Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cerpani dovolene

Od: spytihnef odpovědí: 7 změna:

Dobry den,

chci se zeptat. V zamestnani mi konci koncem srpna smlouva. Stale nemam vybrano 10 dni dovolene. Ted jsem si nasel nove zamestnani a chteji, abych uz od pondeli 22. srpna nastoupil. Oznamil jsem to v mem stavajicim zamestnani a tam chteji, abych pracoval do konce srpna a pak, ze mi vsechnu dovolenou proplati. Ja bych chtel dovolenou od ted do konce srpna, abych mohl nastoupit do nove prace a zbytek proplatit. Mam na to pravo? Musi mi zamestnavatel poskytnou moznost cerpat dovolenou?

Moc dekuji za vsechny odpovedi

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. § 218 ZP říká: Zaměstnavatel je povinen určit zaměstnanci čerpání alespoň 4 týdnů dovolené v kalendářním roce, ve kterém mu právo na dovolenou vzniklo, pokud jeho pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok a má-li alespoň na 4 týdny dovolené právo.

Ve vašem případě nebude splněna podmínka trvání pracovního poměru po celý rok a tudíž zaměstnavatel nemusí (ale může) určit dobu čerpání dovolené. Pokud chcete uzavřít nový pracovní poměr 22.8. a pracovní poměr u stávajícího zaměstnavatele skončí 31.8. , budete mít po dobu 10 dnů dva pracovní poměry. Není to sice v rozporu se zákonem, ale např. zápočtový list obdržíte pravděpodobně až začátkem září a nejsem si jist, zda to nebude novému zaměstnavateli vadit.

spytihnef
hodnocení

Takze kdyz ja nastoupim v unoru do prace a budu mit smlouvu do konce roku, tak mi zamestnavatel za tu celou dobu nemusi dat zadnou dovolenou a nakonec mi ji proplatit. Chapu to dobre?

Je to v podstatě tak, ovšem ZP říká, že dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené, vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance.

Slušní zaměstnavatelé tuto zásadu respektují a snaží se zaměstnancům vyhovět tak, aby si každý z nich dovolenou vyčerpal podle svých potřeb. Bohužel však existují i zaměstnavatelé neslušní.

spytihnef
hodnocení

takze podle tebe, kdyz ted zazadam o dovolenou na tech poslednich 8 dni v srpnu, tak oni nemaji povinnost mi ji dat?

Nikoli podle mě, ale podle zákoníku práce nemusí zaměstnavatel určit zaměstnanci čerpání dovolené v kalendářním roce, ve kterém mu právo na dovolenou vzniklo, pokud jeho pracovní poměr k témuž zaměstnavateli netrval po celý kalendářní rok.

ne, budete mít nárok na čerpání poměrné části dovolené. 20:12*10 = tedy 16,50 dne. nicméně je na zaměstnavateli, kdy vám dovolenou určí čerpat. pokud se na čerpání dovolené nedohodnete...

spytihnef
hodnocení

to je mi jasny na jakou cast dovolene mam narok, jde o to, kdyz o tu dovolenou budu zadat, tak jestli ma zamestnavatel povinnost mi ji dat nekdy (v tomhle pripade uz nejde kdy jindy) a nebo jestli mi ji vubec dat nemusi a muze mi ji jenom proplatit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]