Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lékařské potvrzení pro zaměstnavatele

Od: babajaga® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, dnes se o práci každý bojí a z obav o propuštění si nechá všechno líbit. Zaměstnavatelé toho bohatě využívají až zneužívají. Manžel je částečný invalida, po dlouhé době bezmoci se mu povedlo sehnat si práci vrátného - ostrahy objektu. Pracuje tam už 2 roky. Jsou tam samí invalidi - po operaci páteře, s vývodem bokem, s umělou kyčlí...Asi před 14 dny jim vedoucí všem rozdal papíry s tím, že musejí navštívit svého lékaře a přinést mu potvrzení o tom, že tuto práci smějí vykonávat. Myslela jsem si, že toto se potvrzuje hned při nástupu do firmy /vstupní prohlídka/, nevím, proč teď najednou.

Tak všichni honem k doktorům. Manželova lékařka měla dovolenou, šel tedy k lékaři, který ji zastupoval. Ten manžela a jeho zdrav. stav vůbec nezná, koukl na něj od stolu ke dveřím, formulář mu potvrdil a natáhl ruku pro 400 Kč. Celé to trvalo 2 minuty. Sestra pak manželovi vystavila potvrzení, že ty 4 stovky zaplatil a poučila ho, ať to dá svému zaměstnavateli, že ten je povinnen mu to proplatit, pokud ho k lékaři vyslal. Manžel to odevzdal, šéf se mu vysmál a sdělil, že mu NIC neproplatí. Ostatní chudáci dopadli stejně. Pro lidi, kteří berou pár tisíc, je to dost citelné.

Zajímalo by mě, jak to doopravdy je. Je zaměstnavatel povinnen prohlídky uhradit, nebo nemusí? Ale i kdyby ti chudáci byli v právu, stejně to raději oželí a žádný z nich se neozve, aby o tu práci nepřišli.*plac* Díky Jaga.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Zdroj: zdravky.cz/...

Zaměstnavatel je podle zákoníku práce povinen mít lékaře závodní preventivní péče: musí zaměstnancům sdělit, které zdravotnické zařízení jim tuto péči poskytuje, jakým druhům očkování a jakým prohlídkám a vyšetřením souvisejícím s výkonem práce jsou povinni se podrobit.

A dále: business.center.cz/..., kde se říká mimo jiné

v § 103:

d) sdělit zaměstnancům, které zařízení závodní preventivní péče jim poskytuje závodní preventivní péči a jakým druhům očkování a jakým preventivním prohlídkám a vyšetřením souvisejícím s výkonem práce jsou povinni se podrobit, umožnit zaměstnancům podrobit se těmto očkováním, prohlídkám a vyšetřením v rozsahu stanoveném zvláštními právními předpisy nebo rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví,
e) nahradit zaměstnanci, který se podrobí preventivní prohlídce, vyšetření nebo očkování podle písmene d) případnou ztrátu na výdělku, a to ve výši průměrného výdělku, popřípadě ve výši rozdílu mezi náhradou mzdy nebo platu podle § 192 nebo nemocenským a průměrným výdělkem

Podle vlastních zkušeností jsme se museli všichni pracovníci úřadu povinně zúčastnit preventivních prohlídek. Smluvní závodní lékař úřadu vyúčtoval preventivní prohlídky, které zaplatil úřad bez toho, že by je následně měli pracovníci uhradit úřadu. Ani já jsem se nedokázala z této povinnosti vymluvit, i když jsem už byla v důchodě a byla rozhodnuta, že budu výhledově končit. ;)

celp*
hodnocení

0x

Dobrý den.Vyšle-li zaměstnavatel zaměstnance na zdravotní prohlídku je jeho povinností uhradit náklady spojené s prohlídkou.

