Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Noční směna a pohřeb

Od: bohous23* odpovědí: 2 změna:

Chtěl bych se zeptat.

Mám tento týden noční směnu, tj. 22:00 - 6:00. A umřela mi babička. Pohřeb je ve středu ve 14:00.

Mám nárok na nějaké volno?

Pohřeb nezařizuji.

V zákoníku jsem našel, že bych měl mít nárok až na jeden placeného volna? Tak nevím .

Děkuji za odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Důležité osobní překážky v práci, při nichž se poskytuje pracovní volno

business.center.cz/...

4. Úmrtí rodinného příslušníka
Pracovní volno s náhradou mzdy se poskytne na

a) dva dny při úmrtí manžela, druha nebo dítěte a na další den k účasti na pohřbu těchto osob,
b) jeden den k účasti na pohřbu rodiče a sourozence zaměstnance, rodiče a sourozence jeho manžela, jakož i manžela sourozence zaměstnance a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob,
c) nezbytně nutnou dobu, nejvýše na jeden den, k účasti na pohřbu prarodičenebo vnuka zaměstnance nebo prarodiče jeho manžela nebo jiné osoby, která sice nepatří k uvedeným nejbližším příbuzným, ale žila se zaměstnancem v době úmrtí v domácnosti, a na další den, jestliže zaměstnanec obstarává pohřeb těchto osob.
pokud jsem dobře pochopil, tak máte každý den v tomto týdnu noční směnu...
zatím co u osob podle písm. a) poskytne zaměstnavatel dva dny při úmrtí ...a další den k účasti na pohřbu, teda dva dni když někdo z nich zemře,
u písmena c) poskytne jennezbytně nutnou dobu k účasti na pohřbu prarodičů....
kdyby byl pohřeb v noci, dalo by se to použít... pohřeb je po obědě, nezasahuje do Vaší směny, pochybuji, že Vám organizace dá volno... i když... dnes je možné všechno...
doplněno 21.08.11 11:00:

není problém se obrátit na mzdovou účtárnu, tam to budou vědět nejlépe a přesně!

petapeta*
hodnocení

0x

V případě úmrtí babičky je možné v práci nárokovat jen nezbytně nutnou dobu, nejvýše 1 den a další den na obstarání pohřbu. Vzhledem k tomu, že pohřeb se bude konat v době mimo pracovní směnu, nemáte nárok na placené volno. Můžete si vzít neplacené volno nebo dovolenou, samozřejmě se souhlasem zaměstnavatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]