Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze zkrátit mateřskou dovolenou?

Od: di* odpovědí: 26 změna:
Dobrý den chtěla jsem se zeptat na mateřskou dovolenou mám rok a půl letého syna.Mateřskou jsem si dala na 4 roky,ale situace se trochu změnila tak bych ji chtěla skrátit na tři roky,je to možné?*nevi*

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

binka*
hodnocení

2x
Není. Vaše volba je nevratná, rodičovskou dovolenou si nemůžete zkrátit ani prodloužit.

hodnocení

2x

Jen doplnim citaci z mpsv.cz/...

" Po učiněném rozhodnutí je vybraná možnost čerpání již nezměnitelná a nelze ji uplatňovat zpětně, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku."

hodnocení

0x
Myslíte pobírání rodičovského příspěvku? Pak si prostě zvolte pobírání na 3 roky, pokud splňujete podmínku (tzn. pokud jste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenskou v souvislosti s těhotenstvím a porodem). Volba čtyřletého RP se neprovádí, čili jste ji nemohla zvolit. Volí se buď 2 letý RP (a to do 22 týdnů po porodu) nebo 3 letý RP (do 21 měsíců věku dítěte), a teprve pokud ani jedna volba není provedena, vyplyne z toho 4 letý RP (bez volby, jenom tím, že žádná jiná volba není uplatněna). Pokud je vašemu dítěti 18 m, máte možnost uplatnit 3 letý RP.
Pokud máte na mysli volno u zaměstnavatele, tak tam byste měla mít požádáno o rodičovskou dovolenou nejvíce do 3 let, protože déle rodičovská dovolená není. A případné další neplacené volno se řeší až po vyčerpání rodičovské dovolené. Pokud jste z nějakých důvodů požádala o rodičovskou dovolenou do tří let a zároveň o neplacené volno do 4 (a bylo vám s neplaceným volnem předem vyhověno), tak záleží na vůli zaměstnavatele, jestli vám umožní vrátit se do zaměstnání dřív.
binka*
Dovolím si s Lesi 2311 nesouhlasit. To je sice všechno pravda, co tu píšete, ale pokud už se tazatelka jednou rozhodla - nebo jí byl 4letý RP určen, což pochybuji - je tato volba NEVRATNÁ , ať se děje, co se děje. Čili už nemůže nic měnit.
Ale 4 letý RP se NEVOLÍ, takže ten vyplyne z toho, že jiná volba provedena nebyla. Pokud je dítěti rok a půl = t.jt. 18 měsíců, ještě neuplynula zákonná lhůta, kterou má danou pro možnost volby a může si zvolit 3 letý RP. Pokud je dítě starší, tedy není mu rok a půl, ale víc jak rok a třičtvrtě, tedy už mu uplynulo 21 měsíců a tazatelka volbu neprovedla, tak ano, potom má smůlu, volbu neprovedla, zbyl na ni 4 letý RP.
Tady je to opravdu o tom věku, jestli je dítě opravdu rok a půl, jak je psáno v úvodu, nebo jestli je starší a už skončil měsíc, ve kterém mu bylo 21 měsíců. Protože když koukneš na formulář žádosti o volbě nároku na rodičovský příspěvek, tak se o 4 letý RP opravdu nežádá, takže buď do 21 měsíců odevzdá formulář s žádostí o 3 letý RP (a odevzdáním formuláře bude provedena nevratná volba) nebo ten formulář neodevzdá ani do konce měsíce, ve kterém bylo dítěti 21 měsíců, a automaticky spadne do 4 letého pobírání (a opět to bude nevratné, protože uplyne doba, po kterou měla možnost zkrácené pobírání zvolit).
binka*

Opět nesouhlasím. Zákon rozlišuje čtyři čerpání RP.

- zrychlené do dvou let

- klasické do tří let

- pomalé do čtyř let

- do sedmi let pro děti zdravotně postižené

To, že si některé maminky již z těchto variant nemohly vybírat a zbylo na ně pomalé čerpání do čtyř let, byly ty, které měly k 1.1.2008 dítě starší 21 měsíců, ale mladší než tři roky. Vím to proto, že jsem mezi ně spadala taky.

