Dobrý den chtěla jsem se zeptat na mateřskou dovolenou mám rok a půl letého syna.Mateřskou jsem si dala na 4 roky,ale situace se trochu změnila tak bych ji chtěla skrátit na tři roky,je to možné?
" Po učiněném rozhodnutí je vybraná možnost čerpání již nezměnitelná a nelze ji uplatňovat zpětně, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku."
Myslíte pobírání rodičovského příspěvku? Pak si prostě zvolte pobírání na 3 roky, pokud splňujete podmínku (tzn. pokud jste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenskou v souvislosti s těhotenstvím a porodem). Volba čtyřletého RP se neprovádí, čili jste ji nemohla zvolit. Volí se buď 2 letý RP (a to do 22 týdnů po porodu) nebo 3 letý RP (do 21 měsíců věku dítěte), a teprve pokud ani jedna volba není provedena, vyplyne z toho 4 letý RP (bez volby, jenom tím, že žádná jiná volba není uplatněna). Pokud je vašemu dítěti 18 m, máte možnost uplatnit 3 letý RP. Pokud máte na mysli volno u zaměstnavatele, tak tam byste měla mít požádáno o rodičovskou dovolenou nejvíce do 3 let, protože déle rodičovská dovolená není. A případné další neplacené volno se řeší až po vyčerpání rodičovské dovolené. Pokud jste z nějakých důvodů požádala o rodičovskou dovolenou do tří let a zároveň o neplacené volno do 4 (a bylo vám s neplaceným volnem předem vyhověno), tak záleží na vůli zaměstnavatele, jestli vám umožní vrátit se do zaměstnání dřív.
binka*
Dovolím si s Lesi 2311 nesouhlasit. To je sice všechno pravda, co tu píšete, ale pokud už se tazatelka jednou rozhodla - nebo jí byl 4letý RP určen, což pochybuji - je tato volba NEVRATNÁ , ať se děje, co se děje. Čili už nemůže nic měnit.
Ale 4 letý RP se NEVOLÍ, takže ten vyplyne z toho, že jiná volba provedena nebyla. Pokud je dítěti rok a půl = t.jt. 18 měsíců, ještě neuplynula zákonná lhůta, kterou má danou pro možnost volby a může si zvolit 3 letý RP. Pokud je dítě starší, tedy není mu rok a půl, ale víc jak rok a třičtvrtě, tedy už mu uplynulo 21 měsíců a tazatelka volbu neprovedla, tak ano, potom má smůlu, volbu neprovedla, zbyl na ni 4 letý RP. Tady je to opravdu o tom věku, jestli je dítě opravdu rok a půl, jak je psáno v úvodu, nebo jestli je starší a už skončil měsíc, ve kterém mu bylo 21 měsíců. Protože když koukneš na formulář žádosti o volbě nároku na rodičovský příspěvek, tak se o 4 letý RP opravdu nežádá, takže buď do 21 měsíců odevzdá formulář s žádostí o 3 letý RP (a odevzdáním formuláře bude provedena nevratná volba) nebo ten formulář neodevzdá ani do konce měsíce, ve kterém bylo dítěti 21 měsíců, a automaticky spadne do 4 letého pobírání (a opět to bude nevratné, protože uplyne doba, po kterou měla možnost zkrácené pobírání zvolit).
binka*
Opět nesouhlasím. Zákon rozlišuje čtyři čerpání RP.
- zrychlené do dvou let
- klasické do tří let
- pomalé do čtyř let
- do sedmi let pro děti zdravotně postižené
To, že si některé maminky již z těchto variant nemohly vybírat a zbylo na ně pomalé čerpání do čtyř let, byly ty, které měly k 1.1.2008 dítě starší 21 měsíců, ale mladší než tři roky. Vím to proto, že jsem mezi ně spadala taky.
Takže - pokud již tazatelka má zažádáno o čtyřletý RP, má smůlu, rozhodnutí se měnit nedá. A basta!
Vaše "a basta" je úsměvné,protože jste pravděpodobně ani nečetla zákon, ani neviděla formulář žádosti o délku RP. Opravdu stačí kouknout do formuláře a uvidíte, že se volí 2 letý a 3 letý RP a že je tam upozornění, pro 4 letý se formulář nevyplňuje. Nevyplní se formulář = není provedená volba. Čas na provedení volby je do konce měsíce, ve kterém bylo dítěti 21 měsíců. A basta :o)
· Volba doby a výše čerpání PPM a rodičovského příspěvku se vztahuje vždy k nejmladšímu dítěti v rodině. · Vybraná možnost čerpání je již nezměnitelná a nelze uplatňovat zpětně, a to ani při střídání rodičů v pobírání rodičovského příspěvku. · Pokud nevznikl nárok na PPM, rodič bude automaticky pobírat rodičovský příspěvek od narození dítěte v režimu pomalejší varianty dávky. · O rychlejší čerpání může požádat rodič, pokud výše PPM dosahovala alespoň 380,- Kč denně, a musí tak učinit při ukončení čerpání PPM. · O klasické čerpání musí rodič požádat v 21 měsících věku dítěte. · Pokud rodič nepožádá o rychlejší či klasické čerpání rodičovského příspěvku, je mu po 21. měsíci roku věku dítěte vyplácen rodičovský příspěvek v režimu pomalejšího čerpání. Rodič, pečující o dítě, které bude v době účinnosti zákona starší 3 let, bude pobírat rodičovský příspěvek ve snížené výměře do 4 let věku dítěte. · Rodič, pečující o dítě, které bude v době účinnosti zákona starší 21 měsíců a mladší 3 let věku (a tudíž si rodič nemůže ze zákona zvolit možnost čerpání rodičovského příspěvku), bude pobírat rodičovský příspěvek v základní výměře do 3 let věku dítěte a následně rodičovský příspěvek ve snížené výměře do 4 let věku dítěte. Příjemný den. St.
