Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z příjmu - pronájem pozemku

Od: mana* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

mám ve vlastnictví jako soukromá osoba pozemek /pole/ , který pronajímám zemedělskému družstvu. Družstvo mi za pronájem hradí částku 370 Kč ročně.

Musím uhradit daň z příjmu z pronájmu z nemovitosti? Když v v Zákoníku o daních § 38 g pojednává o 6 000 Kč, které se nedaní.

Děkuji za odpovědi.

doplněno 11.08.11 11:34:

Děkuji všem.

Reeve, tohle jsem také našla mám jedno zaměstnání a zaměstnavatel za mě podává daňové prohlášení.

A bohužel tuto vyskokou částku za rok nepřesáhnu.

Přeji hezký den i když u nás asi podzim.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

reeve*
hodnocení

4x

Standardní pronájem pole fyzickou osobou zemědělskému družstvu je příjmem podle § 9 a obecně tedy podléhá zdanění (s možností odpočítat výdaje například v paušální výši 30 % ).

Nemáte-li žádné jiné zdanitelné příjmy (např. jste důchodce) a je-li příjem nižší než 15 000 Kč, nemusíte podávat daňové přiznání vůbec. (§ 38g, odstavec 1).

Jste-li zaměstnancem u jednoho zaměstnavatele a kromě mzdy nemáte jiné zdanitelné příjmy (dle § 7 až 10, tj. z podnikání, z pronájmu, z kapitálového majetku ap.) vyšší než 6000 Kč, daňové přiznání za vás podává zaměstnavatel, podle prohlášení, které u zaměstnavatele podepisujete. To je onen § 38 g, odstavec 2, který uvádíte ve své otázce.

V ostatních případech (např. máte souběh dvou zaměstnání, příjmy z podnikání či z pronájmu v souhrnu vyšší než 6000 Kč ap.) musíte podat daňové přiznání a do něj by měly být zahrnuty i přijmy z pronájmu podle § 9.

Shrnuto: Máte-li nejvýše jedno zaměstnání a k tomu jen příjem z pronájmu ve výši 370 Kč, na zdanění pronájmu se můžete klidně vykašlat.

hodnocení

0x

ta částka je tak směšná, že nic platit nemusíte, ale si pro Vás bude nutné podat daňové přinznání, ve kterém bude částka uvedena, tím však pro Vás povinnost daň platit nevzniká. jde o papíry, lesjstra, papíry,papíry, aby se úředník nažral a koza zůstala celá. hm

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]