Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vazba - jisté vězení?

Od: nikky215* odpovědí: 29 změna:

Dobrý den, přítel se dostal do vazby, minulý týden dostal dopis, ve kterém bylo, že soud bude mít příští týden. Bylo tam taky, že sazba je na 1/2 až 3 roky. Je tu nějaká naděje, že by dostal jen podmínku nebo veřejně prospěšné práce nebo je to už jasné, že půjde do vězení, když tam bylo psané o té sazbě?

Děkuji za vaše odpovědi.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

0x

Záleží na tom co provedl a jak dobrého má obhájce.

buss
hodnocení

0x

Neúplná informace, šlo by napřed napsat, o jaký tr. čin se jedná? Pak stačí se podívat do tr. zákona, kde je psáno jaký je možno uložit trest. Takže, na co se to vlastně ptáte? Nakonec to píšou...

marenka*
hodnocení

0x

O jaký tr. čin se jedná a je trestán poprvé?

hodnocení

0x

no, vzhledem k tomu, že je ve vazbě, je málo pravděpodobné, že by soud vynesl podmínečný trest. vazba se započítává do doby výkonu trestu. pokud by od soudu odešel s podmínkou, stát by ho, s největší pravděpodobností, musel odškodnit...

ladinpraha*

Znám případ: přes půl roku ve vazbě, soud, podmínka 2 na 4 roky, od soudu odcházel volný.

jita*

také znám takový případ..

hodnocení

0x

Otázku možnosti podmíněného odsouzení řeší § 81 trestního zákona takto: Soud může podmíněně odložit výkon trestu odnětí svobody nepřevyšujícího tři léta, jestliže vzhledem k osobě a poměrům pachatele, zejména s přihlédnutím k jeho dosavadnímu životu a prostředí, ve kterém žije a pracuje, a k okolnostem případu má důvodně za to, že k působení na pachatele, aby vedl řádný život, není třeba jeho výkonu.

Takže jistá naděje, že by pachatel mohl být odsouzen k podmíněnému trestu tady je, pokud ovšem splňuje podmínky, které jsem uvedl výše. Pokud bude uznán vinným a odejde od soudu s podmínkou, žádné odškodnění za vazbu mu samozřejmě nenáleží.

erikch*

soudy jsou zcela nezávislé(a tím i nezodpovídající se)-čili co uzná soudce za vhodné,ať už při spodní hranici,při vrchní hranici,tak lze i mimo tr.sazbu-vše lze zákonně zdůvodnit...Prostě jinými slovy rozhodnutí soudu nelze předem jakkoli odhadovat-záleží na spoustě věcech-počínaje kvalitou spánku soudce předešlou noc a konče třeba osobou obžalovaného(bezúhonost,pověst v místě bydliště atd) ...Jinak existuje institut tzv.dostačujícího trestu-čili třeba po 3 měsících vaz.stíhání soud vynese trest(uznání viny-v nějaké třeba částečné nebo i plné míře obžaloby)coby dostačující a může,nemusí,uložit podmínku...Jinak bruno2-podmínka je možná(zákonná)až 5 let na 7 letou zkuš.dobu(to je ta maximální)a to až u paragrafů se spodní hranicí 5ti let...I to jsem už v praxi viděl-a to "panáček "začínal 4.odstavcem,čili 5 až 12 let...Jinak sazba půl roku až tři léta je druhý odstavec majetkových deliktů(to spíše na osvětlení pro ostatní zvídavé...)jako třeba krádež,podvod a podobné...

doplněno 16.08.11 19:33:

ještě doplním,velkým plusem současnosti(pro přítele) je přetlak ve věznicích,a nedostatek peněz v resortu, a jaksi interně soudy lehčí věci řeší pokud možno právě podmíněně,dostačujícími tresty atd...

