Nejste přihlášen/a.
S přítelem máme roční dvojčata, já jsem doma taki že peněz není nazbyt, jsem zvyklá sníst úplně všechno, a myslím že dovedu navařit i chutně i když obyčejně, alespon rodina a synovci si vždy pomlaskávají, jenže peněz není a já jsem nucena vařit obyčejná jídla/rajská, špenát, kapustu, játrovou omáčku atd,/platíme hypotéku, jenže přítel je z domova zvyklý na speciality/ čtvrt kila masa, svíčkovou, řízky/ a nad tím co mu předložím brblá, i když to jídlo je kvalitní a chutné, zkrátka se tchyně točila jak on pískl a mohla se přetrhnout aby mu splnila první poslední, třeba přítel nejí chleba je schopen vyhodit párky jen kvuli tomu že prosrě nejsou rohlíky na výletě mi vyčetl že jsem si koupikla hamburger a mu objednala polévku, jenže on už měl hamburgery tři a mě nedal.nechápu jak vysvětlím dětem že oni musí sníst něco ale tatínek nemusí nechápu že odmítne jíst něco jen kvuli tomu že mu to matinka delala jinak nejsou k rizotu okurky tak nejím, na večeři je chleba vyhodím jdu si koupit rohlíky
Gragro, já vím, že to je těžké, ale na druhou stranu mi přijde, že to moc řešíte. Váš muž není Vaše dítě, proč ho chcete něco učit Vy? Ať se učí on.
Vezmu některé Vaše příhody a napíšu, jak bych to udělala já. (spíš jak to dělám)
Polévku bych mu neobjednávala, neobjednávala bych mu nic, to jsem nepochopila. Má si objednat sám. Když si objedná něco drahého, smůla, zaplatíš si to, protože na tohle já nemám. Dál se nehádat, pro Vás to v tu chvíli musí být uzavřená věc. Hádkou a výčitkami se nezmění a nezměnilo nikdy nic.
Víte, že nejí chleba, proč mu ho dáváte? Zase. Prostě se zeptat. "Dneska budeme mít párky, ale mám jenom chleba. Dáš si taky?" Když řekne ne, nemusíte nic vyhazovat, protože nic nedostane."
To samé. "Chceš nandat rizoto, ale nemám okurky?" Když se zeptá, proč nejsou okurky, odpovím "nejsou prachy." Bez jedovatosti, bez výčitky, prostě nejsou.
Další z věcí jsou hamburgery. Ten den co popisujete jste dohromady snědli 4. Jejich cena odpovídá kilu kýty na řízky (výborné jsou i z krkovice, tak je levnější). Když nebudete dělat nějaké tlusté plátky, ale nakrájíte je normálně na "tloušťku" prstu, nic nepokazíte, neurazíte a řízků je hromada.
Já nevim no...
doplněno 22.08.11 09:25: omlouvám se za překlepy, odbíhám od práce
Mařenko, úplně bezva jste to napsala. Tazatelka má doma tři děti. Je potřeba bývalého, maminkou rozmazleného chlapečka, postavit do role hlavy rodiny. Je potřeba mu dovolit řešit situace, které život přinese a které si sám vyvolal, samostatně a jak nejlépe umí. Dovolit mu být chlapem i v životě, nejen v posteli.
Nenechat se vydírat tím, že hoch zacupá nožkou a že chce nebo nechce. Maminka to vyřeší. Nechceš, nemusíš, ale důsledky si vyřeš sám. Vydírá, jakože půjde na jídlo do hospody? Když na to máš, jdi!
Žádný zvýšený hlas, žádné nervy a stresy. Chceš to tak, udělej to. Nechceš, změň to. Klidně a ihned pustit z hlavy. Nezakládat si v paměti siláž.
Nepodporovat v muži chlapečka tím, že se budete cítit provinile a napravovat to, co si způsobil dospělý muž sám. Dovolte mu dospět, když to nedovolila maminka!
Nezakládat si v paměti siláž. Nepodporovat v muži chlapečka tím, že se budete cítit provinile a napravovat to, co si způsobil dospělý muž sám. Dovolte mu dospět, když to nedovolila maminka!
