Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akcie a jak na ně?

Od: jakubd* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, jak začít obchodovat s akciema na pražské burze, resp. nemáte někdo zkušenosti s nějakou cz společností, která obchodování zprostředkovává?

Děkuji

J.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x

Fio banka fio.cz/...

RM-SYSTÉM rmsystem.cz/...

jakubd*
hodnocení

Čistě teoreticky... možná trochu blbá a začátečnická otázka, kolik min. Kč investovat do akcii?

droback*

To samozrřejmě záleží na vaší situaci, nejéně si však myslím že se vyplatí 30-60tisKč rozhodně bych doporučoval obrátit se na Fio banku kde vám mnoho vysvětlí a popřípadě ukážou i jiné způsoby jak obchodovat za víc peněz než mám a vydělat ;) I když vše je risk...

buss
hodnocení

0x

Jednoduše a prostě, aby bylo při prodeji aspoň na poplatky..

doplněno 24.08.11 10:05:

A co si tak vyzkoušet obchody zkušebně, jsou takové.

stirecek*
hodnocení

0x

Používám brokerjet.cz Přístup je i na US trhy včetně evropských, takže výběr je převeliký. Náš trh je malý, ale ceny akcií, některých jsou za babku. Obchodovat lze i s minimální částkou, poplatky u nás jsou 0,4% z objemu obchodu, minimálně však 40Kč. Takže pokud koupíš jednu akcii áček za dvacku, musíš ji prodat za stovku, aby se ti peníze vrátili :) Pokud koupíš 1000akcií áček za dvacku kus, tedy 20tis kč, zaplatíš 80Kč za nákup, prodáš za 22Kč kus, tedy 22tis kč, zaplatíš 88Kč za prodej. Vyděláš tedy 2000kč mínus 168kč poplatky. Pokud akcie nedržíš déle než šest měsíců je třeba zaplatit daň ze zisku 15%.

jarmik*
hodnocení

0x

Používám patrii online http://www.patria.cz

Dal jsem zatím jen několik příkazů, takže žádné velké zkušnosti, ale na problém jsem nenarazil.

Jak píše už předřečník, není nutno se omezovat na pražskou burzu - na patrii to není podstatný myslím rozdíl ve fungování. Za úvahu třeba stojí polská burza, která je řádově živější, protože tam mají penzijní fondy povinnost investovat do akcií na varšavské burze.

Pokud jde o dodatečnou otázku, pro první pokus bych volil raději částku menší, neboť člověk většinou na první příkaz nemá trpělivost čekat a dá to bezhlavě a může to skončit lehce ztrátou. Vůbec tato otázka patří do velké teorie spravování vlastních peněz, na což jsou různé teorie. Zpravidla se jako rozumné pravidlo bere, že napřed si máte nechat nějaké peníze jednoduše na hotovosti pro případ problému; hrubé pravidlo je mít rezervu na šest měsíců nutných výdajů domácnosti. Co je nad, dá se uvažovat o investici méně likvidní. Ale zamyslete se, jestli vydržíte ztrátu, protože akcie zkrátka ztráty přinášejí. Zvláště v době krize.

Jsem skutečně sváteční spekulant a nemám přesně poplatky v hlavě. Co jsem se díval, že jsem platil poplatky, tak jsem si udělal pro sebe pravidlo, že (obchoduju jenom s ČEZ) koupit a prodat mě stojí 10 Kč na jednu akcii na poplatcích. Takže když koupim za 860, tak musím prodat za 870, abych byl na nule.

stirecek*

Srovnával jsem poplatky jednotlivých brokerů a nejvýhodnější je Fio s jejich RM-systémem - 0,29% z objemu, ale tam se jede na miniloty. Nevýhoda je, že ten jejich systém není pružný a dost se seká, zrovna v době, kdy to člověk nejméně potřebuje, takže ušetřené peníze na poplatcích někdy vyjdou hodně draho. Výhoda je v tom, že mají online do 17:00 a firmy většinou zveřeňují výsledky buď ráno nebo po zavření burzy, takže se dá ještě reagovat, např. na data s US, ale ta likvidita je pak mizerná.

