Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
mám jeden možná blbý dotaz, ale vážně mě to zajímá...
Jde o to, že když jsem chodil do školy, naši mi říkali uč se, budeš mít vzdělání, najdi si dobrou práci a budeš mít hodně peněz...ale opravdu je toto podstatou života? Celý život strávit v práci, ve stresu dělat práci která upřímně nikoho nebaví, honit se za penězma?
Jak to dělají lidé, kteří třeba zasvětili celý svůj život horolezectví, cestování, umění? Prostě žijí volně a svobodně, dělají opravdu to, co je baví a naplňuje? Nikomu nepatří, nemusí řešit soc. a zdrav. pojištění(je vůbec možné ho neplatit?), důchod, atd...
Připadá mi to, že dnes se lidé rodí jen jako pracovní nástroje a né jako lidé schopní žít svobodný a radostný život...
Díky za reakce, Petr
Petře,a jak si tu svobodu představuješ?Že bys dělal jen co tě baví a někdo jiný by za tebe vyráběl jídlo,předměty denní potřeby a stavěl ti bydlení?Ovšem to je typický kapitalismus,typický otrokářský způsob demokratického myšlení.
JABRAKA
ale takhle jsem to nemyslel možná to jen špatně vyznělo...
V žádném případě nepodporuju lidi, kteří chtějí jen sedět doma, houpat nohama a brát za to peníze...ale třeba člověk, který žije na nějakém ostrově. Sám si postaví dům, sám si vypěstuje jídlo, ale hlavně na to nepotřebuje žádné povolení a necpe peníze do státu...dělá jen to, co opravdu chce a ne to co musí.
Já se tedy také připojím se svou odpovědí. Ačkoli odpověď, tedy jakási správná odpověď na tuto otázku či spíš tento problém podle mě neexistuje. Jde o filosofii a hodnoty každého z nás. Zrovna dnes v noci jsem četl zajímavý článek, jenž je k nalezení na tomto odkaze: fenomen2012.net/... . Na těchto stránkách je spousta dalších zajímavých článků. Čímž nechci říct, že by tyto články poskytvaly nějakou odpověď, pouze myšlenky, které mohou pomoci Vám, k tomu abyste si odpověděl. (Tento odkaz uvádím jen proto, že jsem ho zrovna v noci četl a měl to tu otevřené, možná se najde spousta jiných, které by byly i vhodnější, nevím.)
Nemyslím si, že je důležité, aby Vás naplňovala Vaše práce. Důležité je, aby Vás naplňoval život mimo ni a abyste měl takovou práci, jaká Vás uživí a jakou snesete (fyzicky i psychicky). Samozřejmě, máte-li práci, která Vás baví, je to fajn, ale takovou práci má asi málokdo (spousta lidí se samozřejmě již stačila přesvědčit o tom, že je jejich práce baví).
A za penězi se honit nemusíte. Důležité je, uživit se. A to nejen v současnosti, ale zajistit se také na budoucnost, a to nejlépe tak, abyste co nejdřív mohl práci opustit a žít z nějakého pasivního příjmu, ale to už je trochu jiné téma.
Myslím, že hledáte pravou podstatu a že jdete správnou cestou. Důležité je, aspoň podle mě, být s lidmi, které máte rád a kteří mají rádi Vás. Není třeba hromadit majetky, o ty velmi snadno přijdete. Sice Vám od mala vtloukají do hlavy ideje tohoto materialistického světa, to ale neznamená, že je musíte přijímat jen proto, že to tak dělá většina lidí kolem
Zjednodušil bych to tedy asi tak: Jste svobodný natolik, nakolik je svobodná Vaše mysl.
doplněno 10.08.11 16:47:Možná že lepší odkaz by byl tento - fenomen2012.net/... .
Nechci tu propagovat ty stránky, ale s mnoha názory autorů souhlasím. Mimochodem, název těch stránek nelze brát moc vážně, o obsahu vypovídá jen okrajově.
Díky za tip
No jak vidím, tak nejsem sám, kdo takto uvažuje...jenže většina nad tím asi jen mávne rukou a zase se poslušně zařadí do toho kolotoče.
Potom na starý kolena budou vzpomínat co všechno v tom životě mohli dokázat a kolik měli možností k radostnému životu, ale marně...
