Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
chci se zeptat. V zamestnani mi konci koncem srpna smlouva. Stale nemam vybrano 10 dni dovolene. Ted jsem si nasel nove zamestnani a chteji, abych uz od pondeli 22. srpna nastoupil. Oznamil jsem to v mem stavajicim zamestnani a tam chteji, abych pracoval do konce srpna a pak, ze mi vsechnu dovolenou proplati. Ja bych chtel dovolenou od ted do konce srpna, abych mohl nastoupit do nove prace a zbytek proplatit. Mam na to pravo? Musi mi zamestnavatel poskytnou moznost cerpat dovolenou?
Moc dekuji za vsechny odpovedi
Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. § 218 ZP říká: Zaměstnavatel je povinen určit zaměstnanci čerpání alespoň 4 týdnů dovolené v kalendářním roce, ve kterém mu právo na dovolenou vzniklo, pokud jeho pracovní poměr k témuž zaměstnavateli trval po celý kalendářní rok a má-li alespoň na 4 týdny dovolené právo.
Ve vašem případě nebude splněna podmínka trvání pracovního poměru po celý rok a tudíž zaměstnavatel nemusí (ale může) určit dobu čerpání dovolené. Pokud chcete uzavřít nový pracovní poměr 22.8. a pracovní poměr u stávajícího zaměstnavatele skončí 31.8. , budete mít po dobu 10 dnů dva pracovní poměry. Není to sice v rozporu se zákonem, ale např. zápočtový list obdržíte pravděpodobně až začátkem září a nejsem si jist, zda to nebude novému zaměstnavateli vadit.
Takze kdyz ja nastoupim v unoru do prace a budu mit smlouvu do konce roku, tak mi zamestnavatel za tu celou dobu nemusi dat zadnou dovolenou a nakonec mi ji proplatit. Chapu to dobre?
Je to v podstatě tak, ovšem ZP říká, že dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel podle rozvrhu čerpání dovolené, vydaného s předchozím souhlasem odborové organizace tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce kalendářního roku, ve kterém právo na dovolenou vzniklo, pokud v tomto zákoně není dále stanoveno jinak. Při stanovení rozvrhu čerpání dovolené je nutno přihlížet k provozním důvodům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance.
Slušní zaměstnavatelé tuto zásadu respektují a snaží se zaměstnancům vyhovět tak, aby si každý z nich dovolenou vyčerpal podle svých potřeb. Bohužel však existují i zaměstnavatelé neslušní.
takze podle tebe, kdyz ted zazadam o dovolenou na tech poslednich 8 dni v srpnu, tak oni nemaji povinnost mi ji dat?
Nikoli podle mě, ale podle zákoníku práce nemusí zaměstnavatel určit zaměstnanci čerpání dovolené v kalendářním roce, ve kterém mu právo na dovolenou vzniklo, pokud jeho pracovní poměr k témuž zaměstnavateli netrval po celý kalendářní rok.
ne, budete mít nárok na čerpání poměrné části dovolené. 20:12*10 = tedy 16,50 dne. nicméně je na zaměstnavateli, kdy vám dovolenou určí čerpat. pokud se na čerpání dovolené nedohodnete...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.