Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Keltové v čechách

Od: stribrnak* odpovědí: 12 změna:

zdravím všechny lidičky,prosím jaký máte názor na předky nás všech čechů tedy kelty?

říká Vám to něco v současnosti,děkuji za příspěvky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technikjirik*
hodnocení

3x

Keltové jsou součástí naší historie a kultury a s tím nic nenaděláme... je to historicko vědecky podložené.. Myslím, že žádný národ by neměl zapomínat na své předky. Nicméně zase není potřeba zahodit všechna civilizační udělátka a vrátit se způsobem života do starověku... I po těch staletích a tisíciletích nám má jejich kultura co říct a dát.

Příkladem nám budiž druidové. Nemusí se jednat o bláznivé dědky s bílým dloouhým vousem.. ale o lidi kteří se drží jistých zásad přírodníích zákonitostí a drží se určité moudrosti, kterou umí předat jiným lidem, kteří o to stojí...

claire*
hodnocení

2x

Pokud vím, tak z Keltů v nás jen asi nějakých 7%, jinak jsme Slované - ti přišli na naše území až někdy v 5.-6. století, kdežto Keltové tu byli ještě před naším letopočtem. Názor? Nevím, nemůžu říct. Žili, stavěli skvělá oppida, dovedli už odvést kvalitní řemeslnou práci, měli vlastní mince a kontakty s římskou říší. No, jsou mi sympatičtí, ale osobně se s nimi neznám ;) :D

Mimochodem ten trailer je z historického hlediska šíleně amatérský, také se "filmaři" mohli trochu informovat o tématu, kterému se věnují. V souvislosti s Kelty se nedá mluvit o starověku, Keltové patří do pravěku, v některých částech Evropy ještě do raného středověku, ale starověk? Ne - starověk je období ve vyspělých civilizacích, které znaly písmo, rozvíjely vědu, umění, filozofii. Starověk je v Římě, Řecku, Egyptě, Mezopotámii atd., ale ne ve střední Evropě - tady ani ta římská říše nebyla. A navíc Keltové nebyli národ. Keltové je označení kmene, resp. skupiny mnoha kmenů, které spolu sice sdílely jistou kulturu, ale nikdy nevytvořili jednotný stát.

technikjirik*

Já myslel že starověk je označení pro časové období, nikoliv jako značení pro kulturní proud. Ale asi jsem se spletl..?

claire*

Starověk je časové období, ale jen v některých oblastech. Např. v Egyptě byla postavena první pyramida v době, kdy u nás lidé teprve začali zpracovávat kovy. Všechno, co o nich víme, pochází z archeologických nálezů - keramických nádob, pozůstatků chat, hrobů. Ale z Egypta máme písemné památky a zachovalé stavby ;) Takže pravěk a starověk existovaly souběžně. Odlišné názvy tady plynou spíš z obrovských rozdílů, které tehdy na světě panovaly.

Na druhou stranu ani Slované ještě dlouho po Keltech nebyli národ.

ar*
hodnocení

2x

Ač sám jsem již před mnoha lety při sčítáni obyvatel uvedl jako národnost kelstkou a dodnes to píšu při každém sčítání, zase bych tak ty keltské "předky"nepřeceňoval. Jeden čas jsem se hodně o kelty a vše kolem nich zajímal a to v dobách kdy to nebyl u nás v česku takový boom. Keltové byli rozšířeni po celé Evropě a nejen tam. Takže keltské kořeny se najdou v každém evropském národu.

Jen tak pro zajímavost kdo z vás si nechal udělat genotest? Já sem si nechal dělat jak mitochodriální tak i Y-haplotyp. Mateřská linie pochází z klanu Uršula a je nás v rámcí Evropy cca 11% a po otcovské linii pravděpodobně pocházíme z Pyrenejského ostrova a nejspíše jsme se sem rozšířili prostřednicvím římkých legií. Nejstaší geneticky příbuzný pochází z Británie cca 9500 *smich*.

Takže Sabrino, nechat udělat testy genomac.cz/... a pokud by vyšlo náhodou R1a nebuď smutná že jseš slovanského původu, toho je v ČR nejvíc obyvatel. :)

jabraka*
hodnocení

0x

A všichni máme genetický základ u jedné opičí mámy z Afriky!A kdo to měl tenkrát uhlídat,když se chlapi pořád toulali Evropou,Asií i Afrikou.

JABRAKA

technikjirik*

A ženský se furt chtějí rozmnožovat, at je to kdo je to, kelt slovan nebo němec..

jojo, ženský se chtějí rozmnožovat a chlapi válčit, táhnout světem tam a zase zpět, plenit a znásilňovat.:D Mix jako blázen!

technikjirik*

.. no a bez tohoto "mixu" bychom nebyli tam kde jsme... nebyl by vývoj a přirozený výběr druhu... A keltové byli tak "pitomí" že se rozmnožovali jen mezi sebou a jak dopadli? Jsou izolování někde v irsku a na pobřeží Francie a sem tam něco v americe a pomalu vymírají...

m
hodnocení

0x

Zadni jednotni predkove Cechu vlastne neexistuji. Na nasem uzemi se kombinuje mnoho narodu. Cesi jsou vlastne mix slovanu, germanu, keltu, romu, turku, tataru atd... A je to tak dobre...

Je to uplne jedno a pokud chcete nekam patrit, tak se vymezte profesne Napr. jako Tesar, nebo Programator, nebo hrac nejake hry, nikoliv nacionalne jako Cech, nebo Moravan. Tento pristup je primitivni a nedava dobry smysl. Cestujte.

claire*

Etnogeneze neboli utváření národů spadá do raného středověku. Češi jako národ už existují přes 1000 let, to snad nedává smysl? Cítit se jako Čech mi tedy nepřijde primitivní! Díky pocitu národní soudržnosti ještě existuje společné kulturní dědictví, jazyk a český stát. A právě při tom cestování je důležité vědět, že jsem nebo se cítím být členem nějakého národa, že jsem někde doma. Všude dobře, doma nejlíp.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]