Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
zemřel mi otec. Zůstala jsem po něm já, má mentálně postižená sestra, otec (můj děda) a sestra (moje teta). Otec žil sám. Já, děda a teta jsme si nechali odpečetit otcův byt, vyklidili jsme jídlo z ledničky a mrazáku, aby nezačalo hnít a odvezli elektroniku k dědovi, aby se do otcova bytu někdo nevloupal a neukradl ji, aniž by to mohlo být jištěno, protože byt neplánujeme často kontrolovat. Otec si často bral mou sestru k sobě, tak u něj měla své osobní věci. Mně nechával opravovat notebook, měla jsem si k němu pro notebook přijít ten týden, co zemřel. Krátkodobě s ním v bytě žila jeho přítlkyně, která tam tudíž má také své věci, ale není to osoba dlouhodobě žijící ve společné domácnosti.
Já osobně mám v plánu dědictví odmítnout. Udělala jsem něco, co by mi to znemožnilo? Máme právo vydat otcově přítelkyni její věci? Máme právo vzít si své věci? Například já svůj notebook a sestra své hračky? Co bych měla dělat, abych mohla dědictví bez problémů odmítnout?
Děkuji za radu.
Pokud otec nezanechal závěť, dědí se ze zákona. V I. skupině dědiců jsou potomci. To jste vy a vaše sestra. Vy chcete dědictví odmítnout, zbývá vaše sestra. Pokud není zbavena způsobilosti k právním úkonům, bude jediným dědicem, pokud zbavena je, bude za ni rozhodovat opatrovník. Nedědí-li zůstavitelovi potomci, dědí v druhé skupině manžel nebo partner, zůstavitelovi rodiče a dále ti, kteří žili se zůstavitelem nejméně po dobu jednoho roku před jeho smrtí ve společné domácnosti a kteří z tohoto důvodu pečovali o společnou domácnost nebo byli odkázáni výživou na zůstavitele.
Dalším dědicem tedy může být otec zemřelého. Notář pověřený vyřízením dědictví bude nejprve zjišťovat, kdo je případným dědicem a rozsah majeteku, který do dědictví spadá. Drobný majetek, šatstvo a pod. jej ani nezajímá, osobní věci si přítelkyně může odvézt, ty se ani do protokolu nezapisují, ovšem elektronika, která patřila do majetku otce, by měla být předmětem dědictví, tu byste měli přiznat, pro klid v rodině.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.