To je onooooo
Tak to byl asi nejrozumnější názor, co jsem tu četl. Skutečne by jsem se zeptal, jestli bude jíst toto, když ne, ať s najde něco k snědku sám, nebo nejí. Jestli nemáte peníze, tak nechápu 3 burgry a navíc to, že se ani nerozdelil...no comment. Takže u nás nakupuji u řezníka a některé věci sjou tam vyloženě levne. Třeba Vaše rizoto dělame z krůtích trupů, které stoji snad 20 KC/kilo a masa je tam hromada.
na co jsou kačky-to je...,a nelíbí se ti to-tak sežeň tolik kaček,aby nebyl prolém nakoupit co hrdlo ráčí...Kdysi jsem spoluprovozoval vrakáč se servisem-dopadlo to velice špatně(nebudu to tu pitvat),ale prostě jsem si dva roky odklečel-a to je panečku škola života-tam by se přítel naučil si vážit i zcela samozřejmích maličkostí,o kvalitě jídla nemluvě...-ne že bych to někomu přál,ale asi by mu to hodně "prospělo.." Tohle je prostě rozcapenost a řešení je fakt v nějakém radikálnějším přístupu od vás...Zkrátka dnes je k obědu,večeři to a to-jestli chceš,nandej si,jestli nechceš starej se...
Naše mamina když viděla jak se jako děcka v nějakém jídle štouráme,tak než jsme stačily mrknout,tak byl talíř pryč a řekla"neubude zůstane víc pro mě a tatínka" a nedostaly jsme nic ,až ke svačině.Já bych mu paní vařil to na co prostě máte.Nebo bych prostě koupil tolik rohlíků kolik Vás je,aby každý dostal jeden a né jen on.To se nedělá ,aby jeden měl, jak babička říká"jeden smetanu a druhý kyšku".Myslím si,že si zvykne.Ale pořád mu nevyčítejte,jak ho maminka rozmazlila.Taky byste se začali hádat a mohl by odejít.A zůstala byste sama.Třeba na neděli můžete koupit kousek jiného masa a udělat třeba řízky, aspon občas at vidí,že se snažíte,ale přez týden to nejde.On nechodí v práci na oběd?Tam si přeci může dát co mu chutná.Mrnata zatím nic nechápou,ale potom by to nedělalo dobrotu a vy byste jedla suchou brzdu a přítel i děti by se cpali dobrotou.Někde bych ustoupil,třeba v neděli a občas rohlík,ale jinak bych vařil jak mám peníze.Párky bych nekupoval,jsou taky drahé a jeden mu určitě nestačí.To raději mamina koupí vepřová srdíčka nejsou moc drahá a udělá kotel guláše.Nebo ledvinky a knedlík.Nebo sekanou a nadělat karboše.My moc párky nekupujem,nejsou moc nic moc a kdyby měla pro každého koupit, tedy pro nás chlapy dva párky, mamina a segra po jednom,tak to by bylo 8 párků a to stojí pak víc než ty ledvinky,sekaná srdíčka.Nebo kupte uzené kosti, taky nejsou moc drahé.Mamina dělá z nich plněné knedlíky s uzeným a zelí.Na obýračku moc nejsou to by se zase jen najedl sám.A ještě máme pokaždé dobrou uzenou polívku.Nejsme nějak chudí,ale šetří se taky ted, když si ještě jako děcka nevyděláváme.
doplněno 22.08.11 09:44:No tedy chyb jak máku.Má tam být obíračka a pak přes a né přez.Omlouvám se.Dál už raději nehledám.
Holt mate doma sobeckeho sebstredneho spratka, ale jak je psano vyse, to jste samozrejme mohla poznat drive...
Jak ho naucit? Jednoduse - "tohle proste dneska mame a pokud se ti to nelibi, bez se treba napast. Na svickovou a rizky kazdy druhy den proste nejsou penize. Vyhazovat chleba si muzes dovolit, az splatime hypoteku."
Ja take nejim plno veci, ale vetsinou to nekomentuji a treba papriku si z rizota vystaram a dam na kraj talire. Chovani Vaseho pritele zamrzlo v 16 letech a jak jsem psala, ze hooooodne sobecke. Zkuste mu oznamit tuto stejnou vetu - "nevim, jak budu ucit deti jist vsechno, kdyz jsi strasne vybiravy a nic ti neni dobre?"
Jsem zvedava, co odpovi.