Vážený, jestliže trestní zákon v § 82 říká, že soud může stanovit zkušební dobu na jeden rok až pět let, tak žádný soudce nemůže stanovit zkušební dobu delší. A jestliže někdo dostane trest odnětí svobody převyšující 3 roky, tak tento trest nelze podmíněně odložit. Vaše věta týkající se 7leté zkušební doby se vztahuje pouze na podmíněné propuštění. Pokud na svém tvrzení trváte, odkažte mě prosím na příslušný paragraf tr.zák., rád se poučím.

doplněno 16.08.11 19:56:

Rovněž institut dostačujícího trestu je pro mne novinkou - v kterém zákoně bych se o něm mohl dočíst?

erikch*

jednak vedle tr.zákona ještě existuje tr.řád(což jsou právě spíš takové ty procesní věci)-nicméně nevím přesně paragrafové znění-ale v praxi dotyčný od soudu odcházel(odjížděl zpět na vazbu,jelikož se st.zástupce odvolal a rozsudek tak nebyl pravomocný) s pětiletou podmínkou na sedmiletou zk.dobu-a kdybych to nečetl,tak to zde ani neventiluji...Napadá mně příměr se zažitým povědomím,že při tzv.vybodování(dosažení 12 bodů řidičem)nelze podmínečně upustit od ročního zákazu řízení-opak je ale pravdou-viz.případ Renče-před nehodou s alkoholem měl 10 bodů(za bouračku s alkoholem dostal dalších 7)a tradá,po půl roce vesele drandí-s posvěcením soudu a vráceným ŘP...A jak je to možné,když zákon říká,že v tomto případě nelze podmíněně zkrátit roční zákaz-jednoduše proto,že další nějaký zákon říká,že to lze...A tak je to ve spoustě jiným případech napříč trestním,občanským,obchodním a dalšími zákony...

Škoda, že jste nepřinesl průkaznější důkazy správnosti svého tvrzení. Tazatel se tedy musí rozhodnout, zda bude věřit vám nebo trestnímu zákonu, který je pro soudce závazný.

erikch*

a právě to onen tr.zákon,resp.tr.řád výše uvedené umožňuje-jinak by se pod takové rozhodnutí soudce těžko "podepsal"...Je poměrně všeobecně známé(a často medializované),že naše právo je jedno z nejrozsáhlejších-tím i značne zastaralé,neucelené a často bohužel i v kolizi...A praxe často ukazuje,že tomu tak opravdu je...Nicméně pro tazatelku je tohle "dohadování" bezpředmětné-jen jsem chtěl naznačit(bohužel i z praxe),že nic není nemožné a viděl jsem už leccos-zkrátka vydržet do příštího týdne,pak se uvidí...Přeji dobrý výsledek...!

trim

Proboha vůbec se tím nezabývejte. Není to poprvé, co tady erikch plácá naprosté nesmysly.

buss

jenže tr. řád řeší stránku procesní... tedy jak se postupuje, ne jaký trest uložit

doplněno 16.08.11 20:34:

nic není nemožné,
tudíž může uložit i trest odnětí svobody 50 let, nebo i trest smrti? No nevylučuji, kdyby se soudce ožral ... jenže jaký to bude mít účinek?

juldab*

Institut dosačujícího trestu tzv. dostačák je podle § 24 tr. zak tzv upuštění od potrestání. Toto může byt s podmínlou nebo nově s dohledem. To znamená že soudce vynese rozsudek vinen ale bez trestu ten je dán samotným projednáním nebo vazbou.

nikky215*
hodnocení

Za co to je, pořádně nevím nebo spíš asi vůbec k tomu nic nevím, ale je tam taky to, že si neudělal OP a nevyzvedával si doporučenou poštu. Samozřejmě vím, že to není za tu poštu to by tak mohl sedět každý druhý. Ale patří to k tomu.

Tak že asi se mám smířit s tím, že půjde do vězení, že?

erikch*

to je hodně předčasné-řekněme že je lepší počítat spíš s tím horším-a být příjemně překvapen,než mít růžové brýle-a být nepříjemně zklamán...Ale i kdyby(což vám nepřeju ani jednomu)-nebude to nic dramatického,nebojte...A ještě poznámka-v onom"dopise"-neboli výzvy k soudnímu líčení,musí být uvedem i §(číslo),z něhož je obžalován-podle toho by se taky nechalo leccos trošku víc odhadnout...

nikky215*
hodnocení

děkuji za odpovědi, na to číslo se musím zeptat, píšu jen, co mi napsal přítel v dopise. Ale to už asi ani nestihne dojít, soud by měl mít příští středu, chtěla jsem jen nějakou naději, že by ho mohli pustit.

buss

To máte přítele, když ani nevíte za co je ve vazbě, no nevinný, jako všici...