Tak doufám, že já ten případ nebudu
Pete, nezlob se, ale ti, co bědují, že co všechno mohli v životě dokázat, a nepodařilo se jim to, nemá smysl poslouchat. Nesnáším tyto nářky. Je to absolutně o ničem. Většinou ti samí, nedokázali ani to jedno. Žít, aniž by viseli sousedovi závistivýma očima na vratech, a přitom naříkali, co by bylo, kdyby bylo... a kdyby oni bývali mohli... A proč mohl soused? Copak má osm rukou, šest nohou, dvě hlavy? No nemá. Má jednu a tu používá, zrovna tak, jako ruce, o nohách nemluvě. Pokud chceš být novodobým Robinsonem, dnes je vše možné. Zabal kufr, řekni mamince, aby Ti půjčila na letenku, a mazej do Afriky. Tam se ztratíš někde mezi domorodci, a vykládej jim, jak se nám v té Evropě žije blbě. Přitom se připrav na to, že se také jednoho rána nemusíš probudit živý. Ale to už se mi zase nezdravě rozjela fantazie.
Ano, přesně tak. Jsme sice všichni obětmi systému, ale bude záležet jen na každém z nás jak ten život prožijeme a co si z něj vezmeme. Jsem gay a neřeším např. názory ostatních na mou orientaci a na to proč nejsem jiný atd. Jsem šťastný a to je pro mě důležité. Mám kolem sebe lidi, kteří mě mají rádi proto jaký jsem člověk a ne proto abych se těm lidem líbil a vyhovoval jejich představě. Proto vlastně mám taky možná nepřátele, ale to už je jejich věc Proč se stát jeho obětí systému, když si všcihni můžeme zvolit vlastní cestu. Podle mého Peťo, žij tak, abys byl uvnitř šťastný.
A co ti brání se nechat vysadit na nějakém opuštěném ostrově?Tam si můžeš žít jak chceš.Když budeš chtít jíst,tak si něco ulovíš nebo sám musíš něco vypěstovat.Pak zase můžeš odpočívat.Určitě nějaký takový ostrov je.Ale na cestu si musíš vydělat,nikdo tě tam zadara neodveze,tak makej a šetři.
Myslíš,že ti které jsi tady zmiňoval,co se věnují horolezectví,cestování,umění nic nedělají?nějak si na ty záliby,pokud to není jejich zaměstnání,museli nějak vydělat.Samozřejmě k penězům se dá přijít různými způsoby ale mluvím o těch legálních a poctivých.Taky by se mi líbilo kdyby mě bohatí rodiče sponzorovali můj snadný život.Ale nic nedělat a nic neumět by asi nebylo to pravé.Asi by Tě to dlouho nebavilo.Přeji Ti aby jsi si našel nějakou užitečnou seberealizaci ze které by měla užitek tvá rodina.
Odpovim jinak - to by jsi chtel nely zivot jen lezet a nic nedelat? To je preci blbost to kazdeho rozumneho cloveka musi za chvilku pekne nudit. Copak neexistuje nic co by Te bavilo. A pokud existuje ,tak si najdi takovou praci, dke budes delat co Te bavi. Jasne penize nejsou vsechno, ale za neco zit musi (tedy pokud nenajdesn ikoho kdo Te bude zivot nebo pokud nezdedis nejaky velky majetek). No a az budes mit ordinu uvidis vse uplne jinak - v te chvili budes rad, ze mas praci, ze Tve deti mohou mit vse co potrebuji, ale k tomu dospejes jiste casem
Ja osobne jsme si treba nasla praci, ktera me moc bavila, byla i dobre placena. Fakt jsme se v nedeli tesila do prace, nebot byla zajimava, tvurci precne to co jsme chtela delat, meli jsme skvely kolektiv...
opět viz. můj příspěvek výše
dobře dám jiný příklad...třeba se někdo rozhodne zasvětit celý svůj život náboženství, budhismu. Věří tomu co dělá a činí ho to šťastným, pracuje sám na sobě a hledá cestu po které celý život půjde...jenže zároveň prostě nemůže chodit do práce a starat se o ekonomiku státu rozumíme si?
Myslíš ty lidi co ráno v 6 hodin vstanou, jdou do práce kde X hodin vykonávají nějakou rutinní činnost, v 5 odpoledne dorazej domů, dojdou do kramu, najeděj se, pokecaj hodinu s dětma, dojdou si na záchod, mrknou na zprávy aby byly v obraze, vykoupou se, vyčistěj si zuby a jdou spát? V neděli pak celej den uklízej a odpočívaj čili na život jim zbyde jenom 1 den a kus pátku? Tyhle lidi už dlouhou dobu obdivuju . Kdysi jsem si taky myslel že nemám jinou možnost, pravda je trochu někde jinde. Nicméně tyhle lidi jsou potřeba aby spolčenost určitým způsobem fungovala. Já osobně pracuju zhruba jeden měsíc v roce a dalších 11 si dělám to co mě baví. A když mě pak kamarádi vyprávěj o tom že ke svejm devíti tisícům základní mzdy dostali tenhle měsíc za dobrou práci ještě tři papíry navíc a že si možná příští rok našetří na auto tak se za sebe stydím
, nicméně je to jejich volba.
