Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dnes v noci uprostřed ulice zastavilo vedle mě policejni auto, vystoupil policajt a pry ať předložím občanský průkaz... zeptal jsem se z jakého důvodu ji požaduje a odpověď byla: protože jsem si ji vyžádal a k tomu s arogantním tonem... sice mě to zarazilo ale předložil jsem ji..ale není to už tak trochu překročování jejich pravomocí...? přece nejsem povinny prokazovat totožnost z důvodu, že si to někdo přeje... v zákoně jsou jasně dané podmínky, což oni asi neznají..
Vy pořád nechápete smysl dotazu. Jasně že má policajt nárok, ale musí mi říct PROČ tu občanku chce! A jako důvod že on chce je špatně. Ať si něco v hlavě vyžvejká, ale ne že se mu jen zachce mě buzerovat. Na to sem háklivej z minulých dob. Nejsem jeho poddaný, aby si mohl dovolovat co chce. Chceš občanku? Zdůvodni...třeba i blbostí.
však o to mi jde přesně.. to co je vyjmenovane vyše to je sice pravda ale si myslim že vždy má říct důvod proč, at už jsou jeho umysly jakekkoliv.. at si myslí co chce.. to je jeho problém...
A právě proto tě musí poučit. Vymyslet si jen tak důvod nelze. Pokud ti sdělí, že se podobáš hledané osobě, a ty si budeš stěžovat, musí být osoba podobná tobě, mezi hledanými osobami. není? Má smůlu, musí vysvětlovat. atd.
Bohužel je to zase jen teorie. Policajti jsou dva a tudíž si navzájem dosvědčí co chtějí, a když se budeš cukat, dostaneš jen přes huby. A práva se nikde nedovoláš.
Takhle vypadá právo v ČR. Osobní zkušenost. A ne jedna.
Policista chce OP, vyndám OP a prokáži svou totožnost a víc mě nezajímá. Právo legitimovat vás i mě má.
Nemáte tak úplně pravdu. Právo legitimovat mě má jen za splnění určitých předpokladů. To by to za chvilku vypadalo...
tak jsem po tom ještě trochu pátral po internetu... Prokazování totožnosti je ze strany policisty či strážníka úkon, je tak? před každým úkonem je policista povinen mě poučit... sice nevím co vše by mělo to poučení obsahovat.. jestli by měl uvest i ten důvod, proč se dožaduje toho práva... jinak jsem se dočetl že neni povinen mi ten duvod říkat, kdybych na něm trval tak mi ho muže pak zdělit inspekce... tak nevim...
Vy čtete jen to, co se Vám hodí. Nevím sice, jestli prokázání totožnosti je ze strany policisty úkon (úkonem by určitě bylo Vaše zadržení z důvodu odmítnutí prokázání totožnosti, to by Vás určitě hned i poučil ), ale i kdyby, tak za tou Vaší větou "před každým úkonem je policista povinen mě poučit" hned následuje: "Pokud poučení brání povaha a okolnosti úkonu, poučí nebo zajistí toto poučení ihned, jakmile to okolnosti dovolí." Takže se s Vámi prostě bavit nemusí. A záleží pak na něm, zda to obhájí, když si budete stěžovat, nebo kdybyste požadoval vysvětlení.
Svůj názor řeknu jednoduše:
Pokud mám čisté svědomí, ukážu mu občanku a je klid. Asi má důvod, proč ji chtěl a může jít dál po své práci. A já mám klid také, protože mi ji vzápětí vrátí a já také mohu pokračovat v cestě...
Vše je to i lidech a jejich jednání. Jestliže vidím, že se ze strany Policie nejedná o nesmyslnou demonstraci síly a moci, tak občanku ukážu. Jestliže by mi policajt řekl něco v tom smyslu, že ON chce (tím rozumím JÁ nejvyšší jsem si zrovna umanul), tak bych tu občanku nepředložila. Tady mám stejný postoj jako např. Ringo apod...
PČR má právo požadovat prokázání totožnosti, můžou to zdůvodnit tím, že třeba hledají nějakého celostátně hledaného a vy zrovna odpovídáte jeho popisu.
přesně tak bych si to představoval jak píšete... s tím bych neměl jediný problém... ale jeho odpověd byla " protože jsem si ji vyžádal"
v zákoně jsou jasně dané podmínky, což oni asi neznají..Posli sem odkaz na presne zneni. Divil bych se, kdybychom se tam nedocetli to, co pisi o par radek vyse.
