Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

První mzda - není nárok na snížení daně?

Od: natalkajel odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,nastupovala jsem 11.7.,podepsal jsem "růžový"papír na daně,dodala potvrzení o studiu syna.Včera jsem dostala výplatnici a nemám strženo ani na syna ani snížení daně.Prý je to proto,že jsem tam nepracovala celý měsíc.Je to takto správně?Přišla jsem téměř o 2000 jenom proto,že mi to neodečetli.Je samozřejné,že nenám plný plat jako za celý měsíc,ale měla jsem za to,že toto se odečítá vždy. děkuji za rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Slevu na dani můžete uplatnit v daném měsíci pouze u jednoho zaměstnavatele. Pokud mi nastupuje zaměstnanec v průběhu měsíce, beru si od něj čestné prohlášení, že před nástupem k nám v tom měsíci už nikde jinde slevu neuplatnil a pokud mi toto zaměstnanec nedá, tak slevu neuplatním. Vím, že někteří zaměstnavatelé pro jistotu neuplatňují vůbec, za komplikace s finančákem to nestojí.

Jinak o slevu nepřijdete, po skončení roku si požádejte o roční zúčtování daně a sleva vám bude uplatněná za celý rok, tedy i za měsíc, o který jste díky neuplatnění přišla a přeplatek na dani dostanete vyplacený.

atreus*

Jestli pro vás je 2000 Kč zanedbatelná částka (a dostane ji nejdřív v únoru), tak pro tazatelku asi ne.

Ten zaměstnavatel si měl hned vyžádat čestné prohlášení (jako je to ve vaší firmě) - pokud je to ze zákona možné, tak nemohu souhlasit s argumentem "za komplikace s finančákem to nestojí" - neboť bit bude zaměstnanec.

natalkajel
hodnocení

Dobrý den,máte pravdu,že ty 2000,- mi budou dost silně chybět,byla jsem velmi nemile překvapena z první mzdy.Byla jsem již od října 2010 bez práce,dala jsem do toho všechno.Alespoň mi to mohli říci,že to nebudou strhávat i když mi to pořád není jasné.Když nastupuji k1. v měsíci nebo k 11. tak je to podle mě pořád nástup do práce a postup by měl být stejný.Je mi jasné,že nelze mít plat jako za celý měsíc ,ale srážka z daně je podle hrubé mzdy ,tak na tom nemůžou nic prodělat.

Tak ono jestli je to velká firma, tak je taky docela možné, že tohle mzdovka nijak neovlivní. Ona může mít nastavený účetní program tak, že když zaměstnanec nastoupí později, jak prvního v měsíci, tak už program v daném měsíci slevu neuplatní, ptž předpokládá, že sleva už byla uplatněná u předchozího zaměstnavatele. A mzdovka to neobejde, ani kdyby se na hlavu postavila, ptž je pouhý uživatel a nemá práva admina *nevi*

natalkajel
hodnocení

JO tak to je možné,tak mám počkat do další výplaty?Nebo se mám jít na to zeptat,.jestli mám všechny podklady v pořádku...Jinak děkuji za pomoc,každá informace je dobrá.

atreus*

Zvlášť když je to velká firma, tak by měla mít takový účetní prohram, aby byl v souladu se zákonem.

doplněno 13.08.11 20:54:

Pokud jste při nástupu dokládala, že jste byla v evidenci úřadu práce, tak z toho vyplývá, že jste v první polovině měsíce zaměstnána nebyla.

Ano, můžete se jít zeptat, zda za tento měsíc již budete mít nižší srážku daně.

natalkajel
hodnocení

Děkuji za odpověď,akorát jsem tam nenapsala,že jsem nastupovala po půl roce na úřadu práce,jako nezaměstnaná,ale to je asi to samé?

Jak jsem psala - já bych si od vás nechala napsat čestné prohlášení, že jste v daném měsíci jinde neuplatňovala a slevu bych vám dala. Ale jsou mzdovky, které prostě neuplatní, občas se odkazují na problémy s finančákem, takže asi mají špatné zkušenosti s tím, jak ten první měsíc uznávají či neuznávají úředníci na kontrolách (já v tomhle kontrolu ještě nezažila, tak naivně doufám, že ono čestné prohlášení stačí). Výpadek peněz je určitě k vzteku, nicméně o ně opravdu nepřijdete, srovná se to v ročním zúčtování (musíte si o něj zaměstnavatele pak požádat, nedělá se automaticky).

natalkajel
hodnocení

ještě jednou děkuji,budu se s tím muset nějak porvat.Ale pořád mám obavy,yby se to příští měsíc neopakovalo a je mi trapný se chodit stále na mzdovku chodit ptát,jestli mám vše vpořádku.,je to velká a silná firma.Jinak Vám děkuji za Vaši odpověď a přeji pěkný víkend.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]