kdy osoba či rodina nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb na úrovni ještě přijatelné pro společnost. Současně si tyto příjmy nemůže z objektivních důvodů zvýšit (vlastní prací, uplatněním nároků a pohledávek, prodejem nebo využitím majetku) a vyřešit tak svoji nelehkou situaci vlastním přičiněním.
Pokud se maminka ocitla v hmotné nouzi, mohou jí být poskytnuty tyto dávky:
O dávkách pomoci v hmotné nouzi rozhodují a vyplácejí je pověřené obecní úřady.
Z praxe vím, že některé rodiny dostávají v rámci mimořádné okamžité pomoci pravidelně od obce určité finanční částky, např. před zahájením školního roku.
A zda můžete dostat příspěvek na bydlení (doplatek na bydlení je něco jiného) zjistěte si na této kalkulačce: penize.cz/...
O tom, zda otec bude platit výživné na rozvedenou manželku, rozhodne soud a nikoli žalovaná osoba.
Píšu za maminku... Má jen částečný invalidní důchod( 3 500Kč) a alimenty na bratra jsou 5 000 Kč. Maminka je nezaměstnaná (pro zdravotní omezení v podstatě pracovně neumístitelná,což jí řekla pracovnice na ÚP... Už ji skončila i podpůrčí doba. Bratr potřebuje nové boty a prosil otce,jestli mu na ně půlku přidá,ten však odmítl. Podle mě je koupě obuvi a jiného dalšího oblečení mimořádný výdaj,kdy by se rodiče v tomto případě měli o placení podělit. Stejně jako např. učebnice do školy. Bratr otce neviděl skoro 4 měsíce (otec nemá zájem)
Též jsem přesvědčen, že ne, je to trošku postavené na hlavu. Kamarád má syna ve střídavé péči, od maminky přijde bez náhradního prádla, tak mu táta koupí něco do zásoby, do toho jej oblékne. Původní vyprané pošle se synem k "mamince" a příště se záležitost opakuje. A podobně. V případě rovnoměrné střídavé péče o dítě třeba ve školním věku by alimenty neměly být, pouze by měla existovat jakási kontrola, zda oba do svého dítěte investují přibližně stejné finance. Alimenty jsou dané soudem a vše navíc je jen dobrá vůle. Kvůli děcku, třeba 18-tiletému...
Nikde v zákoně to zakotvené není. Víte kolik otců přispívá pouze tou soudem stanovenou částkou a jinak svému dítěti nedá vůbec nic? Ani k narozeninám, ani k Vánocům, prostě nic. Výhra kolikrát bývá, když aspoň platí to výživné.
Ano,vím,toto je přesně náš případ.. Bratrovi dal otec k Vánocům staré poškrábané hodinky a sklenici,co dostal za body na benzince... Jinak nic.. Opravdu nedá mimo alimenty vůbec nic... Ani se s bratrem netouží vídat a to spolu s mamkou jako rodina bydleli do bratrových 17ti let...
No, někteří muži jsou opravdu tatínci k pohledání. Ale bratr je už takřka dospělý, se situací se musí nějak srovnat. Čím méně bude od otce očekávat, tím menší bude zklamání, že nic nedostal. V podobné situaci může být třeba matka tříletého dítěte, a tomu to jenom tak lehce nevysvětlí, a celé roky bezmocně přihlíží, jak dítě zbožňuje nepřítomného tatínka, kterému je zatěžko popřát synovi k narozeninám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.