Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čepy na mandlích

Od: wg odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

mám takový problém. V dětství jsem mívala často angíny, někdy i hnisavé. Nyní je mi 18 let a mandle mám docela malé, ale jsou v nich četné záhyby a dírky. V nich se mi hromadí nevím co ... Vždy je to uvnitř mandle a někdy to samo vypadne, cítím to v ústech. Je to taková malá, někdy větší hroudička čehosi bíložlutého. Nevím, zda to jsou čepy, nebo zbytky jídla. Nemocná nejsem, mandle mám malé, na angíny již netrpím, jen mám takové drobné výrustky na zadní straně hltanu a mám obtíže s nosní mandlí. Mám ji trochu zvětšenou, ale na vytrhnutí podle lékaře není. Někdy ty čepy sami nevypadávají, když zatlačím na mandli párátkem, tak sami vyklouznou. Ještě dodám, že poněkud zapáchají. Nevíte, co to může být? Zbytky jídla, bílé krvinky ...? Nemáte někdo podobné problémy? Děkuji všem.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

katerina77*
hodnocení

2x

Byla jste na alergologii? Mela jsem stejne problemy v detstvi a puvodcem byly alergie a rozhozena imunita.

kocourovec*
hodnocení

2x

Já teda nejsem žádný odborník, ale ty "hroudičky čehosi bílého" si myslím, že jsou ty hnisavé, co bývajím při angínách. Moje máti to má také. Taky nemá angínu. Podle mě je to něco na způsob bacilonosiče. Ještě k tomu, když jsou poněkud zapáchající. Obvodní doktor nebo ORL by měli vědět, jaké vyšetření je potřeba. A co se týká nosní mandle, tak nechápu, proč Vám ji neodeberou, proč to není k vytrhnutí? Zvlášť ještě když píšete, že je to alergie na prach a doporučení od lékaře ORL, je opravdu odborná rada. Já myslím, že by nosní mandli měli odstranit. Podle mě nosní mandle souvisí s krčními. Já sama měla podobné problémy, když mně bylo 13 let a po vyšetření mně vzali nosní mandli s tím, že jestli to nepomůže, vezmou i krční. Po odebrání jsem v pořádku, takže krční zůstaly. Teď je mně 49 let. Přeji Vám úspěšné vyřešení tohoto nepříjemného problému.

krkovicka*
hodnocení

0x
Docela to tam cítite že ano?Jsou to zbytky pečiva,zejmena rohlíku.Taky jsem byla dosti angínová.Mandle mám venku ale pečivo mi zůstavá v krku.

gufner
hodnocení

0x

Zdravím.

Jsou to hrudky, jakoby ztvrdlého hnisu, které se derou ven z mandlí. Při rozmáčknutí hmoty je to cítit poněkud zkaženě?

Užíváte nějaké nosní kapky, nebo léky nosem?

wg
hodnocení

Díky za odpovědi. Nosní kapky neužívám, na alergologii jsem nebyla, avšak lékařka na ORL mi sdělila, že problémy s nosní mandlí jsou zapříčiněny alergií na prach a doporučila mi, zdržovat se mimo prašná prostředí. Jinak k první odpovědi. Kdybych vyřadila pečivo, zmizelo by to?

petapeta*
hodnocení

0x

Zřejmě stejný problém jsem měl i já ve vašem věku. Když to uviděl doktor, tak mě poslal marodit s angínou. Když jsme byli později na preventivní prohlídce, tak mě doktorka chtěla opět poslat marodit s angínou. Když jsem ji vysvětloval, že to mám již delší dobu a jiné potíže ne, tak doktorka odběhla do vedlejší místnosti nahlédnout do odborné literatury, ale nic nenašla. Jinak všechna možná vyšetření i rozbory byly negativní. Pak se mi také podařilo nějakým předmětem hrudku odstranit. Párkrát se mi tam hrudka ještě objevila, tak jsem ji opět odstranil. A nyní se již ani po mnoha letech tento problém neobjevil. Takže bych sám rád věděl, o co se vlastně jednalo.

