Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak s účetnictvím?

Od: pepaa odpovědí: 20 změna:

Zdravím,

prodávám většinou drobné předměty s cenou okolo 100-300kč, + poštovný 70kč. Zprostředkovávám ještě obchody, kde faktura není na mě takže si to nemohu dát do účetnictví, takže budu platit daně paušálem. Pokud prodám něco za 200 + 70 za poštovné, tak kolik píšu že sem dostal peněz? 200 nebo 270kč? a daně tedy potom platim z částky 200 nebo 270kč?

a stačí mi pouze paragon který dávám zákazníkovi, nebo musim si ukládat i výpis z účtu(většinou platí zákazník předem na účet)?

Děkuji za rady :)

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Poštovné si dáte do nákladů...to je snad jasné.

Případně uplatňujete paušál...

pepaa
hodnocení

platím to paušálem, takže do účetnictví napíšu že sem obdržel 270kč (200zboží, 70 poštovný) a dan zaplatím i z poštovného?

Daň zaplatíte z toho, co vám zbyde po odečtení paušálu, ten nahrazuje přesnou evidenci nákladů. Pokud by to pro vás bylo nevýhodné, nic vám nebrání uplatňova skutečné náklady.

pepaa
hodnocení

to vím, odečítá se 40%, takže odečtu z 270kč 40% a z toho zaplatím 15% dan, takže z celkové částky i s poštovným se to odečítá?

a pokud bych to měl podle skutečných nákladů, je možné si nakoupit zboží na sklad a odečíst to z daní, i když to prodám třeba až příští rok?

Jj, pokud je paušál, tak se vezmou veškeré příjmy (tedy v tomto případě 270 Kč), od nich se odečte paušál a zbytek se daní.

S druhou otázkou si nejsem jista. Manžel vede účetnictví, v tom to možné není, tam se materiál nákladem stává až po upotřebení ze skladu. Ale myslím, že v daňové evidenci (což byste nejspíš vedl vy) jde i nakoupený materiál do nákladů hned. Na druhou stranu v dalším roce byste po prodeji proti příjmům neměl náklad a přejít pak na paušál byste si asi moc nepomohl, ptž pokud vím, tak se pak musí dělat úpravu a materiál na skladě by vám základ daně zvýšil. Ale už účto nějaký ten rok nedělám, takže vím, jenom co se mi mihne kolem uší, cíleně problematiku nesleduji.

doplněno 12.08.11 12:56:

Tak o tom přechodu ze skutečných výdajů na paušál tady:

podnikatel.cz/...

Musel byste podat dodatečné daňové přiznání za předchozí rok, při kterém by vám zásoby na skladě zvedly daňový základ.

hodnocení

0x

Pokud vedete daňovou evidenci, což předpokládám, pak je vaším příjmen částka za prodané zboží a služby ve chvíli, kdy jí obdržíte. To znamená ve chvíli kdy jí dostanete do ruky nebo bude připsána na váš účet. Z tohoto pohledu je pro vás tedy důležité do účetní evidence dávat při platbě na účet bankovní výpisy a při platbě na ruku doklad o přijetí částky - stvrzenka resp. její kopie, originál se vydává tomu kdo platí. Všechny tyto příjmy zahrnujete jako příjmy do daňového přiznání. Z hlediska příjmů není částka posuzována, zda se jednalo o zboží nebo služby (poštovné za přepravu), které jsou vlastně vaším nákladem. Prostě jde o příjmy. Druhá věc je, věc výdajů. Pokud uplatňujete výdaje paušálem, pak tento paušál obsahuje veškeré výdaje (i náklady poštovného) a nelze tedy již žádné další výdaje až na výjimky dle zákona uplatnit. Pokud byste uplatňoval výdaje skutečné, tzn. vedl kromě evidence o příjmech i evidenci o skutečných výdajích, kterými by byl právě náklad za poštovné, materiál na zabalení, cestovné na poštu apod. pak záleží na tom, která hodnota, zda hodnota výdajů paušálem nebo hodnota skutečných výdajů je pro vás výhodnější. Je pravdou, že určení výdajů paušálem je z hlediska zpracování jednodušší, ale nikoliv levnější, pokud skutečné náklady překročí stanovené procento paušálu.

