Nejste přihlášen/a.
2 května jsem nastoupil do nového zaměstnání kolik mi zustane ještě dovolené. V podniku mají zaměstnanci 20 dnu dovolené jsem taky zaměstnanec.
Poměrnou část dovolené, tedy 8/12 z 20 dnů, tedy 13,5 dne.
Kdy začal pracovní poměr (co je uvedeno v pracovní smlouvě): 1. 5. nebo 2.5.?
§ 212 zák. práce:
(1) Zaměstnanci, který za nepřetržitého trvání pracovního poměru k témuž zaměstnavateli konal u něho práci alespoň 60 dnů v kalendářním roce, přísluší dovolená za kalendářní rok, popřípadě její poměrná část, jestliže pracovní poměr netrval nepřetržitě po dobu celého kalendářního roku. Za odpracovaný se považuje den, v němž zaměstnanec odpracoval převážnou část své směny; části směn odpracované v různých dnech se nesčítají.
(2) Poměrná část dovolené činí za každý celý kalendářní měsíc nepřetržitého trvání téhož pracovního poměru jednu dvanáctinu dovolené za kalendářní rok.
I pokud začal prac. poměr až 2. 5., tak podle výkladu by se vám měl květen také započítat pro vznik nároku:
Poměrná část dovolené za kalendářní rok přísluší v rozsahu jedné dvanáctiny též za kalendářní měsíc, ve kterém zaměstnanec změnil zaměstnání, pokud skončení pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a vznik pracovního poměru u nového zaměstnavatele na sebe bezprostředně navazují. Tento postup se použije výhradně v případě, že zaměstnanec sjedná nový pracovní poměr u zaměstnavatele odlišného od původního.
Podmínka bezprostředního navázání je považována za splněnou i v případě, že mezi skončením předchozího pracovního poměru a vznikem nového pracovního poměru zaměstnance byly dny pracovního klidu. Dny pracovního klidu jsou dny, na které připadá nepřetržitý odpočinek zaměstnance v týdnu a svátky. Zaměstnanci přísluší poměrná část dovolené od nového zaměstnavatele.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.