martinaa*
hodnocení

0x

Tyto problemy jsem mela cely lonsky rok, na ORL jsem byla pecena varena. Nejprve mi chteli mandle trhat, ale pak zjistili, ze by to bylo spis ke skode. Pokud mate na mandlichj hnisave cepy, ze kterych po stlaceni vyjizdi hnis, zasnu, ze lekarka s timto nic nedela. Radim ihned zmenit lekare ORL, ja jej take musela menit, protoze moje byvala doktorka mi nadala do simulantu a zakazala mi pouzivat nosni sprej, ktery jsem po zhorseni stavu ihned dostala dlouhobe zpet - ovsem uz u jineho lekare. Nyni mam sice chronicky zanet mandli, ale jsem bez vetsich obtizi.

Neverila bych, ze mate v krku kousky peciva, spis mate tezko zhnisane mandle. Hnis vylezajici po zmacknuti cepu ve tvaru bilozlutych kulicek ci valecku tomu jasne napovida.

Brala Vam doktorka ster z mandli? Cepy muze zapricinit viroza, autoimunitni onemocneni nebo treba streptokok. Podle vysledku testu se stanovuje lecba antibiotiky, pripadne dalsimi metodami.

Zatim doporucuji koupit jodovou tinkturu (pokud nemate alergii na jod), a mandle s nimi potirat 2x denne. Skvele tez zabira lahvicka "jedenatricitka"( zbozi-kosmetika.cz/...), na mandle, anginy ci nachlazeni je skvela, osobne vyzkouseno. Je ovsem dost draha... ale vyplati se.

wg
hodnocení

No, nosní mandle mi již trhali, když jsem byla malá. Doktorka říká, že by bylo vytrhnutí jen na škodu. A s krčními také říká, že by mi to spíše uškodilo. Jinak na mandlích nic nemám, myslím nějaké povláčky či zhnisané čepy. Je to spíše v mandli a v záhybech okolo. Pokud to vymáčku, tak je nějakou dobu klid. Jinak ano, brala mi výtěr z krku a nic se nenašlo. Doktorka poradila čepy odstraňovat. Já sama si nemyslím, že by tam byl zánět. Když jsem ještě byla malá a měla jsem angíny a ty nechtěly ustoupit, dělali mi výtěry z krku, ale žádné viry ani bakterie nenašli, takže měli podezření na nějaké houby či kvasinky. Jinak díky za rady.

martinaa*

Jenze ty cepy, to uz je zanet. Mate uvnitr hnis, to znamena zanet. Opravdu je nutne je vymackavat, to ma doktorka pravdu, ja to delala take tak, kazde vymacknuti potirala jodem a za par tydnu cepy ustoupily:)

sisinka*
hodnocení

0x

Dobry den,Vas problem dobre znam,pred lety jsem trpela neustalymi anginami,jeste jsem se nedostala poradne z jedne a sotva jsem dobrala antibiotika,uz jsem anginu mela znovu.Lekarka uz nevedela, jaka antibiotika me napsat.Po nekolika letech trapeni me anginy opustili,a musim napsat,ze vlastne ani nevim jak.Dle laboratorniho vyteru z mandli jsem mela streptokoka.Tyto neprijemne zapachajici hrudky jsem z mandli take casto vymackavala,nekdy se uvolnili sami.Vubec dodnes netusim,co to bylo,ale jidlo urcite ne.Mozna pomohlo kloktani hermankem,nekdy odvarem z repiku lekarskeho,a obcas jsem kloktala prevarenou vodu s pridanim propolysu.V dobe techto potizi jsem mela stale pocit,ze muj dech ,,nevoni,, takze jsem si nekolikrat za den cistila zuby a dbala na zvysenou ustni hygienu,cemuz dnes asi mozna vdecim za zdravy a krasny chrup.To jen takova poznamka na zaver.

