Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vleklá nemoc - únava, otupělost

Od: ptr* odpovědí: 10 změna:

Nedávno jsem se od rodičů nakazil nějakou nemocí. Nejspíš to je nějaká banální viróza (už je to lepší, je nicméně fakt, že jsem ji v podstatě přechodil a může tedy udeřit znova a silněji, jak už se mi stalo), ale ještě výrazněji se projevily příznaky neduhu možná snad spíše fyzického rázu, který ale na sobě pozoruji už velmi dlouho (od cca poloviny prvního roku na gymnáziu, ale možná, že tehdy se jen více projevily zdravotní problémy v podstatě permanentní). Asi jsem měl chodit ven častěji, než cca polovinu dní v týdnu, moje fyzická kondice se totiž po celé prázdniny prakticky nezlepšila. To bych zkrátka nebyl já, kdybych si něco dlouhodobějšího naplánoval a postupně se mi to zcela nezhroutilo...
Ale k té chorobě _ obávám se, že jsou teď projevy intenzivnější, ale obdobně intenzivní byly už na začátku prázdnin. Snad se to nezhoršilo důsledkem vysazení AD, ale jak jsem říkal, pozoruji to na sobě už dlouho, jen teď to prochází intenzivnější fází a rozhodl jsem se zmapovat příznaky. Těmi jsou:
1) Slabá vůle, prokrastinace. Za celé prázdniny jsem ani jeden ze svých asi šesti bodů nesplnil v úplnosti, respektive jsem ho nesplnil téměř vůbec. Pravda, udělal jsem zase třeba něco jiného, ale moc toho nebylo. Povinnou četbu budu teprve poslední dny prázdnin dodělávat, ale k tomu se snad ještě dohrabu.
2) Otupělost, ztuhlost, malátnost, ospalost, unavenost, atp. Bez ohledu na počet prospaných hodin _ při nedostatku jsou příznaky jen intenzivnější. Na začátku prázdnin jsem si při chůzi připadal trochu, jak opilý _ při pohybu jsem měl mírný problém s udržením zraku na jednom bodě. Slabá vůle se samozřejmě i pojí s tímto bodem _ jakýkoliv pokus o seberozvoj, ať již fyzický, či mentální, ve mně vyvolává odpor. Prostě se mi do ničeho nechce, jakákoliv představa namáhavější činnosti ve mnně vyvolává ještě větší pocity únavy a otupělosti předem. Mentální výkonnost za poslední 2 roky zřejmě značně poklesla.
3) Celková fyzická slabost a únava. Pokud se nevzbudím spontánně a nerozkoukávám se v posteli alespoň půl hodiny, tedy například jsem vzbuzen a musím něco udělat (např. vstávat do školy), tak mám regulérně problém vstát z postele. Prostě jenom ležím nebo sedím polomrtvý a slabý jak moucha, tupě civím do jednoho bodu a jediné, co se mi chce, je padnout znova do postele a znova usnout (nabízí se podobnost s předchozím bodem, u toho odporu vyvolaného nutností něco udělat). Obrovský problém, zmobilizovat po ránu síly.
4) Bolest. Zejména od horní poloviny zad nahoru (ale při fyzické aktivitě bolest většiny těla). Největší po probuzení. Bolest hlavy se projevuje, jako pocit tlaku uvnitř neurčitého místa v mozku (jakoby něco chtělo ven). To ve mně vyvolává obavu, zda by se nemohlo jednat o nějaký nádor na mozku, ale snad jsem jen těžký hypochondr.
Možné příčiny:
1) Nadváha (kterou mám už od útlého dětství po nasazení kortikoidů, navíc k tomu mám genetickou predispozici _ z matky strany u bližších příbuzných neznám kromě samotné matky téměř nikoho, kdo by byl štíhlý a neměl postavu, jak lahev).