Naprostý souhlas,je jeho poviností vašemu manželovi a ostatním tuto částku proplatit*bum*

hodnocení

Děkuji vám všem, potvrdili jste mi to, co jsem si už předtím v duchu myslela. Jen jsem se chtěla ujistit. Jenže co s tím dělat? Když se někdo začne ohánět pravdou, vyletí. Tady na vsi není práce nikde, manžel je invalida, zbývají mu 3 roky do důchodu. Tak to víte, že to šéfovi určitě nikdo do očí neřekne, budou sice rozladěni, ale držet hubu a krok. Leda by šlo si stěžovat na Inspektorátu práce. Ale to by zase muselo být jmenovitě, kdo si stěžoval, já anonymy nesnáším, a dotyčný by pak stejně vypadl. Tak asi nezbývá, než se dál nechat dojit. Kromě tohoto problému dostávají zaměstnanci už několik let smlouvy na dobu určitou, po půl roce. Jsou z toho pokaždé na nervy, jestli jim to prodlouží. A výplatu dostávají na dvakrát. Poprvé oficiálně, podruhé na ruku zbytek. Z toho nebudou mít nic pro nemoc, dovolenou ani důchod. Tak se mi zdá, že z téhle dříve krásné zemičky se stává páchnoucí žumpa, kde člověk nemá žádnou cenu ani žádné dovolání. A pokud se ozve, tvrdě za to zaplatí. Jaga.

pt®

Milá Jago, jen aby zaměstnavatele nenapadlo, posílat své zaměstnance na prohlídku každý měsíc. Nevím, proč nechce zaměstnavatel prohlídky proplatit, když si položku dá do účetních nákladů. V dnešní době může být podnikatalem každý, kdo má občanku, tím pádem je svépravný, ale jak je na tom s morálkou nikoho nezajímá a klidně někteří porušují výše citovaný zákon o propl. zdr. prohlídky a vysmějí se zaměstnancům. Jo, to Baťa stavěl svým zaměstnancům baráky, ti pak byli loajální. My měli v práci opravdu velké štěstí na šéfovou, protože to byl v prvé řadě člověkl a jednala lidsky. To je můj pohled na věc. - stařenka

erikch*

podle mně dost důležitý(a smutný zároveň)je fakt,že lékař si vůbec za sepsání holé věty s razítkem na předtištěný formulář řekne 400,- kaček?! jestli jsem správně pochopil,tak onen lékař ani neměl k dispozici manželovu kartu k nahlédnutí,že?-osobně bych řešil tenhle prolém přes komoru,možná i medializací.protože to je prostě prasárna-omlouvám se za výraz,ale jiný by nebyl dostatečně výstižný...Kdyby si praktik účtoval 50-100 kaček,jakože za razítko,dobrý,ale takhle to je přehnaný...No a zaměstnavatel(jeho přístup)to je bez komentáře-dalo by se říci totéž v bleděmodrém...

hodnocení

Lékař si pro manželovu kartu poslal sestru, jsou v jedné budově s jeho lékařkou, která měla dovolenou. Jinak manžela nezná, nikdy k němu nechodil. Ale jinak opravdu ostuda. manžel měl smůlu, kdyby tam byla jeho lékařka, možná by si řekla o míň. Ale tenhle pan doktor je známý jako velice chtivý peněz a na podobná potvrzení prý není žádný pevný ceník. tak si prostě vzal nejvíc, co mohl. Tomu mému chudákovi to je líto, i těm jeho spolupracovníkům, ale nic pro to dělat nechtějí z obavy o práci. Kde by taky zaměstnali invalidy kolem 56 - 60 let? Těžko hledají práci zdraví a o polovinu mladší. Navíc, co tito lidé do státu už nastrkali za celý život peněz ve formě zdravotního a sociálního pojištění. Jen to ukazuje, co je v tom českém Kocourkově možné. Dokud fungovaly řádně odbory, za zaměstnance by se postavily. A naši páni politici? Jen přemýšlejí, co z nás ještě vytáhnout, a nejvíc je místo práce pro lidi zajímá nabubřelé kočkování mezi panem Bátorou a panem knížetem. No fuj, kam jsme to dospěli. Jaga.

Ale nebudu se rozčilovat, čeká nás příjemný sobotní večer a já přeji všem jeho pěkné prožití.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]