Krasna vize, pokud skutecne pracujes jen mesic v roce, tak obdivuju ja tebe Nicmene, zrejme nemas na krku hypoteku, manzelku treba na materske a dva sviste... protoze pak prave nastava tenhle kolobeh nakupu, uklidu, prace, uceni... samozrejme se v budoucnu klidne muzu na manzela vykaslat, nechat deti, at si delaji, co chteji a ani neuklidit:D Koneckoncu ani do te prace nemusim... jenze uz za par tydnu nebudeme mit co jist a z domova bude kupa neporadku...
Nerikam, ze takto chci zrovna dopadnout a ze nechci delat, co me bavi (ostatne, to uz delam). Ale nekdo uklidit, uvarit a zajistit detem slusne bydleni a obleceni musi
A vsichni nemuzeme byt magnati a podnikatele...
konečně mi někdo rozumí
přesně tyto lidi myslím, mimochodem momentálně jsem jedním z nich(pracuju v nepřetržitém provozu, dělám 12ky a víkendy) a opravdu už mám pocit, že takhle se žít nedá...pomalu se ze mě stává stroj místo člověka.
Nicméně si taky myslím, že jinou možnost nemám, nebo snad ano? A jaká je tvoje profese, jestli to není tajné?
Hele možnosti vždycky nějaké jsou, ale pokud půjdeš dělat do fabriky tak je velká šance že v ní skysneš dokonce života.
Přestaň si hledat zaměstnání a najdi si práci.
Kdysi sem tu měl na praxi jednoho teenegera z gymplu kterej mě sledoval při práci a když odečet všechno to diskutování
na netu, každodení projíždění vtipů, videí na youtube, mazání spamů, ICQ komunikaci, mimopracovní telefonáty a
čas kdy se tu jentak točím na židli, šťourám se v nose nebo pozoruju stropní ventilátor jak se pěkně točí,
nakonec mu vyšlo, že si vydělávám něco mezi 6-11 tisíci za 60 minut práce, což mi tenkrát přišlo dost legrační .
Jinak tajné to samozřejmě není ale říkat ti to nebudu.
docela mě zaujalo to "Přestaň si hledat zaměstnání a najdi si práci " ale nejsem si jist, zda jsem to pochopil stejně, jak to bylo myšleno...
Nicméně je to určitě taky o štěstí
Pro některý lidi je zkrátka pohodlnější zařadit se do rutinního pracovního procesu, vykonávat denně tu samou práci než se začít živit něčím kreativnějším Každej měsíc dostaváš stejnou sumu peněz za stejnou činnost a máš minimální zodpovědnost. Pokud je to práce manuální, tak se jí jednou naučíš a pak už ji děláš automaticky. Je to měnší zátěž na mozek, práci i netaháš domů a hlavně se ti nemůže stát, že bys byl nakonci některého měsíce v mínusu. Nemůžeš zkrachovat a proto taky většinou v klasickém zaměstnání nic neriskuješ. Nejhorší co se ti může stát, že z takové práce odejdeš a najdeš si jinou. Na druhou stranu máš stanovenou určitou pracovní dobu a ta je neměnná. Jak by to vypadalo, kdyby si třeba bába ze sámošky otevírala a zavírala kdy se jí zachce To nejde, proto to na světě tak pěkně funguje. Ale jsou i výjimky, lidé kteří mají pracovní dobu takovou, jakou si jí udělají, těch ale pochopitelně musí být mnohem, mnohem méně.
A co se týče té definice svobody, kdysi jsem slyšel jeden pěkný citát "Člověk se stane opravdu svobodným ve chvíli kdy zjistí, že může naprosto cokoliv."
Co to přesně zamená, to je těžko říct. Já si to vyložil tak že nesmíš uvěřit tomu, že něco musíš, nebo naopak nesmíš. (sakra, teď koukám že jsem sesmolil větu která vpodstatě sama sebe popírá ) Když jsem nastoupil do své první práce a řekli mi "takhle a takhle to dělej" nebo "takhle a takhle to je", nikdy jsem to nebral jako fakt, ale spíš jako jednu z možností.
Jo a mimochodem, tu modrou větu v uvozovkách o čtyři řádky výše ve skutečnosti pronesl jeden masový vrah, ale tím se prosímtě nenech odradit.