V takovém případě podle zákona nemůže žádat o prokázání totožnosti. Musí k tomu být nějaký konkrétní důvod. Jenomže ten důvod se dá vymyslet kdykoliv (někoho hledáme, vedle bylo vloupání, rušení nočního klidu atd.). Takže jenom proto, že chce, určitě ne. Ale není dobré dráždit hada bosou nohou.
doplněno 29.12.12 12:16:Jestli platí: eagri.cz/...
paragraf 63
at si ho klidně vymyslí.. to je mi fuk ale at se řidi zakonem.. jo souhlasim že praději nedrážtit pokud dukladně neznate práva :D
Člověče a co jste měl na sobě, jak jste vypadal? Ono je to zamyšlení hlavně pro Vás, jak působíte na ostatní. Seriozně vypadajícího slušně oblečeného člověka pro nic za nic kontrolovat nebudou. V noci hlídky projíždějí třeba kolem zastávek a kontrolují podivné existence. Třeba hledají nelegální přistěhovalce. Kolikrát jsem v noci čekající na tramvaj či bus takovou hlídku potkala. Jednou jsem se smála partnerovi, že vypadá jak ukrajinský dělník. Něco doma rekonstruoval a pak si oblečený v montérkách, zarostlý a špinavý odskočil pro něco do OBI. Jak vylezl z prodejny, chtěl po něm policajt občanku. Nejspíš hledal nelegální ukrajinské dělníky. Naštěstí mu stačilo, když na něj partner promluvil češtinou bez přízvuku. Hned se omlouval a občanku už nechtěl.
A o jakou to policii šlo? A to ani nepozdravil? Já bych se také ptal proč, pokud si nejsem důvodu, jednání vědom, na jehož základě je oprávněn požadovat prokázání totožnosti - taxativně uvedeno (pro ně ideální je popis odpovídá...). Není už VB. Mimochodem, jejich zákon nic neříká o OP. Nakonec lze i prokázání odmítnout.
Luke, pochopitelne nemas pravdu. Policajt nema pravo chtit doklad totoznosti jen kdyz se mu zachce,a ac to policiste radi tvrdi,nemaji zadny zakonnny duvod. To ze nikdo nemusi mit obcansky prukaz u sebe vis taky?
Dale to jak tazatel vypadal,nebo co mel na sobe je snad vec jina. Koho v dnesni dobe muze pohorsovat jak je kdo obleceny? Na mnozich bezdomovcich to nepoznate a dneska je takova moda, ze se divim ze takove veci nekdo nosi.
Nectes, nebo nevidis?
Policisté jsou veřejnými činiteli6) a kromě jiného jim přísluší veřejnoprávní oprávnění požadovat prokázání totožnosti. U městských strážníků je situace obdobná. Podle § 13 zákona o Policii ČR7) je policista oprávněn vyzvat k prokázání totožnosti osobu,
- přistiženou při jednání, které má znaky trestného činu nebo přestupku,
- od které je požadováno vysvětlení,
- která odpovídá popisu hledané nebo pohřešované osoby,
- která se bezdůvodně zdržuje v bezprostřední blízkosti chráněných objektů,
- která má na místě veřejně přístupném zbraň a je důvodné podezření, že zbraně může být
užito k násilí nebo pohrůžce násilím,
- která se zdržuje v blízkosti místa, kde došlo ke spáchání trestného činu, k dopravní nehodě, požáru nebo jiné mimořádné události, aby prokázala svou totožnost;
- která má být předvedena na žádost příslušného orgánu podle zvláštních předpisů,
- která je oznamovatelem (trestného činu, přestupku),
- na žádost jiné osoby, jestliže tato osoba má na zjištění totožnosti právní zájem, jakož i osobu, která o prokázání totožnosti žádá (typicky revizor nebo poškozená osoba, která požaduje pro účely náhrady škody identifikaci „škůdce“).
Nectes, nebo nevidis?Nevim, proc to sem posilas. To se tady uz resilo a vyresilo (vysledek: v nejhorsim bude tvrdit, ze odpovidas popisu hledane osoby nebo se zdrzujes v blizkosti mista, kde doslo k trestnemu cinu).
