Nejste přihlášen/a.
Znam jedno 17lete devce,ktere uteklo z vychovneho zarizeni pro mladistve,z ,,pastaku,, Vim,ze nyni zije u chlapce,ktery ji ma rad,a planuji spolecnou budoucnost.Bojim se,ze porusujeme zakon,a neohlasime policii hledanou osobu.Dotycna nema u sebe zadne doklady totoznosti,ani rodny list,ani karticku VZP.Nevim jak to bude dal,pry by mela byt v pastaku az do svych 19let?Co bude az dovrsi 18let?To si pojede do ustavu pro sve doklady,a budou ji vydany?Nebo ji ceka nejaky postih za utek?Prosim o Vase rady a nazory.Dekuji
No je asi blbé na někoho bonzovat,ale ta holka utekla z ustavu a určitě tam byla poslána soudem,né?Takže porušila nějaké to soudní rozhodnutí,nebo jak se to správně označuje.A stejně ji najdou ,někdo ji udá jiný a může se stát,že pak bonzne ona Vás.Pro nic za nic tam určitě nebyla dána.Má nějaké asi výchovné problémy,nebo dělala něco jiného,krádež a tak.Nevím neznám ji.Ale já bych se ji snažil přesvědčit, aby se sama vrátila,nebo zašla na policii.Než to bude horší.Do těch 18 let to bude muset vydržet.Ted určitě soud rozhodnutí nezmění,když zdrhla.Nevím taky jak se chovala tam v ustavu.Ale jestli se i Vy dopouštíte něčeho nevím,ale já myslím ano.Když víte ,že utekla a kde se skrývá a není plnoletá.A když ani ten její kluk ji nedokáže přemluvit a ještě to podporuje,tak to není asi taky moc správný kluk.Kdyby tam zůstala a chovala se dobře,tak si myslím,že by mohla soud poprosit a zmírnění a propuštění,nevím,jen tak si myslím.Musíte se sam/a rozhodnout,zda ji budete krýt,nebo ji nahlásíte,když nebude chtít sama se vrátit.
doplněno 23.08.11 16:45:A z čeho bude živa?Ten kluk ji uživý jo?A co když se dopustí dalšího nějakého trestního činu?Nechci ji urazit,ale něčeho se musela dopustit,když se ocitla v pastáku.
doplněno 23.08.11 17:13:A nemá náhodou rodiče?Mohla by jít tam a vše mamince říct.Třeba není tak špatná a rodiče by ji mohli pomoci.Ale aby nespadla do většího problému.Takhle si nemůže ani najít žádnou práci,dochodit nějakou školu,když nemá ani občanku ,nic.
Dekuji za odpovedi.Hlavne jsem se bala,zda se neoznamenim nedopoustime sami trestneho cinu.No,devce pry udajne melo rodice alkoholiky,kteri se o sve deti nestarali,proto byli nasledne umisteny do detskeho domova,a ona protoze chtela za svou starsi sestrou do pastaku,tak pry neco provedla,cimz se tam ocitla.Zda je to pravda,nevime.Ten chlapec co se do ni zamiloval,chodi radne do zamestnani,takze ji uzivi,a ma uz svuj byt.Cela rodina mu vztah rozmlouvame,ale neposlechne.Stale vaham,zda mam udelat oznameni na policii,ale zase bych tim ublizila synovi,a kdyby se dozvedel,ze jsem to udala ja,asi by nebyl rad.Ale tato situace se nam vubec nelibi,protoze vidime,ze to nikam nevede,nemuze ani jit k lekari kdyby onemocnela,ani nechci domyslet co by bylo kdyby otehotnela,v nedohlednu je i nejake jeji zamestnani...
