Nejste přihlášen/a.
stala se mi kuriozni vec.
pravidelne pridelavam sve velmi stare zrezle detske kolo ke znacce oznacujici vyhrazene parkoviste.
znacka je na chodniku, cca pul metru od silnice.
majitel auta stojici u znacky si na me zavolal mestskou policii a chtel po me, abych kolo odstranil, ze brani v otevirani dveri.
je to nesmysl, protoze znacka je vzdy umistena na zacatku vyhrazeneho stani a kolo (navic detska velikost) nicemu nebrani, ani teoreticky, ani fakticky. nejasny spor...
mestska policie mi naznacila, ze pokud si kolo nepresunu, posle to do spravniho rizeni (za 1000kc) a ze tam stejne rozhodnou tak, ze nemam sanci vyhrat tento spor. dalsi argument byl, ze majitel auta si plati za znacku. citil jsem z toho silu penez. kdo plati, ma pravdu. uz jen z toho duvodu bych rad vedel vice.
a moje otazka je jednoducha, opravdu je mozne takto rozhodnou, ze u znacky na verejnem prostoru (ulice) nesmim nic pridelavat? jake paragrafy na to budou aplikovany? kdyz nebudu s vysledkem rizeni spokojen (prohraji) mohu se odvolat?
Vážený pane Hájku, neberte toto prosím osobně, ale někde je (ne)pravda. Nevím kde.
Dnes, přesně v 16:50 jsem požádal policejní hlídku (MP Pardubice), procházející třídu 17. listopadu zdali si můžu kolo opřít o sloup, nebo o tuto značku a uzamknout a jít do obchodu. nevěřili dotazu, domnívali se, že si dělám legraci, dotazovali se i vysílačkou...
klidně můžu. Není žádní právní důvod, abych byl nějak sankcionován...
takže nevím co s touto informací uděláte a jak budete kolo uzamykat. Zdali chcete , klidně zamykejte, nemůžete být nijak právně postižen.
čím vším se M(onkey) P(olice) nezabývá. oni snad opravdu budou vyjíždět ke každému zavolání. vždy to prý musí prověřit. ve všech případech... na všechno mají paragrafy, jen ten rozum nechávají doma.
p.s pane milane, nepojedete do mostu? že byste se mi taky zeptal.
2masoni, jsem Pardubák, takže je normální že se zeptám když tu chodím po městě... a budu se ptát často, až to bude divné...
páč někde je ta (ne)pravda
A tři koně si tam mohu uvázat také? Kolo je věc, kůň je věc - právně mezi tím nemůže být rozdíl.
drahosice. to je dotaz, nebo zkouška?
může kůň na chodník? Takže pokud kůň zůstane na komunikaci tak ano, pokud je na chodníku, máte řidič problém.
zákon 361/2000,§2 ods. j
") chodec je i osoba, která tlačí nebo táhne sáňky, dětský kočárek, vozík pro invalidy nebo ruční vozík o celkové šířce nepřevyšující 600 mm, pohybuje se na lyžích nebo kolečkových bruslích anebo pomocí ručního nebo motorového vozíku pro invalidy, vede jízdní kolo, motocykl o objemu válců do 50 cm3, psa a podobně,"
nikdo jiný na chodník nesmí, pokud to není jinou značkou a předpisem dovoleno...
Hajekt, určitě Vám strážníci od pana Čejka sdělil, jakého porušení jste se dopustil. Zdali nějaké obecné vyhlášky, či zákona p orovozu pozemních komunikací.
Kdepak jste nechal kolo? Já se odpoledne kouknu?
doplněno 22.08.11 12:41:jsem zapoměl odpovědět na dotaz.
Jsem přesvědčen, že můžete zamknou kolo ke sloupku s dopravní značkou,
Nic konkretniho jsem neslysel."kdyz to dame do rizeni, bude vas to stat hodne penez". Penize netisknu, takze jsem ustoupil, kdyz neznam paragrafy.
Jedná se o vyhrazené parkovací stání v ulici K Višňovce 2436, u domu Č.p 1751. Fotografie: https://www.poradte.cz/imageshack.us/f/845/
boční pohled: https://www.poradte.cz/imageshack.us/f/822/
Rika se, ze moudrejsi ustoupi. Pani v dome me jednou pozadala, jestli si muzu dat kolo jinak, ze bude uklizet chodnik. bez mrknuti oka jsem presunul.
doplněno 22.08.11 12:56:obrazky jeste jednou. U te znacky pravidelne parkuji svuj zrezly stroj. Na druhem obrazku je kombik stezovatele. Moje kolo uz u znacky za autem neni.
Pane Hájku, je na Vás jak se rozhodnete. Buďto spor, který musíte vyhrát, nebo klídek. Pokud uvážete kolo k tomuto sloupku, nemůžete se dopustit přestupku parkování na vyhraženém místě. Mohli by Vás pokutovat za nedovolený zábor, jako když zastavíte s kočárkem, položíte popelnici, opřete kolo, atd...ale to Vám nikdo nedá.