Klasika, čeští zmrdi. V Anglii by si tohle policajt nikdy nedovolil. Kamarádovi, co tam byl se mnou, se podařilo pár drobných přestupků spáchat (omylem zhaslá světla při jízdě apod.) a nikdy nechtěli průkaz totožnosti.
Jednou takhle naběhli i k nám do baru. Položil jsem stejnou otázku, proč chtějí po všech doklady totožnosti. Odpověď stejná - máme na to právo. Jenže když viděli, že se osazenstvo neskládá ze stejných debilů, jako oni dva a začíná být "dusno", tak druhý (jakože ten hodný z jejich dvojky) přispěchal s vysvětlením, že hledají hledané
V kalifornii např. si žádný policista nedovolí udělat preventivní kontrolu vás nebo vašeho vozidla. To je neoprávněný zásah do soukromí. Doklady smí kontrolovat pouze tehdy, pokud uděláte přestupek apod. A věřte mi, že si to žádný z nich nedovolí.
Přesně, ale Lukovi to nevysvětlíš, viz má poznámka o poplatcích. Prostě ne každý rozezná, co je a není správné, pokud žije v žumpě jako je ČR.
P.S. Samozřejmě jsem myslel řidičák, navíc jako cizinec pas nebo OP. Těch přestupků měl více a nikdy žádný problém ani kontrola dokladů. Když k nám přišla policajtka na barák (donést poštu pro člověka, co tam už dlouho nebydlel), tak první na mě bylo: "Hiya mate". Pak jsem se společně zasmáli, kolik tam máme bot.
Já teda nevím, ale připadalo by mi dost divné, kdyby musel policajt podávat vysvětlení, proč chce vidět občanku. Naopak si myslím, že často může mít důvod, po kterém mi vůbec nic není a který mi ani říct nemůže (neměl by). A to si tedy potom má vymýšlet nějakou blbost?
Naše zákony jsou často padlé na hlavu, ale že by tak moc, to, doufám, ne.
Kdysi dávno, nějak po revoluci, zavedla Česká spořitelna poplatek (snad 1kč?) za vedení účtu. Jak to dopadlo, ví asi každý. Vtip je v tom, že když na trh přišly banky, které poplatek nechtěly, byly většinou českých lidí považovány za něco divného, podezřelého.
Tohle je stejné. A pokud jsi to myslel vážně, je mi Tě dost líto, ikdyž nečekám, že to někdy pochopíš.
Opravdu nevidím obdobu v "žádost policity o prokázání totožnosti" a "poplatek firmě za něco". Jistě, když bude chtít a bude moci, klidně se se mnou může vybavovat, ale jeho povinnost, to, doufám, není. A jak jste sám napsal, když někdo prudí, no tak mu můžou říct, že někoho hledají, a má po ptákách.
Já bych byl mnohem radši, kdyby policie přijela včas, když ji někdo zavolá. A kdyby se chovala profesionálněji.
Jo a s tím Vaším vzorovým anglickým policajtem: Představte si, že já jsem také jednou jel bez světel. A český policajt mi to ukázal z chodníku na křižovatce, dokonce musel dvakrát, než jsem to pochopil, a ani jsme spolu nemluvili. Byl tedy ještě daleko lepší, než ten Angličan, co nechtěl doklady.
Téměř idylické. Až na to, že v Anglii se tak chová naprostá většina policajtů, tady to byla možná nějaká výjimka. Mimochodem, pokud nevidíš souvislost v první větě, je zbytečné to asi vysvětlovat, jasnější to být nemůže.
Dneska bude chtít bez vysvětlení důvodu občanku, zítra otisky prstu a pozítří i vzorek DNA...ale vždyť vám do toho nic neni. Ono totiž s jídlem roste chuť a moc je hrozně návyková. Je smutné, jak se lidé nadšeně vzdávají svých práv ve prospěch pochybné ochrany před všemožným nebezpečenstvím světa.
vzhledově jsem nijak neprovokoval.. byl jsem normalně oblečeny a měl jsem na hlavě kapuci protože fest mrzlo.. ale dnes jsem se dozvěděl že v okolí byla spáchána trestná činnost... tak asi hledaji podezřele tim že objiždi ulice a kontrolujou občanky nebo nevim... :D
doplněno 29.12.12 18:22:a byla to státní policie
Předpokládám, že to něco takového bude. Oni i policajti jsou dost líní na to, aby něco dělali jen tak. A jestli třeba dostali hlášení a tito se snažili zjistit totožnost všech venku v určitém okruhu, tak nepovažuji za správné, aby každému vytrubovali pravý důvod kontroly. Spíš rychle prověřit a šup do dalších ulic.