No, problém je v tom, že on se napást nejde, ale jde si koupit nějaké pro něj poživatelné jídlo, jestli jsem to dobře pochopila... a o to víc u huby musí vzít tazatelka sebe a jejich děti, aby s penězi vystačili
Paní hned na začátku napsala, že nemají peníze a párky byly jako příklad... Chtěla bych vidět ženskou, jak s dvěma dětmi na krku, hypotékou a sobeckým manželem bude ještě vymýšlet nástěnku s jídelníčkem... Btw., není to trapné neustále upozorňovat na provopisné chyby ostatních? Stejně to nejspíš mělo být špatně napsané slovo "takže"... Jděte si raději splácat tu omáčku s kuřetem...
Staré přísloví praví: Starého vola tahat nenaučíš. Není to až tak úplně pravda, ale jde to ztuha a chce to čas. Manžel byl z vesnice, snědl dost jídel, ale nechtěl sladká jídla /nudle s mákem, žemlovku, buchtičky s krémem.../. Tak jsem mu je nedělala. Jinak se občas zasekl a že tohle či tohle nechce. Pomalu se učil, dneska sní už i smažený květák, smaženici z hub, nebo ovocné knedlíky. To nikdy dřív nechtěl. Ale trvalo mi to skoro 40 let, než se naučil. Polévky nechce dodnes, tak mu je nenutím. Pravda, připravím řízky, ptáčky či svíčkovou /samozřejmě, že ne pravou/, ale udělám občas i brambory na loupačku, bramboráky, čočku s vajíčkem, či bezmasou koprovou nebo houbovou omáčku. A chlapec jí.
Pánovi nepodstrojujte na úkor sebe a dětí /on stejk, my brambory s mlíkem/, buď jíst bude, nebo ne. Však se říká: Hlad je nejlepší kuchař. A když nebude chtít k obědu, dostane to k večeři. Však si zvykne.
A jak už tady radili přede mnou, když je tak rozmlsaný, ať si najde "vedlejšák", přinese domů třeba o 5 tisíc víc, no a pak mu za to můžete přilepšit. Jinak ne.
A ještě nechápu, jak může nejíst chleba. Takové sádlo se škvarky, či slaný tvaroh, nebo olomoucké syrečky si s rohlíkem vůbec nedovedu představit. To chce jenom chleba. Nebo tataráček se zlatavými topinkami. Cožpak na topinky může použít rohlík?
Z toho co popisujete bych rekl, ze vas pritel nesnasi Lepek, to se casto projevuje zpocatku tak, ze odmita chleba, ale rohliky nevadi. Jestli je spis hubenejsi a radeji neji, nez aby jedl neco co mu nechutna, tak je to prirozena podvedoma reakce organismu.
Pripravujte mu zejmena to co ma rad, konzultujte s nim, co chcete varit. Behem dalsich let se nauci jist nove veci a dost se to zlepsi.
Mohu mu sice připravovat dobrůtky to co má rád, jenže když odečtem hypotéku, plyn, vodu,benzín plynky, , tak mi zbyde asi 4500 pro čtyři lidi a to kluci naštěstí ješte nic moc nepotřebují tak já si namažu chleba a příteli udělám řízky? myslím že se snažím dělat zázraky ale proste je delat neumím
Svatá prostoto! Kluci moc nepotřebují, Vy jíte namazaný chleba a pan "Pandrhola" řízečky? Tak to teda ne. A co budete dělat, až kluci povyrostou a budou také potřebovat lepší stravu? Taky je budete odbývat namazaným chlebem? Tak to je možná zdárně dovedete ke křivici či jiné nemoci z nedostatku vyvážené stravy. Jen když se tatínek má!
Vařím chutně, ráda, jídla prostá i občas ta nákladnější. A co má na talíři jeden, to má i druhý. Neexistuje, aby měl jeden z nás stejk a druhý žvýkal jen chleba s margarínem. I když je kvalita třeba na úkor množství /každý má jeden pěkný řízek, ovšem na přidání další už není/.
Koukejte si v tom udělat pořádek, je nejvyšší čas. Vás mi není ani tak líto, děláte si to sama, je mi líto těch kluků, kteří za to nemohou a jistě by časem rádi také něco dobrého ochutnali. Takhle budete jen rodina se třemi chudáky a jedním sobcem. Jaga.