Takže - pokud již tazatelka má zažádáno o čtyřletý RP, má smůlu, rozhodnutí se měnit nedá. A basta! *bum*

Vaše "a basta" je úsměvné,protože jste pravděpodobně ani nečetla zákon, ani neviděla formulář žádosti o délku RP. Opravdu stačí kouknout do formuláře a uvidíte, že se volí 2 letý a 3 letý RP a že je tam upozornění, pro 4 letý se formulář nevyplňuje. Nevyplní se formulář = není provedená volba. Čas na provedení volby je do konce měsíce, ve kterém bylo dítěti 21 měsíců. A basta :o)
Zákon č. 117/1995 Sb. o státní sociální podpoře, v platném znění, §30, odst. 2.
portal.gov.cz/...
Příjemný den.
St.
binka*

Jak si tedy potom vysvětlíme fakt, že má tazatelka zažádáno o čtyřletý RP?

Dostali jsme se až k formulářům ... dotaz zněl, zda lze změnit rozhodnutí...a já trvám na svém, že nelze!

· Volba doby a výše čerpání PPM a rodičovského příspěvku se vztahuje vždy k nejmladšímu dítěti v rodině.
· Vybraná možnost čerpání je již nezměnitelná a nelze uplatňovat zpětně, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku.
· Pokud nevznikl nárok na PPM, rodič bude automaticky pobírat rodičovský příspěvek od narození dítěte v režimu pomalejší varianty dávky.
· O rychlejší čerpání může požádat rodič, pokud výše PPM dosahovala alespoň 380,- Kč denně, a musí tak učinit při ukončení čerpání PPM.
· O klasické čerpání musí rodič požádat v 21 měsících věku dítěte.
· Pokud rodič nepožádá o rychlejší či klasické čerpání rodičovského příspěvku, je mu po 21. měsíci roku věku dítěte vyplácen rodičovský příspěvek v režimu pomalejšího čerpání.
Rodič, pečující o dítě, které bude v době účinnosti zákona starší 3 let, bude pobírat rodičovský příspěvek ve snížené výměře do 4 let věku dítěte.
· Rodič, pečující o dítě, které bude v době účinnosti zákona starší 21 měsíců a mladší 3 let věku (a tudíž si rodič nemůže ze zákona zvolit možnost čerpání rodičovského příspěvku), bude pobírat rodičovský příspěvek v základní výměře do 3 let věku dítěte a následně rodičovský příspěvek ve snížené výměře do 4 let věku dítěte.
Příjemný den.
St.
Tak znova:
Ano, je-li provedena volba 2 nebo 3 letého rodičovského příspěvku, tak tuto volbu změnit nelze. Stejně tak pokud tazatelka prošvihla zákonem stanovenou dobu, do kdy směla požádat a nepožádala, tak dodatečně už taky požádat nelze.
Ale tazatelka píše, že má dítě rok a půl staré. Pokud je staré opravdu jenom ten rok a půl, t.j. 18 měsíců, tak ještě má možnost volby. Pokud je dítěti není rok a půl, ale rok a třičtvrtě a víc, tak už možnou dobu na volbu prošvihla (pokud tedy dítěti nebylo 21 měsíců zrovna v červnu, to by měla ještě v pondělí čas hodit žádost do podatelny).
Taky jsem v lednu podávala novou žádost o rodičovský příspěvek, stejně tak, jako docela dost mých kamarádek a i-netových známých. Proto vím, že někde se úřednice snažily z mamin rovnou vymámit papír o volbě délky a pokoušely se je oblbnout kecy, že když ten papír rovnou neodevzdají, znamená to, že zvolili čtyřletý rodičovský příspěvek a do budoucna s tím už nic nenadělají. I když mají děti, kterým v lednu ještě ani zdaleka nebylo 21 měsíců, čili ještě ani zdaleka neuplynula doba, po kterou mohou žádost odevzdat.
A právě proto, že vím, jaké nesmysly se na úřadech začátkem roku kolikrát vykládaly, tak tady upozorňuji na to, že je-li dítěti rok a půl, tedy 18 měsíců, tak je ještě čas provést volbu tříletého rodičáku, neb čtyřletý rodičák se nevolí, ten vyplyne z toho, že se do konce kalendářního měsíce, ve kterém je dítěti 21 měsíců nepožádá o rodičák tříletý.
Nevím, jak už pro vás srozumitelněji napsat, že ano, rozhodnutí změnit nelze, ale čtyřletý rodičák nelze závazně "zvolit" dřív, jak v 21 měsících (tím, že nebude provedena volba kratšího pobírání), takže je-li dítěti méně, jak 21 měsíců, lze volbu provést. Pokud je mu víc, tak už kratší volbu provést nelze, protože doba určená k volbě už uplynula. Ten formulář jsem tu zmiňovala nikoli z rozmaru, ale proto, abyste si ho třeba zkusila otevřít a vyplnit tak, abyste provedla volbu čtyřletého rodičovského příspěvku tak, aby volba byla pro vás závazná dřív, než v roce a třičtvrtě dítěte. Přeji hodně štěstí při vyplňování :) Pak možná pochopíte, o čem se tu dohadujeme ;)
Jistě, řešíme stejnou věc. Vy v odstavci 2 a 4, já v bodě 5 a 6.
Příjemný večer.
St.
binka*

