Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak neplatit 5 Kč za rozpis SIPO

Od: polako* odpovědí: 10 změna:

Česká pošta zavede (vedle poplatku 15 Kč za úhradu "složenky sipa"na přepážce) ještě 5 Kč za rozpis SIPO, resp. za doručení tohoto rozpisu do domovní schránky. Většina lidí tak za SIPO bude nyní platit 20 Kč, což dělá 240 Kč ročně.

Je jedna možnost, jak oba poplatky (15 Kč a 5 Kč) neplatit a ponechat si oněch 240 Kč ve vlastní kapse:

1) nastavit u banky inkaso SIPO, pošta sama z bankovního účtu strhne celou částku (obvykle 10. den v měsíci), za což si Česká pošta nic neúčtuje (a některé banky, např. Fio nebo mBank, mají také inkasa zdarma) = takže 0 Kč

2) zajít na přepážku České pošty, vyplnit příslušný změnový formulář a nastavit zasílání rozpisu do e-mailové schránky, za což si Česká pošta nic neúčtuje = takže 0 Kč (formulář najdete zde: ceskaposta.cz/... dole se musí zaškrtnout u Zasílání Rozpisu bezhotovostní platby SIPO... "ANO"a vyplnit svou e-mailovou adresu)

Nevýhodou shora uvedeného postupu je, že už do domovní schránky nebudou chodit "složenky sipa"(rozpis bude chodit jen e-mailem), takže, kdo si rád archivuje papírové složenky, bude je muset tisknout. Potvrzení o úhradě "sipa"pak uvidí na měsíčním výpisu z účtu od banky, bohužel některé banky nezasílají papírové výpisy (Fio, mBank), takže bude potřeba tisknout i bankovní výpisy, aby člověk mohl v budoucnu při případné reklamaci nebo vymáhání nedoplatku prokázat, že za elektřinu, plyn, tisk, pojistku... zaplatil.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Neplatit na přepážce, ale jen si to nechat doručit a platba z banky, i to zadarmiko. Tudíž za 5 káčé. Co je platba složenkou roky nevím.

cocinkamichalka*

Buss: *palec* Všechny složenky u mě lezou přes el. bankovnictví ;)

Byla jsem na poště svědkem, kdy mladá maminka platila asi 8 složenek... a jen na poplatcích několik stokorun... Když se jí paní na přepážce zeptala, zda neuvažuje o tom, že si uzavře účet a bude to platit bez poplatků, paní na to jen: Hmm... já neeeevííím... Lidi pořád nadávají, ale že by si to spočítali, to ne.

ladinpraha*
11.08.11 11:52
hodnocení

0x

.

Jak neplatit 5 Kč za rozpis SIPO
polako*
hodnocení

Zhruba uprostřed stránky musíte kliknout na odkaz - SIPO - žádost (pl/... (pdf, 86 kB) a formulář vytisknout.

hodnocení

0x

To je fakt potřeba kvůli změně ve způsobu zasílání rozpisu navštívit pobočku? Ve 21. století?

kovis, vždyť je to státní podnik, moloch, monopolní...

hodnocení

0x

Tak bankovní výpisy k prokázání platby je potřeba archivovat už nyní, ptž samotná složenka SIPO není nic jiného, než údaj, kolik mi za co z účtu strhnou, pokud na něm budu mít peníze. Už nic neříká o tom, jestli jsem tam nakonec ty peníze měla a odešly nebo neměla a neodešly.

polako*
hodnocení

Kdo platí "složenku sipo" na poště na přepážce, dostane potvrzení přímo od pošty (vytiskne se na sipu v levém horním rohu).

Jinak máte, lesi, samozřejmě pravdu, pokud platíte SIPO inkasem z bankovního účtu, a banka vám papírové výpisy neposílá, pak si musíte výpisy z účtu tisknout sama z elektronického bankovnictví.

stirecek*
hodnocení

0x

Vy si nezálohujete data na pc? Je nějaký problém si elektronický výpis z banky nebo složenku sipa uložit do pc nebo RAM disk ve formátu třeba pdf. a v případě nějaké reklamace vytisknout jen ten potřebný?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]