2) Málo vitamínů/minerálů ve stravě (ovoce nebo zelenina tak jednou denně, na druhou stranu piji téměř výhradně čistou vodu z kohoutku).
3) Málo pohybu (ono, když už se k němu dohrabu, tak je obrovský problém to provádět pravidelně, natož po delší dobu). Většinu týdne samozřejmě strávím u počítače, ale mezi např. spolužáky ve škole znám takových víc, a nezdá se, že by měli podobné problémy (na druhou stranu, nemají nadváhu ani astma nebo alergie).
4) Málo pobytu na světle. Ven chodím často až k večeru, nemám rád slunce, nemám rád přílišné světlo a teplo.
5) Nepříliš zdravý spánkový režim. V průběhu školních dní 4-6 hodin, vstávám v šest ráno. V průběhu víkendů či prázdnin (nyní tedy téměř celé dva měsíce) cca 8-10 hodin (i když, vzhledem k mému pomalému usínání to bude v obou případech jistě ještě o něco méně). Spát chodím obvykle ve 2-3 ráno, vstávám v 11-12.
6) Výše zmíněný novotvar na mozku.
Mnou navržená řešení:
1) Sebevražda. Výhody: Nejlepší, nejrychlejší, nejúčinnější, vyřeší problémy najednou všechny a možná ještě nějaké další. Navíc, vzhledem k tomu, že v bídné kondici jsem strávil dosud téměř 18 let života a i když teď začnu s řešeními, začnou se nejspíš projevovat až po několika letech, lze s plnou odpovědností prohlásit, že svůj nejproduktivnější věk jsem drobínek zaspal, a nyní už mě čeká jen postupný a definitivní úpadek, tudíž okamžité ukončení života nelze brát, jako že by to byla přílišná škoda. Nevýhody: Jsem moc velký srab na to, abych ji realizoval, nemusí se povést a pak by bylo vše jen horší (riziko zmrzačení).
2) Dát si oraz od PC, věnovat se cvičení, běhání, atd., hlídat si stravovací, spánkové a další důležité návyky. Výhody: Nejzdravější a nejlevnější metoda. Nevýhody: Vyžaduje pevnou vůli. Když se podaří začít, nedaří se vytrvat. Dalším problémem je časová náročnost, jsem student náročného gymnázia a ne profesionální sportovec, abych si mohl dovolit, věnovat se sám sobě. Navíc, omezit PC by znamenalo, prakticky se vzdát svých 3 nejoblíbenějších koníčků (hry, filmy, knihy _ všechno prostřednictvím PC; bez PC bych toho například moc nepřečetl, shánět fyzické knihy se mi nechce z organizačních ani finančních důvodů).
3) Vyhledat lékařskou pomoc. Výhody: S profesionální pomocí by to bylo asi efektivnější, než bod 2, ač ne tak efektivní, jako bod 1. Dozvěděl bych se případně další důležité informace. Nevýhody: Časová a finanční náročnost, nechce se mi to ani kvůli rodičům, kteří by jen tak neskousli, že mají syna mrzáčka a potřebuje se někde léčit, stačí, že mám astma a alergie, a ještě nějaká léčba navíc, to nepřipadá v úvahu. Na to, abych je přesvědčoval, fakt nemám náladu ani energii. Nehledě na to, že po předchozích zkušenostech běžným lékařům už moc nevěřím. Těm alternativním už ale taky ne. Nevím, zda by mi vůbec poradili něco, co bych si neporadil sám.
Závěr: Po srovnání množství a intenzity výhod a nevýhod výšeuvedených řešení, se jako optimální řešení nabízí řešení č. 1. Pokud ovšem odhlédneme od pouhého hlediska fyzického a přírodovědného, a podíváme se na věc pohledem všeobecnějším či společenskovědním, začíná to být poněkud komplikovanější. A tak pořád nevím, jak dál naložit se svým nanicovatým životem. Budu vděčen za rady...