Jestli je to Váš syn,tak to bych tu holku nebonzoval.Také byste mohli potom od něj slyšet jen výčitky a přestal by se s Vámi stýkat.Ale on by měl ji donutit,aby se sama přihlásila.Když ji má rád tak snad ten jeden rok počká né?Vždyt by mohla mít asi nějaké vycházky,kdyby poslouchala a on by ji mohl navštěvovat.Ale aby mohla jít za sestrou do pastáku a proto něco provedla,tomu moc nevěřím.A ted z pastáku utiká.No a do práce nemůže stejně, nemá občanku.A hledá ji už policie?Pak by byla naděje, že ji tam někdo pozná a nahlásí jí,určitě nebude rok sedět někde v bytě zavřená.Spolehejte na to,že ji někdo jiný udá a ona se dostane od syna.Tedy jestli mezi tím neotěhotní.Svatbu nemohou naštěstí mít, když nemá občanku,ale mimčo ano.Mě by jen zajímalo ,zda ji hledají.
doplněno 23.08.11 18:51:Myslím tím to,jestli někde policie dala její fotku už,třeba do novin atd.
Pry ta jeji starsi sestra z pastaku taky utekla,proto utekla i ona.Policie ji hleda,nasla jsem ji mezi hledanymi.Snad pry byla i fotka kdysi v novinach.Ona se ale neskryva,chodi normalne ven.Je to sice devce meho syna,ale nejsme radi ze si takovou nasel.A nevite nekdo jak by to bylo dal?To az ji bude 18let,tak pojede do pastaku a tam ji normalne bez problemu vydaji doklady?Nebo bude nejak trestana za utek a vlastne asi mareni soudniho rozhodnuti?
Zkusím to přeložit: Utekla z výchovného zařízení, někde potkala mého syna a teď bydlí u mě a já je oba živím. Pokud ji budu chtít vyhodit, syn pravděpodobně odejde s ní. Je to tak? Uvědom si jednu věc. Jí jde momentálně o to, přežít nějak do své plnoletosti. Pokud jí to umožníš, může se stát, že už bude mít dost tebe i tvého syna a půjde o dům dál. Já bych si v prvé řadě ověřil její historku a pokud bude přijatelná a pravdivá, tak bych se poradil s právníkem, co se v této věci dá dělat. Nechat ji u sebe rok nebo dva bez dokladů, bez možnosti studovat nebo pracovat, to opravdu není řešení. Stačí obyčejná nemoc a může nastat takový kolotoč, že nebudeš vědět čí jsi. Nemyslím tím nějaký postih za neoznámení nebo přechovávání, ale nepříjemností by s tím mohlo být víc než dost. Pokud bude ona ochotna se k celé situaci postavit čelem a tobě na ní záleží, tak se určitě najde řešení, které bude schůdné pro všechny.
nee,nebydli u me.Psala jsem,ze muj syn uz ma svuj byt,a je vydelecne cinny.On si proste nenecha poradit,ze to neni vhodne devce pro zivot.Myslim tu jeji minulost a to z jakeho pochazi asi prostredi a z jake je rodiny.Ja vim,ze nejlepsi by bylo celou vec oznamit,at se devce vrati kam patri,ale ona prohlasila,ze by tam stejne nebyla a znovu utekla.Zaroven se opravdu bojim,abych neprisla o syna,protoze ten je tak zamilovanej,ze by mi to udani neodpustil.Domlouvame mu cela rodina,ale dokud se asi sam nespali,neda si rici.
Domlouváte mu celá rodina - a to je asi ta největší chyba, protože čím víc do něj budete hučet, tím víc se on zatvrdí. Musí se poučit sám, jde jenom o to, aby ta zkušenost nebyla příliš tvrdá. Nech ho v klidu a on časem určitě přijde sám s nějakým problémem, otázkou. On sám o tom bude chtít mluvit. A potom budeš mít příležitost mu k tomu říci svoji zkušenost. Ale stručně, hlavně to nerozpitvávat. Prostě tady máš můj názor a dělej jak myslíš.