Je to spor, chctete ho dotáhnout do nějakého (jakého) konce? Minulý týden se tu řešilo protiprávní odtažení vozidla...
hm... to je městská.
dekuji za pomoc.
Mym cilem neni bojovat s mestskou policii, prislo mi strasne trapne, ze museli uprostred nedele prijet k pripadu kola u znacky.
Samozrejme, rad bych to ukoncil tak, ze budu v klidu pouzivat znacku. S majitelem zadna rec neni, on to od zacatku bere jako hotovou vec.
Kdyz to pisu, tak mi to pripada jako uplna blbost.
No podle meho nazoru by bylo v tom rizeni zajmave uz jenom prokazovani vlastnictvi toho kola.
Kolo bych ke znacce normalne zamknul a v pripade sporu tvrdil, ze neni moje. Odstrihnout zamek a kolo "zabavit" Vam podle me nemuzou (respektive nevim na zaklade jakeho paragrafu by mohli) a dokazat ze je Vase taky tezko. Pro jistotu pokud je to kolo opravdu rezata herka bych odbrousil cislo ramu.
Vysledek: zparkovane kolo ke znacce jako doposud
Co z toho bude tazatel mit: zaparkovane kolo ke znacce jako doposud.
Co jineho chcete "slyset"? Predpokladam, ze tazatel u znacky parkuje z nejakeho duvodu (ma kolo na ocich, nema to k nemu daleko...) Pokud to dosud nikomu nevadilo, a ted se nasel s prominutim "iniciativni debil", kteremu prizvukuji šerifové z MP, jejichz aktivita je v jistych (nepotrebnych) smerech az zarazejici (a to snad ve vsech mestech) a vyklad prava mnohdy sverazny, tak bych se takto rozhodne "branil". Povazujete snad buzeraci cyklistu co zamykaji kola ke kandelabru za verejnemu poradku prospesnou? Navic pokud si clovek uvedomi, ze toto delaji ve sve pracovni dobe za obecni penize? Pokud kolo bude parkovat jinde, tak je to jisty zpusob ustupku jak parkujicimu, tak MP.
P.S.: Pokud jedu do mesta na kole, tak ho taky normalne zamykam ke znackam nebo sloupum verejnyho osvetleni a stejne to dela takto vetsina lidi. Pokud by mi nekdy MP rekla, to co tazateli, tak je bez pardonu poslu do mist, kde slunko nesviti...
k2, zítra jedu kolem, kouknu
co z toho může tazatel mít? najednou bude ventilek někde jinde, nebo ohnuté světlo...
já nevím jaký je pruďas majitel baráku, nemá právo cokoliv požavat po majiteli cyklistovi, ale co vím, zdali mu neprdne v hlavě...lidi si ublížili již kvůli jiným blbostem...
Moudřejší ustoupí v takéto malichernosti..a vypouštět někomu kola?...
každý je strůjcem svého štěstí...
dobry den,
tvrdit, ze neni moje me pozdeji taky napadlo. ale takovy ja neumim byt.
presne jste to trefil, kolo tam zamykam, protoze je na nej vyborne videt. sice je to strasliva plecka 12 let stara, fialovy ram, postrikany cervenou a bilou barvou, ale i tak mi obcas z nej neco zmizi. naposledy blatnik. a to mam vsechno vruty pridelane. nebo ho najdu pomlacene, vyfoukle..
opatrnost je v dnesni dobe na miste. nikdy bych nevypustil kolo u auta nebo ho nejak "vyskolil".
odeslal jsem dotaz na mesto, jak je to s tou znackou. pockam na vyjadreni a jsem odhodlany opet znacku pouzivat. kdyz jednou za mesic prijede pan majitel z Prahy a strasne mu vadi malomestacky kolo, tak holt pujdu do sporu, z principu veci.
Dobrý den, z Vašeho popisu situace i já cítím přátelství majitele značky a městských policistů. Pokud jste z malého města, tak je to celkem běžné, hodně lidí se +- zná. Sice by známost neměla mít vliv na žádné správní řízení, ale jsme v České republice, kde je i nemožné možné. Doporučuji Vám poučit se z této situace a kolo dávat přístě jinam. Co se týče otázky, zda se nesmí nic přidělávat ke značkám, tak si myslím, že kdyby tato městská policie chtěla, tak vždy něco najde. Třeba špatný výhled na značku, zabrání chodníku atp. Takže raději dávejte kolo na jiné místo.
Mesto Pardubice, stotisíc obyvatel.
Kdyby ten pan byl napriklad invalida, nebo drzel v ruce skrin, nevidim zadny problem mu plne vyhovet. choval se ke me velmi nadrazene a arogantne a proto jsem mu slusne odpovedel, ze znacku neopustim. a hned volal policii.
je mi z tohodle jednani strasne smutno. clovek musi drzet hubu a krok. uvazuji, ze bych sel do sporu.