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nezoufej, jseš dobrej! mnoho jiných v tvém věku se nedokáže ani zamyslet, natož udělat takové zkoumání a vyhodnocení tvého stavu...ne všechny vývody jsou úplně logické, ale dost výstižné...

zatím chodíš do školy, ve svém věku už ovšem plánuješ, hněvá tě, když některé úlohy nesplníš... nejsi lhostejný... ber to tak, že v životě se mnoho věcí nepodaří splnit na 100 %, ať už z ze subjektivních, tak i objektivních příčin... nikdo není dokonalý, někdy tu svoji laťku musí podběhnout, třeba i shodit...

umíš se analyzovat, myslí ti to... zdravotní stav konzultuj u lékaře, až se ti zlepší fyzicky, zlepší se ti i psychika...

trochu se musíme zasmát, my starší... lze s plnou odpovědností prohlásit, že svůj nejproduktivnější věk jsem drobínek zaspal, a nyní už mě čeká jen postupný a definitivní úpadek,

tady dostane se ti rad od lidí, kteří už roky postupně a definitívně upadají*ua*za celý život jsem netušil, jak jsem na tom*haha*

ještě si ani nezačal žít, ještě stále se na život připravuješ, získáváš zkušenosti, vědomosti... máš 18 let... ještě mnohokrát budeš mít takové pocity, když se ti něco nepodaří... ty fráze, jako třeba spadnout může každý ale ne každý se dokáže zvednout mají v sobě něco pravdy. a ještě jedno moudro, nevím to přesně, ale tak nějak: nedokončíš, co jsi vůbec nezačal...

ty máš výhodu, myslí ti to... takže šup šup, černé myšlenky za hlavu, drž se tebou navržených řešení č. 2 a 3, přidej k tomu doporučení lékaře, pomalu ty komplikace dořešíš, skončíš školu, odpadne ti jedna starost... když dokážeš znova a znova začínat, určitě dokážeš jednou i skončit... třeba až po třetí, ale úspěšně... choď pohledat tu flintu do žita! a časem se ozvi!

ria*
hodnocení

1x

Chtělo by zavést vojnu jako sůl...

jakubdeda*
hodnocení

0x

Bude mi 18 let.Tak napíšu co bych dělal já.Nejdříve bych zašel za doktorem,at se Vám chce či né.A rodičům když nechcete tak nic nemůsíte říkat.Ale je to přece Váš život a nechcete být pořád jak" mouchy sežerte mě".I rodiče budou potom radši ,že jste v pořádku.Všechno bych u doktora řekl,jaké máte potíže.Že jste silnější no a co?Každý je jiný a možná to máte dědičný,nebo jen tím,že se moc nehýbete.Začal bych také,že vynechám třeba na PC hry a místo toho se jel projet na kole.Snažil bych se chodit spát aspon do 23 hod.pravidelně.Jedl bych dostatek ovoce a zeleniny,nebo nějaké vitamíny.Našel bych si dobrou partu a dělal všechno co oni.Nebo si našel holku,doma za PC není.A každý den se donutit k nějaké činnosti.Nic bych si předem neplánoval,to většinou nevyjde.A právě to sluníčko Vám může chybět.Když je venku teplo,tak jít na koupák,nebo jen třeba do lesa.Nemyslet pořád jak jsem unavený a že se mi nic nechce dělat,donutit se.Tedy jestli nejste nemocný.Ale bez doktora to nezjistíte.A na sebevraždu bych vůbec nemyslel.Možná to je jen opravdu Vaše nechut něco dělat navíc,nebo vůbec nic.Ale taky možná jste nějak nemocný.A kdybyste měl holku určitě Vás to vytáhne z ulity.Každý ráno když se probudíte ,tak si řekněte,jsem fit,jsem fit a vylezte z postele i kdyby se Vám nechtělo a jen tak se protáhněte.Ono je to těžké Vám nějak radit,když Vás nevidíme.Nevidíme Vaše chování,Váš pohyb.Mohli bychom Vás i něčím urazit.Nám se to třeba radí,ale pro Vás je to problém.Když půjdete k lékaři,tak přeci nebudete mrzák,ale ten mrzák se z Vás může stát,kdyby Vám skutečně něco bylo.Když nic nebude,tak se zaradujte a začněte něco dělat jiného,než hry na PC. Ju? Jakub