cyril*

Rozumná odpověď, jen bych upřesnil, že u příjmového dokladu se plátci dává kopie a originál je účetním dokladem příjemce. Originál se plátci vydává v případě faktury nebo zjednodušeného daň. dokladu (paragonu). ;)

Nene, Jorimi to napsal správně. Kdo platí, dostává originál. Kopii si nechává ten, kdo doklad vystavil a peníze přijal.

drahosica

Takže ten, kdo zaplatil 350 000 Kč hotově za auto, tak dostane přes kopírák napsanou kopii příjmového dokladu? Takový nesmysl nemůže být v žádném zákoně a člověk při smyslech by to určitě neakceptoval.

sebod*

drahosica. částka 350.000 Kč se správně NESMÍ platit hotově, nýbrž bankovním převodem. Originál př. dokladu si pochopitelně nechává ten, kdo platí.

drahosica

Z čeho vyplývá, že se v hotovosti nesmí zaplatit 350 000 Kč? To musí být nějaká novinka.

Je to zákon č. 254/2004 Sb., o omezení plateb v hotovosti. Limit je v něm stanovený na 15.000 euro (při platbě v Kč nutno přepočítat).

business.center.cz/...
drahosica

Takže částku 350 000 Kč mohu v souladu se zákonem uhradit v hotovosti. Děkuji za odpověď.

cyril*

Bohužel všechny smysly mi již neslouží jak za mlada, ale na to, abych věděl co píši mi stačí i sluch a chuť, ty mám zatím v pořádku.:)

cyril*

"lesi2311" a "drahosica" buďto nechápou psaný text nebo se během dne musely změnit účetní předpisy a já jsem to nestačil zaregistrovat, za což se případně omlouvám. I tak jsem stále toho názoru, že "příjmový doklad" a daňový doklad jsou v účetnictví dva rozdílné pojmy a platí pro ně odlišné zásady. Pokud je tomu jinak, rád se nechám poučit. ;)

drahosica

Ono je celkem jedno, co se změnilo, co nechápete a jaké smysly vám fungují, ale logicky nemůžu dostat jako potvrzení o tom, co bylo uhrazeno nějakou kopii příjmového dokladu - proboha! - je to jediný doklad potvrzující to, že jsem svůj závazek řádně uhradil. Pokud máte názor jiný, pak, prosím, uveďte odkaz na příslušnou právní normu.

cyril*

Nezlobte se, ale podle těchto reakcí vůbec nechápete o čem je řeč. Příslušnou právní normou je zákon o účetnictví a České účetní standardy.

drahosica

Děkuji za vysvětlení. Jste však jediným člověkem na světě, který ze zákona č. 563/1991 Sb. v platném znění a z českých účetních standardů vyčetl, že originál příjmového dokladu si ponechává příjemce hotovosti a plátce dostává jeho kopii. Možná to nechápu, ale s jistotou vím, že to je nesmysl a radíte špatně (což potvrzují také reakce všech ostatních). Myslet, neznamená vědět :)

cyril*

Těší mne Vaše jistota, jen pro doplnění - v jaké účetní soustavě Vy osobně vedete účetnictví? *cteni*

roboot*
hodnocení

0x

Pokud platíte paušále musíte vždy uvést tu cenu, která Vám přijde na účet, či hotově. Vždy i s poštovným. (zde tedy 270 kč). Stačí paragon, vést jednoduchou danovou evidenci mapř. v excelu a výpis z účtu přikládat. Všechno

Evidence by měla mít tyto sloupce.

1. Datum prodeje

2. Číslo Faktury (paragonu např. Fa1)

3. předmět prodeje - např. lízátko

4.Prodánu komu - Emil Holub, Lízátkovice

5. Částka - 270 Kč

6. Datum přijetí platby - 1.1.

a je to :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]