Taková vzpomínka na VB: ti měli dokonce v nějakých svých interních pokynech doporučení, aby pěší hlídka v noci občas někoho perlustrovala, kvůli udržení pozornosti; ona to může být docela nuda, v prázdných ulicích. No ale čo bolo, bolo.
Napadá mi ještě jedna věc: Byli to opravdu policajtí? Já vím, nejspíš byli, ale po tom, co jsem četl o přepadeních, provedených lumpy převlečenými za policajty, bych zvažoval, jestli bych je neměl požádat, aby se mi nejdříve prokázali oni. Nevím, jestli bych si na to troufnul, dráždit hada bosou nohou, ale za úvahu to stojí. V každém pžípadě bych měl právo poznamenat si jejich služební číslo.
A že jsou dva a vzájemně si dosvědčí cokoli? A nedokumentují náhodou své zákrlky kamerou?
Na konec jen dodám: Kdo má moc nebojí se práva _ (starořímské rčení)
doplněno 31.12.12 10:25:CUI VIS EST, IUS NON METUIT
Nedělalo to VB jen tak z prdelky, nebyly kamery a jak měli vědět o podezřelých osobách. Tzv. KO, pokud se něco stalo, tak se v těch KO hledalo kdo se tam pohyboval. Prevence, ostatně dnes to není že si při kontrole zapíše osobu?
Jak se prokazuje říká zákon..., to by měli občané znát. A nic mu nebrání o prokázání požádat, je to jen na jeho posranosti.
Zabum nebýt zákonů, tak už tu asi nejsme.
Policisté jsou veřejnými činiteli6) a kromě jiného jim přísluší veřejnoprávní oprávnění požadovat prokázání totožnosti. U městských strážníků je situace obdobná. Podle § 13 zákona o Policii ČR7) je policista oprávněn vyzvat k prokázání totožnosti osobu,
- přistiženou při jednání, které má znaky trestného činu nebo přestupku,
- od které je požadováno vysvětlení,
- která odpovídá popisu hledané nebo pohřešované osoby,
- která se bezdůvodně zdržuje v bezprostřední blízkosti chráněných objektů,
- která má na místě veřejně přístupném zbraň a je důvodné podezření, že zbraně může být
užito k násilí nebo pohrůžce násilím,
- která se zdržuje v blízkosti místa, kde došlo ke spáchání trestného činu, k dopravní nehodě, požáru nebo jiné mimořádné události, aby prokázala svou totožnost;
- která má být předvedena na žádost příslušného orgánu podle zvláštních předpisů,
- která je oznamovatelem (trestného činu, přestupku),
- na žádost jiné osoby, jestliže tato osoba má na zjištění totožnosti právní zájem, jakož i osobu, která o prokázání totožnosti žádá (typicky revizor nebo poškozená osoba, která požaduje pro účely náhrady škody identifikaci "škůdce").
Takze nikdy jen jak se jim zachce, musi predem rict svuj duvod.
Bohužel od toho tady musí být právě všechny ty předpisy a zákony. Kdyby na policajty byl spoleh, že nebudou zneužívat své postavení, tak tady žádný takový předpis nebude potřeba. Bohužel jsem byl za posledních 20 let tolikrát svědkem i objektem řekněme "svévolného" jednání ať už policie, MP, nebo státních úředníků, že tady ty zákony prostě musí být. A proto se divím, že se někdo diví, když zde padne dotaz, jak by to podle zákona mělo být. Ten kdo se ptá, ví proč. Možná má stejnou zkušenost jako já. A chce vědět, jak se zachovat tváří v tvář aroganci ze strany policie, až se stejným jednáním potká zase. Ne že by takoví byli všichni, ale co kdyby...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.