To se lehko řekne, ale hůř dělá. Tohle není, jako když rád chodíte do kina, ale pak si řeknete, že přestanete, protože nejsou peníze. Tohle je stejné jako přestat s kouřením nebo začít hubnout - chce to opravdu silnou vůli. Člověk si řekne - jasně přestanu s tím, hned zítra. Další den se probudí a řekne si - no co, když si na půl hodinky zajdu na PC, prohlédnout si emaily, tak to nebude vadit. Za půl hodinky - když už je to zapnuté, tak si už něco zahraju, ven půjdu po obědě. Je po obědě - páni, to jsem se najedl, teď budu chvilku trávit, než půjdu ven. Najednou koukne na hodiny - vždyť už je půl páté, to už je pozdě, kam bych chodil. Tady v blízkosti nic není a jet dál (do města/na koupák...) už se na tu chvilku nevyplatí.

A přesně takto to vypadá. Není to tak, že se člověk vzbudí a dělá jakoby nic. Abych pravdu řekla, v tomhle musí někdo pomoci - kámoš, který vás donutí jít ven nebo někam. Nebo si koupit lístek na prohlídku zámku předem, takže víte, že tam jít musíte, jinak vám lístek propadne. Schválně se nabídněte, že doma budete nakupovat. Pak nakupujte věci jen na 1 den, takže ráno prostě musíte vstát a jít do obchodu.

Dobré je taky uzavřít třeba sázku s kamarádem nebo s někým. Třeba - kdo víc shodí za 1 měsíc. Vsaďte se třeba o stovku. Peněz vám bude líto vyhodit, takže vás to donutí sportovat (třeba jen jít ven na procházku) a i když nevyhrajete, tak to není tolik peněz, abyste moc bědoval, ale naopak budete rád, že jste aspoň něco shodil.

Ale je to těžké. Sám to prostě člověk nezvládne.

micku
hodnocení

0x

Skus změnit prostředí, tábor, vzdělávací pobyt, cokoliv.

hodnocení

0x

Hmmmm,velice zajímavé*ee*Ta vaše nemoc,a především její příznaky,jsou velmi prazvláštní...Tak mne napadlo,že by byl nejlepší odborný lékař.Může se jednat např. o boreliózu,u té právě ta únava a bolesti zad poměrně často bývají.Také by jste mohl mít jistou formu nějaké deprese,příznaky také toto vystihují,a to poměrně dost*ee*Únava,nechuť do života,vlastně nechuť do jakékoliv činnosti,malátnost,lhostejnost,myšlenky na sebevraždu,fyzické bolesti čehokoliv...V podstatě duše a tělo je jedna spojená nádoba,a pokud nefunguje dobře mysl,tak se to v prvé řadě odráží na somatu...*ee*V odborné hantýrce se tomu skutečně říká:"nemoc duše,"a právě na té je to nejhorší,že není vidět...Navštivte felčara...

ferdaa*
hodnocení

0x

mám to samé je mi 62 bojuji stím 35 let a je to pozvolna horší a horší jednou za čas se mi udělá na 1 den lépe a to je vše usínám kolem 3 a ráno jsem jak když mě přejede vlak neschopen ničeho no nic jdu skusit spat kdo na to něco má dejte vědět.

hodnocení

0x

Borelióza, toxoplasmóza, nebo nic z toho ..

martinaa*
hodnocení

0x

Zdravím, chtělo by to se zaměstnat a nevymýšlet hovadiny. Je normální, že člověk, co se jen nudí doma, nemá koníčky a zájmy, se dřív nebo později začne sledovat.

Všechno, co sis tak pečlivě sepsal, škrtni, po škole se běž proběhnout nebo projet na kole, pak si zacvič a večer běž na dlouhou procházku. Musíš se ale sám snažit, nikdo jiný to za tebe neudělá. Taky by bylo fajn se poohlédnout po novém koníčku, kde poznáš nové lidi.

Za týden ti garantuju, že většina tvých problémů způsobená sezením doma a pozorováním se zmizí.

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že je dotaz ze srpna r. 2011, bylo by fajn, kdyby se tazatel ozval, jak je na tom, je-li živ a zdráv..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]