Patria má zase dobré stránky, grafy, i když dřív měly stránky daleko přehlednější, stále patří mezi nejlepší, ale nechají si za to zaplatit - poplatek 0,5% minimální 80Kč, takže se vyplatí obchodovat až s částkou 16tis kč. Výhody - perfektní stránky, zpravodajství, reálné data, likvidita atd...

Brokerjet a Fio v kobosu vychází stejně - 0,4% z objemu, minimální 40Kč, takže se vyplatí od 10tis Kč, ve spadu vychází lépe fio 990Kč/lot, brokerjet 1290Kč/lot. Fio někdy stávkuje, jak jsem psal, brokerjet mě nenechal ve štychu ani jednou.

Co se týká zabezpečení, nevím jak jiní, brokerjet má trading key s plovoucím kódem, který se mění každou minutu, spolu s heslem pro přihlášení do aplikace poměrně bezbečné.

cz.brokerjet.com/...

jakubd*
hodnocení

Dobrý večer, děkuji za všechny odpovědi i za všechny následujíci odpovědi. :) Asi začnu s RM-Systémem a nákupí akcií ČEZu a co třeba nějaké komodity?

doplněno 24.08.11 20:23:

Čistě teoreticky...

kdyby se složilo 5 lidí, dalo dohromady milión, nebudou mít jaksi větší zisk? Ztrátu neberu v potaz. :)

stirecek*

RM systém je dobrý, ale jak jsem psal, není tak pružný a párování pokynů někdy dlouho trvá nebo se nezrealizují vůbec na ceně, kterou požaduješ. Většina obchodů se totiž provádí přes easyclick - mini loty, konkrétně u čezu násobky balíčků 50ks, takže jednotlivé kusy se hůř párují. Stačí se podívat třeba zde: akcie.cz/... na počet obchodů kobos a rm-systém. V kobosu je likvidita několikrát vyšší.

Co se týká komodit, velký výběr certifikátů a ETF má právě brokejet české spořitelny, obchodovatelných na x trzích, ale těm bych se doporučoval ze začátku vyhnout. Dají se vybrat i méně rizikové, ale platí, čím menší riziko, menší zisk. Třeba zde open end certifikát, měnově zajištěný, podkladové aktivum zlato cz.brokerjet.com/... 47% za rok zisk nebo open end na stříbro cz.brokerjet.com/... 133% za rok zisk nebo můžeš jít do většího rizika, třeba páku 1:10 a pak jsou zisky několikanásobně vyšší, ztráty pochopitelně taky :) Nejziskovější je spolu se stříbrem paladium, dalo se vydělat i na kávě nebo ropě, ale to je hodně agresivní komodita, stejně jako teď zlato, takže do toho jdi jen s penězi, které si můžeš dovolit ztratit, ale přece jenom bych si dal pár let praxi na relativně bezpečné pražské burze.

Co se týká kolektivního investování, radím vyhýbej se tomu, má to své opodstatnění a nenaděláš si nepřátele. Mimoto jestli investuješ sám 200tis nebo je vás pět s melounem, ten zisk nebo ztráta, ty procenta jsou pořád stejné. Výhodu v tom žádnou nevidím, snad jen, že s větším balíkem se dá u některých titulů dostat do spadu a poplatky jsou pak levnější, ale jak říkám, záleží na titulu, takže rozdíl je zanedbatelný. Pokud bys opravdu chtěl obchodovat s velkým balíkem, jsou to právě ty certifikáty, kdy malou částkou ovládáš třeba celou unci zlata, takže ji nekupuješ za cca 32 000Kč, ale za pár euro, nebo nekupuješ třeba celý barel ropy, ale jen malý násobek ceny. Obchodovat se dá samozřejmě i na margin - úvěr, ale opět to vyžaduje mít tučnější účet ke krytí případných ztrát. Takže nic pro začátečníky, myslím, že budeš rád, když první rok na burze nic neztratíš, protože už to se považuje za úspěch.

buss

V jisté míře se s kolektivem dá souhlasit, ale zase někdo nemá na balíček akciíí, takže se na to složí. Jestli riskuje jeden nebo 10 ... každý s tím musí být smířený, že to nedopadne vždy dobře (pokud to někdo nechce "ukrást"). Ale šlo by to i jinak, prostě se skupina domluvit, co se svými prachy, kde to nejlépe vložit, dávat si info a popř i ovládat ...

jarmik*

Pane, je pravděpodobné, že ta spekulace dopadne špatně. Radím Vám opravdu upřimně - netahejte do toho ještě peníze jiných lidí, stačí, že riskujete svoje.

dzordz*

jakubd*
hodnocení

Dobrý den, ještě mě jsem se chtěl zeptat na tohle:

csas.cz/...

