Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chci se zeptat na váš názor, jestli je možné, že pokud je podáno trestní oznámení, tak jestli může policie pátrat i v SMS zprávách po důkazech. Slyšela jsem,že to je možné půl roku dozadu... no a pokud je to možné, tak jestli dají nějak vědět nebo když dá někdo trestní oznámení,tak to znamená okamžitou ztrátu soukromí? To snad není možné ne? Musí zažádat o nějaké povolení ne?
Není už toho mnoho, co není ošetřeno nějakou normou. Ano, při odposlechu který svým oznámením iniciuji si musím být vědom, že mne odposlouchávají. Za důkaz může sloužit vše ... Kdyby dali odposlouchanému zločinci vědět, že je odposloucháván, tak jaký to pak má smysl. Obviněný se to dozví, jiní po ukončení, opět je to upraveno co a jak. Jinak oprávnění je v zákonu o P ČR (popř. jiné služby) a hlavně pak v trestním řádu, pokud jde o vlastní trestní řízení. Jistě, spadneme do toho, když se stýkáme s někým, kdo páchá trestnou činnost... Sedět a hrát si s mobilem můžeme na veřejném prostranství do aleluja. Třeba šmíruje milenku... Ale je třeba být bdělý a ostražitým za všech okolností, co když tipuje objekt svého zájmu, že ano...
doplněno 22.08.11 12:02:joo, i to "legitimování" je upraveno zákonem, Takže to nemohou dělat mírnix dírnix jako kdysik.
Policie (vyšetřovatel) provádí vyšetřová ní na základě daných postupů, své zkušenosti a pod. Spolupráce s mobilním, operátorem je zcela běžná. Na vyšetřovatele dohlíží státní zástupce a soud, kteří schvalují navržené postupy a vydávají patřičná povolení, např. k odposlechu, domovní prohlídce. Lze si i vytáhnout SMS od operátora, to je běžné např. když se jedná o obtěžování, pronásledování či vyhrožování, které teď policie bere dost vážně a u soudu padají docela vysoké tresty. Copak? Máš nečisté svědomí?
Omlouvam se, ze tohle neni odpoved, ale dalsi otazka na podobne tema: kdyz na vas nekdo poda oznameni, ze napr rusite domovni klid nebo nekoho obtezujete a pritom to neni pravda (a vy nedelate nic protipravniho) - muze vas policie jen tak sebrat a dukazy a vypovedi pak resit pri policejnim vyslechu nebo vas bez dukazu nemuzou zadrzet?
Neznám termín domovní klid. Přestupky proti občanskému soužití řeší přestupková komise OÚ. Rušení nočního klidu řeší Městská policie obvykle domluvou, případně pokutou na místě.
Děkuji. Mně nejde až tak o to, kdo to řeší. Mně jde o to, kdy může policie člověka zadržet nebo případně aspoň legitiovat.
U nás před barákem sedává takový výrostek, nic nedělá, jenom očumuje lidi a hraje si s telefonem. Sedává tam skoro každý den, už dost dlouho, docela mě to znervózňuje, to není normální ne? Můžu na něj zavolat policii? Nebo dostanu vynadáno, že jsem neurotická bába?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.