Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krácení pohyblivé složky mzdy

Od: zajda888® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,prosím Vás,kdo tomu rozumíte,poraďte mi:

Manželčina mzda je tvořena pevnou částkou a pohyblivou složkou.S ohledem na povahu práce je pohyblivá složka vázána na plnění individuálního plánu,na výsledky práce.

Za minulý měsíc byl tento plán splněn ve všech bodech na 100%,ba i překročen.Což bylo i písemně potvrzeno nadřízeným.

Jenže na výplatu dostala manželka o 1000,- Kč méně a tato částka jí byla stržena z pohyblivé složky.

Na otázku,proč dostala srážku,jí přímý nadřízený odpověděl,že měla dovolenou a nebyla týden v práci.

A já se Vás ptám. Je tohleto vůbec možné? Má to vůbec právní oporu?

Děkuji pěkně za Vaše názory.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

2x

u nás je to stejné, protože si měl dovolenou, tak jsi se nepodílel na výdělku (i když to mohl být zrovna opak) a pak je pohyblivá částka procentuálně krácena. pohyblivá částka je prostě vychytávka, kdy zaměstnavatel může zaměstnance oškubat

atreus*
hodnocení

2x

V pořádku to není. Prostudujte si příslušný vnitřní mzdový předpis.

Uvedu příklad (vymyšlená čísla): ve mzdovém výměru má pracovník stanoveno: základní mzda 12 000 Kč měsíčně, pohyblivá složka (prémie) při splnění kritériií ... činí až 50 % základní mzdy.
Pokud splní všechna kritéria, má nárok na 6000 Kč. Tedy celkem 18 000 Kč hrubá mzda, na výplatním dokladu musí být rozepsáno, kolik činila pevná složka, kolik pohyblivá. Toto je samozřejmě jen tehdy, pokud pracuje celý měsíc.

Pokud např. 1 týden nepracovala (dovolená, nemoc, ...) - tak třeba v případě února s 20 prac. dny odpracovala 15 dnů (= 3/4), takže dostane 9 000 Kč základní mzdu a 4500 Kč pohyblivou složku (pokud splnila svůj individuální plán za ty tři týdny), celkem 13 500 Kč.
Za zbývající týden, pokud měla dovolenou, nedostane žádnou mzdu, nýbrž náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku za předchozí čtvrtletí.

Proto považuji zdůvodnění nadřízeného za nesmyslné.

hodnocení

Ona sice manželka ten týden chyběla,nicméně svůj měsíční plán si splnila už za ty tři týdny,co dělala.

Teoreticky mohla hojgat zbytek měsíce nohama a měla by,dle mého názoru,dostat tak i tak 100%.

atreus*

Nemůže mít přece stanovený měsíční plán i na dobu, kdy tam není!

Čili záleží na tom, jak je to v tom vnitřním předpisu - když splní nad 100 %, zda něco dostane.

hodnocení

Já mám obavu,že dostane velké kulové,i když patří mezi nejlepší zaměstnance.

Hlavně že ten její šéf si lítá třikrát ročně do exotických krajů.A to hlavně díky ní,protože on kasíruje ty mastné odměny za ten splněný plán.A jí ještě sebere tisícovku.

Teď ze mě nemluví závist,že on lítá a já ne.Mluví ze mě nahromaděný vztek za tohle a další a jiná příkoří,velká většina snad i odporuje zákoníku práce.Trošku divné u státní firmy.Ale jednou se to ucho utrhne.

Děkuji za Vaše názory a omlouvám se za ten výlev srdce.Hezký večer.

olaf71*

věřím Vám, když vidím, jak nám v práci ani nekoupí propisku a sami jezděj na nesmyslný akce se zákazníky za prachy, který jsme jim vydělali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]