Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sirotčí důchod studentka VŠ

Od: kolecko* odpovědí: 9 změna:

Brzy budu pobírat sirotčí důchod, studuji VŠ. Na úřadě chtějí samozřejmě potvrzení o studiu. Ale co když třeba v půlce roku něco podělám a studentkou být přestanu? Mám hned běžet na úřad s tím, že již student nejsem, nebo to můžu pobírat prostě celý rok?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jakubdeda*
hodnocení

0x

Když přerušíte studium,tak Vám zanikne i sirotčí důchod.Ale když znovu začnete studovat a není Vám ještě 26let,tak Vám opět právo na sirotčí důchod vznikne.Ještě jsem se nejdříve přesvědčil,abych tu něco nežvanil.Lepší když nebudete muset přerušit.Pak znovu žádat a všechno kolem je na prd.

kolecko*
hodnocení

Myslela jsem, že by se to "jako" nemusel nikdo dozvědět, že jsem třeba 4 měsíce nestudent...?

dzordz*

Status studenta zaniká dnem, kdy je vyhověno vaší žádosti o přerušení nebo o ukončení studia nebo dnem, kdy je rozhodnuto, že je vám studium ukončeno (= jste vyhozena).

Pokud v prvním semestru prvního ročníku nebudete mít 15 kreditů (případně jiný počet, který je stanoven), bude vám studium pravděpodobně ukončeno brzy po zimním zkouškovém. Pokud byste měla být vyhozena v létě nebo v jiném ročníku, rozhodnutí bude nejspíše provedeno až po prázdninách, v září. Do té doby jste studentem legálně, ne jen "jako", i když jste třeba od ledna ve škole nebyla ani jednou. Jako student si nemusíte hradit pojišťovné, osoby, které vás vyživují, mají úlevy na daních a pokud byste pracovala, tak budete mít slevy na daních vy.

Ale pozor, je třeba se rozhodovat s rozmyslem, jestli počkat na vyhození nebo jestli hned skončit na vlastní žádost. Celé toto období se vám totiž počítá do délky studia, která je standardní délka prodloužená o jeden rok, tedy na běžné bakalářské studium je limit 4 roky. Pokud tento limit nějakým způsobem přesáhnete (například si rozložíte předměty na více let nebo počkáte, až vás vyhodí, a začnete další studium, něco nedáte, musíte za rok opakovat předmět atd), musíte si studium platit. Počítají se dohromady všechna studia, zakončená jinak než řádně (= nedokončená) a počítá se to přesně na dny. Poplatek pak bývá od 2800 měsíčně výše (8500-11000 za semestr na státních školách).

kolecko*
hodnocení

Děkuji. Nyní nastupuji do třetího ročníku, takže v září odnesu potvrzení na úřad a i kdybych nezvládla nějakou zkoušku např. v 5. semestru, tak to mám dát úřadům vědět až v září? Jsem tedy studentem dál?

kolecko*
hodnocení

Samozřejmě kdybych kvůli té zkoušce byla vyhozena ze školy.

dzordz*

To záleží na místních zvyklostech a předpisech univerzity, respektive fakulty. Pokud neuspějete na posledním termínu při opakovaném zápisu předmětu a nedostanete udělen případný extra děkanský pokus, je dost možné, že vás ukončí hned po zkouškovém, třeba v únoru. Pokud byste měla nedostatek kreditů nebo nesplněny jiné požadavky (např povinně volitelné předměty) a přesto, že by už v zimním semestru bylo jasné, že to nepůjde dohnat, studium by asi bylo ukončeno až v létě. Určitě se můžete pozeptat starších kolegů, jak to chodí.

Úřadům to dáte vědět teprve až skutečně dojde ke změně a vy budete mít v ruce oštemplované rozhodnutí z vedení. Jak jsem nastínil v posledním odstavci v příspěvku výše, je na vás, jestli to budete prodlužovat jak dlouho to jen půjde a budete čekat, až vám to škola ukončí, nebo jestli v zájmu budoucího studia si zažádáte o ukončení okamžitě.

kolecko*
hodnocení

Já vím, jak to u nás ve škole chodí, konkrétně se tedy u nás může stát, že mě zkrátka vyhodí po nezvládnutém 3. pokusu, ale o to mi nejde, jde mi o to, že když mě vyhodí a prostě oficiálně studentem nebudu, tak u nás lze si zaplatit celoživotní vzdělávání a tím si jakoby zaplatím semestr navíc, akorát že nemám status studenta. Ve chvíli, kdy splním všechny povinnosti, zase se studentem mohu stát.

Takže otázka zní - když mě v únoru úplně vyhodí, což se stane hned, když něco nedám na 3. pokus, tak zda mám letět na úřad a nebo to nechat být a snažit se zase studentem stát a pobírat sirotčí důchod.

dzordz*

Ano, ve chvíli, kdy vás vyhodí, máte povinnost to "neprodleně oznámit".

kolecko*
hodnocení

O to mi šlo. Nemám s tím zkušenost a nechtěla bych, aby vznikl problém. Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]