Tak znova: Ano, je-li provedena volba 2 nebo 3 letého rodičovského příspěvku, tak tuto volbu změnit nelze. Stejně tak pokud tazatelka prošvihla zákonem stanovenou dobu, do kdy směla požádat a nepožádala, tak dodatečně už taky požádat nelze. Ale tazatelka píše, že má dítě rok a půl staré. Pokud je staré opravdu jenom ten rok a půl, t.j. 18 měsíců, tak ještě má možnost volby. Pokud je dítěti není rok a půl, ale rok a třičtvrtě a víc, tak už možnou dobu na volbu prošvihla (pokud tedy dítěti nebylo 21 měsíců zrovna v červnu, to by měla ještě v pondělí čas hodit žádost do podatelny). Taky jsem v lednu podávala novou žádost o rodičovský příspěvek, stejně tak, jako docela dost mých kamarádek a i-netových známých. Proto vím, že někde se úřednice snažily z mamin rovnou vymámit papír o volbě délky a pokoušely se je oblbnout kecy, že když ten papír rovnou neodevzdají, znamená to, že zvolili čtyřletý rodičovský příspěvek a do budoucna s tím už nic nenadělají. I když mají děti, kterým v lednu ještě ani zdaleka nebylo 21 měsíců, čili ještě ani zdaleka neuplynula doba, po kterou mohou žádost odevzdat. A právě proto, že vím, jaké nesmysly se na úřadech začátkem roku kolikrát vykládaly, tak tady upozorňuji na to, že je-li dítěti rok a půl, tedy 18 měsíců, tak je ještě čas provést volbu tříletého rodičáku, neb čtyřletý rodičák se nevolí, ten vyplyne z toho, že se do konce kalendářního měsíce, ve kterém je dítěti 21 měsíců nepožádá o rodičák tříletý. Nevím, jak už pro vás srozumitelněji napsat, že ano, rozhodnutí změnit nelze, ale čtyřletý rodičák nelze závazně "zvolit" dřív, jak v 21 měsících (tím, že nebude provedena volba kratšího pobírání), takže je-li dítěti méně, jak 21 měsíců, lze volbu provést. Pokud je mu víc, tak už kratší volbu provést nelze, protože doba určená k volbě už uplynula. Ten formulář jsem tu zmiňovala nikoli z rozmaru, ale proto, abyste si ho třeba zkusila otevřít a vyplnit tak, abyste provedla volbu čtyřletého rodičovského příspěvku tak, aby volba byla pro vás závazná dřív, než v roce a třičtvrtě dítěte. Přeji hodně štěstí při vyplňování Pak možná pochopíte, o čem se tu dohadujeme
Ale ne Snažím se tu napsat, že v roce a půl, t.j. v 18 měsících NEMŮŽE být zvolený čtyřletý rodičák. Čili pokud je dítěti opravdu pouze rok a půl, tak volbu tříletého rodičáku provést lze, protože zatím žádná volba provedena nebyla (i když některé úřednice se tuto myšlenku snaží maminám vnutit) Nicméně tazatelka se sem zatím znova neozvala, takže těžko hádat, jestli jejímu dítěti je opravdu rok a půl, nebo jestli mu je víc jak rok a třičtvrtě a možnost volit délku rodičáku už prošvihla.
al bunda*
Děvčata, která jste se nepřihlásila, přijeďte v srpnu na sraz já vás postavím někam do bahnitého ringu a můžete si to tam vyříkat. poradte.cz/...
Potom nechápu, v čem je problém Pokud splňujete podmínku pro volbu tříletého rodičáku, tedy měla jste nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenskou v souvislosti s těhotnstvím a porodem, tak tady: formulare.mpsv.cz/... si vyberte formulář Volba nároku na rodičovský příspěvek (Žádost o rozhodnutí o volbě nároku na rodičovský příspěvek) a odevzdejte ho na sociálku. Nejpozdější doba je měsíc, ve kterém bude dítěti 21 měsíců. Pokud vy podmínku nároku na tříletý rodičák nesplňujete, ale splňoval by ji otec dítěte (samozřejmě, pokud s ním žijete), můžete rodičák na sebe zrušit, přihlásit na otce dítěte a ten provede volbu. To by se opět muselo stihnout do těch 21 měsíců. Teprve pokud byste tento termín nestihla, ztrácíte možnost volby a máte rodičák na 4 roky.
binka*
Tak super, tazatelka je na světě! Já vím, že jste se celou dobu bavila ...
Tak jak je to s tím vaším čtyřletým RP? Já to celé pochopila tak, že když vešel v platnost nový zákon - 1.1.2008 - bylo dítěti již více než 22 týdnů, ale méně než 21 měsíců, tudíž jste měla na výběr buď tříletý RP / 7600,- měsíčně/ , nebo čtyřletý / do 21 měsíců 7600,- , potom do čtyř let 3800,- /.
Je to tak?
di*
Ano měla jsem na výběr a vybrala jsem si ten čtyřletý,ale chtěla bych ten tříletý.
No, mne by zajímala jedna technická - jakým způsobem jste si "vybrala" v 19 měsících čtyřletý rodičák? Něco takového je v praxi neproveditelné Normálně vyplňte žádost o tříletý rodičák a včas ji odevzdejte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.