Nemyslím teď jen ČS, ale třeba KB a ostatní bankovní instituty a jejich nabídky na akciové trhy.

Co si o tom myslíte? :)

Děkuji

stirecek*

Můj názor je asi takový - není přístup k penězům po pevně stanovenou dobu, výnos nestačí ani na inflaci, z výnosu je třeba zaplatit 15% daň atd. Nevidím žádné pozitivum. Jestli chceš Kalousek chystá nové dluhopisy, podmínky neznám a ani mě nezajímají, páč Kalousovi nepůjčím ani kačku.

Pro začátek nebo uložení peněz bych doporučil relativně bezpečné dividendové akcie, ale kotované na pražské burze. Nejvýhodněji vychází telefonica, cena akcie se pohybuje cca od 380-430, dobře snáší nejistotu na trzích a vyplácí divi cca 40Kč ročně, takže výnos při koupi akcie pod 380kč vychází kolem 11% ročně. Podobný výnos nabízí tabák - cena akcie cca 9200-10700kč za poslední rok a divi 1260Kč. Čez vyplácí divi 50Kč na akcii, výnos okolo 6procent. Z výnosu se platí 15% daň. Když tyhle akcie dvakrát třikrát ročně otočíš jedná se o zajímavou investici. Konkrétně telefonika, nakupovat pod 390, prodávat nad 410Kč, akcie je poměrně líná, defenzívní, ale na druhou stranu je odolná proti davovému šílenství. ČEz má dividendový výnos menší, ale při dobrém nákupu nabízí vyšší zisky, je poměrně volatilní a navíc firma nemá konkurenci, takže jen tak lehce nezkrachuje. zajímavou divi při dnešních cenách má i komerčka. Nižší dividendu má například erste, pro mně dobře čitelná akcie, nyní na zajímavých cenách, avšak divi je malá, navíc v eurech a akcie je kotovaná ve vídni, takže daň z divi činí 25% a kurs akcie u nás jen kopíruje cenu na vídeňské burze a dopočítává se cena dle kurzu eur/kč. Ale dostat z ní stovku nebo stodvacet kč na akcii není problém, kdežto čez je hodně ovlivněný cenou elektřiny na západě. Erste je zatím dobře hodnocená banka. Takže abych to zkrátil, akciový účet, zřízení a vedení účtu zdarma, daň z dividend je stejný jako z jiných zdrojů a daň ze zisku na akciích je taky 15%, pokud ale akcie prodáš až po půl roce držení, neplatí se žádná daň, tudíž máš čistý zisk.

jakubd*
hodnocení

Tak čistě ze zvědavosti, odkud jsi? Vypadá, že víš o čem píšeš. :) Nechceš mi dát nějaké "školení" nebo doporučit nějaké webovky, knížky, semináře apod.? :) Díky

J.

stirecek*

Jsem z jižní moravy, ale piju valašsků slivovicu *pivo*Školení ani doporučení nedávám, kdybych to uměl, byl bych milionář. Na burze se dá hodně vydělat, zvláště v US, ale ještě víc a rychlej ztratit, takže je třeba si to pamatovat. Můj broker pořádá i semináře, ale ještě jsem na žádném nebyl. Knížky nebo technické analýzy možná někdy najdou uplatnění, ale v dobách krize a paniky neplatí zhola nic.

doplněno 27.08.11 18:12:

Obchoduju přes brokerjet, psal jsem ti to do vnitřní pošty...

jakubd*
hodnocení

A u koho obchoduješ? Patria nebo Fííío? :)

jarmik*

Bezplatné semináře pro spekulanty zde:

patria-direct.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]