Ano, to stačí. Srozumitelněji to napsat nelze- rozhodnutí nelze změnit a to je to, co já tvrdím od začátku.

Jde tu o princip - jako kdyby se ptala, zda může změnit dvouletý RP na jednoletý.

A šmitec ... *uf*
Příjemný večer.
St.
Ale ne :) Snažím se tu napsat, že v roce a půl, t.j. v 18 měsících NEMŮŽE být zvolený čtyřletý rodičák. Čili pokud je dítěti opravdu pouze rok a půl, tak volbu tříletého rodičáku provést lze, protože zatím žádná volba provedena nebyla (i když některé úřednice se tuto myšlenku snaží maminám vnutit) :)
Nicméně tazatelka se sem zatím znova neozvala, takže těžko hádat, jestli jejímu dítěti je opravdu rok a půl, nebo jestli mu je víc jak rok a třičtvrtě a možnost volit délku rodičáku už prošvihla.
al bunda*

Děvčata, která jste se nepřihlásila, přijeďte v srpnu na sraz já vás postavím někam do bahnitého ringu a můžete si to tam vyříkat. *zed**hi**pivo**haha*
poradte.cz/...

To by se Ti líbilo,co? :P
Krásný den.
St.
al bunda*
No myslím, že nejenom mi, ale i ostatním.
*hi*
Tak to je spiknutí. Odvolávám co jsem slíbila. *cteni*
St.
al bunda*
No tak bude jiný program, ale tohle se mi zdálo zajímavější, než třeba bowling... *smich*
Tobě možná ... *ee*
St.
di*
hodnocení

Malému je ted přesně 19 měsíců.*houpy*

Potom nechápu, v čem je problém ;)
Pokud splňujete podmínku pro volbu tříletého rodičáku, tedy měla jste nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenskou v souvislosti s těhotnstvím a porodem, tak tady:
formulare.mpsv.cz/...
si vyberte formulář Volba nároku na rodičovský příspěvek (Žádost o rozhodnutí o volbě nároku na rodičovský příspěvek) a odevzdejte ho na sociálku. Nejpozdější doba je měsíc, ve kterém bude dítěti 21 měsíců.
Pokud vy podmínku nároku na tříletý rodičák nesplňujete, ale splňoval by ji otec dítěte (samozřejmě, pokud s ním žijete), můžete rodičák na sebe zrušit, přihlásit na otce dítěte a ten provede volbu. To by se opět muselo stihnout do těch 21 měsíců.
Teprve pokud byste tento termín nestihla, ztrácíte možnost volby a máte rodičák na 4 roky.
binka*

Tak super, tazatelka je na světě! Já vím, že jste se celou dobu bavila ...

Tak jak je to s tím vaším čtyřletým RP? Já to celé pochopila tak, že když vešel v platnost nový zákon - 1.1.2008 - bylo dítěti již více než 22 týdnů, ale méně než 21 měsíců, tudíž jste měla na výběr buď tříletý RP / 7600,- měsíčně/ , nebo čtyřletý / do 21 měsíců 7600,- , potom do čtyř let 3800,- /.

Je to tak?

di*
hodnocení

Ano měla jsem na výběr a vybrala jsem si ten čtyřletý,ale chtěla bych ten tříletý.
No, mne by zajímala jedna technická - jakým způsobem jste si "vybrala" v 19 měsících čtyřletý rodičák? Něco takového je v praxi neproveditelné ;) Normálně vyplňte žádost o tříletý rodičák a včas ji odevzdejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]