kocourovec*

Přidala bych ještě kloktání šalvěje, je to fakt účinná bylina:)

kecal
hodnocení

0x

na internetu jsem četl článek od doktorky,která léčila kluka,který měl také nějaké čepy nebo tečky na mandlích,zkažený dech.Vzala mu výtěr z krku a nic nenašli.Už si s tím také nevěděla rady.Vzala mu výtěr ještě jednou a poslala na nějaký rozšířenější rozbor,který normálně nedělají.A hle-našli tam také něco.Nějaké bacily nebo streptokoky.Prý to měl od psa,který ho doma olizoval.Takže asi taky záleží na doktorovi,jestli je opravdu svědomitý nebo dělá jen to,co musí.

kritik*
hodnocení

0x

Přesně vím, o čem mluvíš. Pokud jsi skutečně zdravá (ne angina) a děje se výše popisované a zároveň se nejedná ani o zbytky jídla a ani o zánět na mandlích, je to fyziologický proces. U někoho je silnější a docela otravný a pokud je rozvinutější tak i nepříjemně zapáchá z úst. Nejedná se o hnis, ale o vyloučené produkty metabolismu uzlin a mandlí. Produkce těchto metabolitů je vyšší při zátěži organismu (stres, nachlazení a pak nemoci) a podle mého je to ovlivněno i stravou a snad i roční dobou. Některých těchto čepů se zbavíš prostým vykloktáním, ale některých jen vymáčknutím. Nedopuručuje se to zase mačkat způsobem, kdy dochází ke krvácení mandlí. Ideální je tupá kanyla (podomácku zhotovená třeba zbroušením injekční jehly) nasazená na injekční stříkačce, kdy s mechnickým odstraněním dojde i k vypláchnutí dutinky po čepu desinfekčním roztokem (např. ředěný Stopangin). Ovšem tento zákrok je někdy vhodnější svěřit lékaři z ORL. Kdysi jsem nalezl o tomto problému informace zde poradna.erbak.com/...

wg
hodnocení

Díky moc za odpověď, já jsem si hned myslela, že nejde o chronický zánět. Jinak když pravidelně hrudky odstraňuji, tak jsou stále menší a menší. Zdravím.

fazii*
hodnocení

0x

fazii*
hodnocení

0x

neprijemnydech.estranky.c/... Chtěla jsem tenhle celý článek,myslím, že myslíte tohle!

baraa*
hodnocení

0x

čau jaky zbytky rohlíku jsou to čepy snad všichni je máme i já zajdi za doktorkou ještě jednou at udelaji výtěr znovu bakterie se nemusejí najit na poprvé.nebo vykloktávej kysličník moc to pomáha je hnusnej ale pomůže

figurek*
hodnocení

0x

jj, čepy. Čepy nejsou zbytky jídla, ale drobné a tvrdé záněty na mandlích. Občas vypadnou a proto je lepší zajít na krční a nechat si je vyčistit. Zde je ale trochu problém. Čepy se čistí tamponem na drátu, který vám krční lékař před vašima očima strčí až do krku. Ono to sice nijak nebolí, nic necítíte, ale ten samotný pohled stačí, abyste se dostala do stavu, kterému se pěkně říká kosa na krajíčku.

Radím : snídejte až potom.

ydal
hodnocení

0x

Mám úplně to samé. Taky jsem jako malá trpěla na angíny. Mandle mám samou dírku a v nich se občas objeví přesně to, co popisujete Vy. Nevím, jestli to umí ještě někdo jiný, ale já si ty malé kuličky (o kterých si myslím, že jsou to zbytky jídla, ne žádné čepy) vytahuju jazykem. Normálně si tam dosáhnu a jazykem případně vydloubnu...divné co :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma čepy v krku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]