erikch*

buss-nedá mi nereagovat,jen pro představu-já jsem včera někde odcizil auto(nevím odkud jsi,třeba řekněme Praha)v Praze-za týden budu zatknut za něco-samozřejmě se přiznám,podepíšu protokol-tím věc objasním a získám statut věrohodného jedince-napomohl jsem objasnění tr.činnosti(v neposlední řadě jsem tím i zvýšil výplatu policistů,jelikož mají "výsledky")-bez ohledu na jeho spáchání,no a mimochodem se zmíním,že ty jsi auto odcizil se mnou-tím v tu chvíli získám další statut spolupracujícího "objasňovače",stoupá má věrohodnost-pro policisty jsem od té chvíle přínosem(je předpoklad,že vbrzku objasním další tr.činnost-je to výhodné i pro mně,jako pachatele,protože si dál pobíhám po svobodě a páchám si další tr.činnost...),takže mně nechají vesele běhat po svobodě dál(bez ohledu na to,že onu tr.činnost páchám i já,a bez ohledu na poškozené,kterým se zcela zbytečně třeba ztratí jejich auto...) no a ty-pokud jsi prokazatelně nebyl v den ztracení onoho auta v Praze(které jsem já objasnil)někde hóódně daleko-minimálně prokazatelně v jiné zemi,tak máš prostě velkou smůlu-jelikož tvé(sice pravdivé,ale bezpředmětné) tvrzení,že s tím nemáš nic společného je "účelové"(zákon ti umožnuje se hájit vším co uznáš za vhodné,čili i lhát)-protože já jsem v tu chvíli mnohem věrohodnější,tím i má tebe usvědčující výpověď-a jsi v prd...li...*zed*.A jelikož třeba objasním těch ztracených aut dvacet-hups a jsi na vazbě a ani nevíš jak...A buď rád,že jsi tohle nepoznal(já bohužel ano-v obráceném gardu-byl jsem obrazně tebou,čili totálně v prd...li)a nikoho nic nezajímalo...Takhle tady u nás systém funguje-proč se neustále ztrácí třeba autorádia,navigace atd.? Protože oni ti chudáčci feťáččci se samozřejmě přiznají-často i k tomu co ani neudělali(jsou už tak vyfetovaný,že ani nevědí co),objasní tr.činnost,usvědčí spoustu dalších,aníž by s tím leckdy měli co dočinění(jenom protože mu někdo nedal šňupnout zadarmo)a policistům stoupne os.ohodnocení-svodky,statistiky vypadají mnohem lépe,objasněnost stoupá-fetáčky nechají pár měsíců ještě běhat(a dál páchat kurev..tva)-prostě koloběh...Takže prosím tě-než napíšeš takovou kravinu,cos napsal-aníž bys věděl co a jak,buď rád,že tě něco takového nepotkalo-a můžeš být sebeslušnější-stačí když si uděláš nějakého "šikovného" nepřítele-dostat někoho na vazbu není vůbec problém...-když víš co máš na PČR zahlásit...

marenka*

Velká pravda. *modla* Zažito na vlastní kůži.

nikky215*
hodnocení

já se slušně zeptala a to jestli to vím nebo nevím je snad moje věc, nepotřebuji, aby se do mě někdo navážel. Nikdo Vás to nenutil číst a ještě na to odpovídat. Nevinný není, to by jinak nebyl ve vazbě ne? Zase tak naivní nejsem.

blesk007
hodnocení

0x

no já si myslím že by tu naděje byla že nepujde do vazby ale taky zalezi co udelal, ale ja si myslim ze nepujde, drzim palce at to vyjde:))

Ježišmarja. Ve vazbě UŽ JE. Ani Vaše palce nepomohou. *bum*

Lidé, čtěte!

buss
hodnocení

0x

1. nepíšete co spáchal, nevíme jaká je za to sazba
2. šikovný adokát a vachrlaté důkazy a p...e udělají mnohdy své
3. i z vazby se lze dostat
.

juldab*

Z vazby se lze dostat několika způsoby

a/ Hrabě Monte Christo tedy kopání

b/Kájínek tedy lano a přez plot

c/ v rakvi

a tutově existují i další

nikky215*
hodnocení

0x

Dobrý den, mockrát vám všem děkuji za odpovědi. Zde je výsledek. Od soudu odešel s podmínkou :))!

jakubdeda*

Já sice jsem tady nic neporadil, ale sledoval jsem to. A moc Vám děkujeme, že jste dala vědět, jak rozsudek dopadl. Je fajn, že to takto dopadlo. Tak hodně štěstí. Jakub

solenza*

Jj, taky gratuluju, že to aspoň takhle dopadlo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]