Dobrý den paní.Ano vím,máte soužení se synem a také se bojíte,abyste o něj nepřišla.Ale láska se nedá rozmluvit.Bud to nahlásíte sama a syn se bude možná na Vás trochu vadit,ale možná mu tím ulehčíte život a zabráníte tomu,aby byl jednou neštastný.Nebo to necháte a musí to poznat sám i kdyby to mělo bolet sebe víc.A ta historka se starší sestrou asi nebude pravda.Slušné děvče by neudělalo nic,aby se dostalo do výchovného ustavu.Zůstalo by v dětském domově a sestru by navštěvovalo.A když tvrdí,že by stejně uteklo,tak to o něčem již napovídá.Svědomí a čest si každý upraví,jak se mu to hodí.A toto děvčisko asi moc svědomí nemá a čest už vůbec.A kdepakto na ní syn narazil?Máte jen dvě možnosti,jak jsem psala.Děvčisko prostě nahlásit,at syn trucuje,nebo to nechat osudu.Ale těžké by bylo, kdyby chovala.
Našel jsem na internetu toto.Pokud uteče mladiství do 18let z výchovného ustavu,tak se dopouští maření výkonu uředního rozhodnutí.Za to může dostat až 6 měsíců odnětí svobody,nebo peněžitý trest.Ale protože mladiství nemají peníze, tak se od pokuty opouští.Tak si myslím,že by šla do vězení.
Kubo, myslím, že pokud by to byl její první útěk, do vězení by nešla. Tyhle problémové "děti" často utíkají z výchovných zařízení, a kdyby každý měl jít do vězení, bylo by tam přeplněno Spíše si myslím, že až ji chytnou, nasadí jí zpřísněný režim - žádné balíky, žádné vycházky, cigarety, přísné dodržování večerky atd...
K tomu vězení by se nejspíš přiklonili, kdyby na tom útěku něco provedla - někoho přepadla, něco ukradla.
No taky jsem se divil,ale takto jsem to našel na internetu jedná se o to, že když mladiství od 15-18let uteče tak porušuje to soudní rozhodnutí a toto mu hrozí.Zadal jsem si do vyhledavače:utěky z pastákuNevěděl jsem už pod čím to hledat a tam mi to vyjelo.Jakub
moc moc dekuji.Myslim,ze celou poradnu dam precist synovi,mozna kdyz uvidi nazory cizich lidi, pochopi.
@majdalena nedá mi nereagovat,cituji:".Slušné děvče by neudělalo nic,aby se dostalo do výchovného ustavu.Zůstalo by v dětském domově a sestru by navštěvovalo..." Ono i slušné děvče si nevybíra,kde se narodí,v čem musí vyrůstat...po "odložení" do Dět.domova( třeba vpodstatě za nic-jen,že se narodilo alkoholikům...)je značně omezeno-a odtud už je jen krůček ke svobodě(a tím bohužel útěku-ům )a tradá diagnostický ústav...a jejda mařenka(maření výkonu úř.rozhodnutí)...Dostat se tam není vůbec prolém-kolik už toho bylo i medializováno-10letá Terezka-šoupli jí do ústavu jen kvůli rozvodovým excesům rodičů atd...Takže než někoho odsodím,aníž bych viděl a znal pozadí,detaily-byl bych s jakýmkoli hodnocením velmi opatrný...
doplněno 24.08.11 19:42:a k problému samotnému-syn(a ona dívčina)to můžou zvládnout a nemusí(bude to o štěstí a náhodě)-ale myslím si,že by rozhodně nechtěl od vás,jako matky,věc rozhodovat za něj("bonznutím")-zkuste se jej na to přímo zeptat( hypotetická otázka),uvidíte sama jeho reakci...
Trošku jsem "proběhl" reakce, jen krátce můj názor: Dotyčná dívka byla v pasťáku umístěna z nějakého důvodu. Pokud někdo o útěku ví a nenahlásí, je vlastně spolupachatelem "maření". Neznám promlčecí lhůty těchto "problémů", ale průšvih to asi bude.
Nicméně, sebekriticky přiznávám že nevím, jak bych se v podobné situaci sám zachoval...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.