Uz ze svych detskych let jsem si prinesla navyk,ze co se doma uvari,to se sni.Zrovna tak jsem vychovavala i sve deti.Nechutna ti?Nejez,ale nic jineho nebude.Divila jsem se sve sousedce,ktera vyvarovala kazdemu synovi neco jineho,nebot ten nejedl to,a ten zas tamto.To u nas proste neexistovalo.Pres tyden se vari jednoducha levnejsi jidla jake popisuje pani,a na nedeli se varilo neco ,,lepsiho,,. Vas manzel je rozmlsanej a zvyklej od maminky ze mu vyvarovala jen co mu chutnalo.Vubec vam nezavidim,jsem rada,ze mam muze co sni vsechno.Kdyz chce vas manzel jist jen dobrutky co stoji hodne penez,mel by podle toho nosit domu penize.Je moc osklive,jak pisete,ze sam snedl nekolik hamburgeru,a vam nedal?!Je to sobec.
"gragra", vyměnit chlapa. To si dělám legraci, i když člověk nikdy neví. Víte co, kuře je docela levné maso. Tak kupujte mražená kuřata. Já kuře stáhnu z kůže, vykostím a udělám řízky a kosti na polévku. Nebo upečte kuře s nádivkou, do nádivky kousek točeného salámu a vajíčko. Nebo stáhnu kuře z kůže, nevykostím, jen naporcovat a udělejte svíčkovou z kuřete a pro muže k tomu kupte plátek hovězího a udělejte dohromady s kuřecím masem, nebo teda z hovězího, ale z předního, určitě Vám řezník vybere pěkný libový kousek a manžel to nepozná. Vepřové je také levnější než hovězí, tak kotletu a na ni volské oko, brambor a to by bylo, aby si nepochutnal, posypat cibulkou, kořením, aby to na talíři lákalo.Taky se zeptejte tchýně, jak na něj. Nebo mu u stolu zavažte oči a řekněte, hádej drahý, co máme dnes k večeři? Nebo to chce pěkné prádýlko. Nevím jestli je víc na jídlo, nebo na prádýlko, vyzkoušejte, jste mladí. - stařenka
Tak nutit me nekdo jist neco, co nesnasim, tak ho asi inzultuju. Myslim, ze toho si clovek uzil dost a dost ve skolce a skole, aby bodobne chovani musel trpet i v dospelosti. Jsem dost vybirava a vaseho manzela docela chapu, protoze nektera jidla jsou pro me pozivatelna jen v urcite kombinaci. Treba michana vajicka a leco zasadne s chlebem, to se s rohlikem snad ani neda. Nastesti nejsem odkazana na to kdo mi co predlozi, ale nakupuji a varim si sama, takze se mi nestane, ze bych jidlo nemela v pro me spravne kombinaci. Jeste jsem vybirava tak trosku naopak, takze misto jitrnice si pochutnam spis na bramborach na loupacku nebo krupicove kasi.
Jinak jako dite jsem na tom byla podobne jako vase deti, matka nam od huby utrhavala, jen aby se otec najedl. To bylo porad holcicky, bude leco, ale musite ho mit s bramborem, protoze je ho malo, aby zbylo i na tatinka. Nedokazala pochopit, ze k lzici leca snim klidne pulku chleba, ale s bramborem je tohle jidlo nepozivatelne. Nebo holcicky, bude rizek, ale muzite si ho rozpulit, aby mel tatinek dost. Jeden cas dokonce delala rizky nevim z jakeho kusu veproveho, ale jist se to nedalo. No a jedna znama, ta na tom byla dokonce tak, ze manzelovi koupila kus masa a s dcerou si osmazila kvet bezu.
Takze mam pro chute vaseho manzela pochopeni, ale neznamena to, ze on se bude ladovat a vy s detmi se budete past. Maso lze kupovat levnejsi v akci. Ja treba skoro nekupuju hovezi, protoze je drahe, ale kvalitni veprovou plec nebo i kotletu lze koupit za min jak 100Kc/kg, levna jsou i vyse zminovana kurata. Hovezi nahrazju veprovym. Teda svickovou nebo rajskou si s veprovym predstavit nedokazu, ale rostenky nebo spanelske ptacky jsou vynikajici. Z domova jsem zvykla, ze hlavnim jidlem jsou prilohy a masa je jen troska. Zkuste to naucit manzela, ze maso ano, ale ne v libovolnem mnozstvi. Mimochodem, je o i zdravejsi.
Španělské ptáčky z vepřového? to snad ne. Roštěnka vepřová? to jsem nikdy neviděl. Rajskou a svíčkovou si nedokážete z vepřového představit
asi nebudete v kuchyni zrovna přebornice,ale hlavně že Vám chutná
každý ať " žere" na co má. když budu vybíravý a bez financí, tak budu konzumovat trávu, i když mi nechutná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.