A já se ptám, čí je značka? Je to cizí majetek. Co řeknete, když si někdo přiváže krávu k vašemu plotu?
...ze muze byt privazana, ale kdyz plot jeho krava poskodi, ze opravu samozrejme uhradi dotycny ze sveho?
to je taky dobra otazka. podle me znacka patri mestu. znacku rozhodne nevlastni ten clovek, s kterym jsem ve pri. podal jsem dotaz na dopravni odbor mesta, komu znacka patri.
Kdyz si nekdo privaze kravu k moji znacce a nebude me poskozovat, tak me to nevadi. Stejne tak mi nevadi, kdyz mi na barak namaluji turisticke znaceni.
Kolo si zamykám k dopravní značce už hodně let ale ještě nikdy mi ani městský ani normální policajti nic neřekli. Je ale pravda že máme necelých 20 tisíc obyvatel což je proti Pardubkám vesnice.
to ne. myslim ze soused o patro vyse. moje kolo muzete chytnout ve vsedni dny od 18 do 9 ranni. o vikendech vetsinou cely den. z nejakeho vnitrniho pudu se snazim zamykat k zelezu.
pres den parkuji ve smilovce, u zdravotnich potreb. poznavaci znameni, tlusty retez od kutila
jsem rad, ze se zajimate. tedka budu vyckavat, az dorazi odpovedi z mesta a potom se ozvu. nenecham to vysumet.
Už někoho napadne si přečíst normu s tím související? - na značkách a sloupcích, stojanech nebo konstrukcích, na dopravních zařízeních a na zařízeních pro dopravní informace nesmí být vyznačeno nebo umístěno nic, co nesouvisí s dopravní značkou, dopravním zařízením nebo zařízením pro dopravní informace! A myslet si můžeme co chceme...
Buď budeme ctít zákony, nebo... volná soutěž. Někteří vyznávají absolutní svobodu, ve všem.
asi myslíte vyhlášku 30/2001 §5 pods.5.
taztele ale neumístil na toto zařízení nic, jen opřel kolo a zajistil ho řetězem...
a klidně můžeme vést polemiku, zdali je toto "umístit na sloupek" či nikoliv, ale debata je k ničemu...
dostal jsem odpoved z odboru dopravy:
v souvislosti s Vaším dotazem ohledně uzamykání jízdního kola k dopravnímu značení sděluji, že Vámi popisované jednání by mohlo být také považováno za porušení zákona č. 13/1997 Sb. O pozemních komunikacích §19 odstavce 2, písmena a): Dálnice, silnice a místní komunikace, jejich součásti a příslušenství je zakázáno znečišťovat nebo poškozovat. Na dálnicích, silnicích a místních komunikacích je dále zakázáno neoprávněně odstraňovat, zakrývat, přemísťovat, osazovat nebo pozměňovat dopravní značky a dopravní zařízení, anebo na těchto věcech cokoliv umísťovat.
Takze se vsechno toci kolem "mistit na znacku" a "umistit ke znacce". A spojeni na techto vecech "cokoliv umistova si vykladam jako na znacku. ale presny vyklad bude zrejme az zalezitost soudu. ach ty paragrafy.
doplněno 24.08.11 15:13:mel jsem ted osobni hovor od pana z mesta, ktery me osobne informoval, ze moje zadost o zamykani kola ke znacce je zamitnuta, z vyse uvedenych duvodu a v pripade problemu, mi hrozi pokuta do vyse sto tisic. trosku zastrasovani a zvysovani hlasu k tomu.
Navic jsem se po telefonu dozvedel, ze mestska policie poskytla mylne informace a u znacky neni mozne nic umistit. a ze kdyz zavolam mestkou policii k pripadu kola u znacky, ze nejsou opravneni to resit. ze jenom dopravni odbor. zajimave.
Pane Hájku, to je právě to slovíčkaření,,,
jsem přesvědčen, že pokud se zeptám policisty, zdali si kolo můžu opřít o sloupek svislé značky, nic tak určitě nenaplním skutkovou podstatu výše uvedeného zákona...
ale jak správně píšete, musel by rozhodovat soud, ale osobně se domnívám až ten nejvyšší správní soud...NSS
Byl jsem nedávno v zahraničí a při pohledu na vylepšený sloupek dopravní značky jsem si vzpomněl na tuto diskusi. Toto zařízení je určeno k parkování bicyklů a je hojně využíváno. Je vidět, že každé město má k cyklistům jiný přístup.
Sice trochu OT . Ale.
Já jsem viděl jinou zajímavou věc a to ke značce připoutaný přívěs pro osobák. Vtip je v tom, že byl připoután ke značce která je zasazena do stojanu a je přitáhnuta šrouby. Takže by pro případného zloděje nebyl problém místo zničení značky vylomením z hliníkového stojanu pouze odšroubovat dva nebo tři šrouby a je to.
K otázce jezdím kolem toho zmíněného přívěsu každy den a vždy tam je připoután takže asi to problém není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.