Já ti rozumím, nedávno jsem nad tím taky přemýšlel. Mně se nelíbí, že každý to má už tak nějak nalinkované: narodit se - vystudovat - založit rodinu - práce - práce - práce - důchod - smrt. Chci zažít něco mezi tím, něco pořádného si prožít, ne jenom se zařadit do pracovního procesu a jednou za rok si zajet s rodinou na dovolenou, s touto představou se nedokážu smířit. Rodinu samozřejmě taky chci, ale až pozděj. Na nějaký nápad jsem už přišel a pujdu si zatím, ale první chci tady dostudovat výšku, abych až se pak vrátím do ČR měl vzdělání. Závidím kosakovi, ale takových šťastlivců je málo.
Chlape, ty mi mluvíš z duše. Trápí mě stejný problém a mám úplně stejné myšlenky.
Nejde vůbec o to, že bych chtěl celé dny nic nedělat. Vím, že toto by mě dlouho nebavilo. Chci jen prostě se živit něčím a dělat něco, co mě bude bavit a né to dělat jenom proto, že se to musí a že to tak dělá většina. Chci prostě něco víc než jen celý týden chodit nas*aný z práce do práce jenom proto, že musím...pak příjít domů, kouknout na novu, jít spát a další den to stejný.
Je fakt, že moje názory jsou podle ostatních lidí úplně divné a podle nich jsem jen lajdák co by nejraději nic nedělal. Já jen ale prostě nechci žít život čekáním na víkend a zbytečně se připravit o tolik promarněných hodin/dní/roků, které jsem se jen snažil vydržet v práci, protože musím. Život je podělaně krátký a toto prostě nechci.
Mojím snem je někdy konečně dělat něco co mě baví a tím se uživit. Nejlépe na živnostňák tak, abych mohl žít svobodně. Abych pořád nemusel jen skákat jak někdo bude pískat, ale abych si mohl sám rozhodovat co, kdy a kde budu dělat. Proto se už o toto delší dobu zajímám a snažím se najít nějakou tu vášeň, talent, něco co mě bude bavit. Zkouším spoustu věcí, hledám, přemýšlím, snažím se zdokonalovat a snad se mi to někdy povede. I když už poslední dobou přestávám doufat...
Nechci aby to vypadalo jako reklama, ale co by tě mohlo zajímat a mě dost pomáhá je: blog.peoplecomm.cz/...
Je to sice převážně hlavně o svobodných firmách, ale často se tam objevují zajímavé články, které třeba mě osobně při tom hledání dost pomáhají. Určitě doporučuji si to projít a trošku prozkoumat i starší články nebo třeba videocast s Petrem Márou: blog.peoplecomm.cz/...
P.S.: Každopádně moc děkuji za tvůj dotaz. Aspoň vím, že v tom nejsem sám
No, myslím, že Petr to myslel tak, že většina z nás žije v podstatě nelogickém nesmyslném kolotoči - vstávat, do práce, z práce, nakoupit, TV a spát, nebot člověk je kolikrát tak unavený, že i když má byt třeba trochu času navíc tak ho prospí. Takže vlastně na život nemá ani čas nebo sílu. Já třeba televizi nemám, když chci občas se dívám na internetu na nějaký pořad, ale to není podstatné podstatné je, že si říkám také, jaký to má smysl, v podstatě totiž tohle všechno neděláme pro sebe, ale pro někoho jiného. Vstaneme a jdeme do práce, aby jsme na někoho vydělávali, z té almužny co dostaneme si koupíme jídlo v marketu, čímž opět přispíváme do kapsy hlavně těm nahoře, navíc to kolikrát není ani jídlo, spíš napodobenina jídla a pak zapínáme mobily, PC nebo TV, čímž opět podporujeme celý tento systém. Myslím, že řešení existuje jediné, mít vlastní dům se zahradou bez všech těch přípojek, svítit svíčkama, topit dřevem z lesa, mít studnu či studánku na vodu, pěstovat si vlastní potraviny a pracovat bud část dne sám na sebe na zabezpečení jen základních potřeb nebo po vzoru jedné němky směňovat věci bez potřeby peněz, jsou lidé, kteří tak žít dokážou a jsou štastní, ale většina lidí...? Myslím, že pohodlnost u nich vždy zvítězí. Jiné řešení, jak nebýt závislý na tomto systému nevidím. Do budoucna něco takového plánuji, i když možná ne až tak razantního, hlavně to vlastní bydlení to je základ všeho, pak samozřejmě náklady na život rapidně klesnou a člověk nemusí brát dvě práce, aby to utáhl. Mějte se, Jana.
Jano, asi jsi vystihla to, jak to vidím i já už se tomu blížím, pořídili jsme za rozumné peníze (sice na hypotéku, ale rozumnou) domeček mimo město, sami si na něm budujeme potřebné věci k bydlení (WC, koupelnu, kuchyň,podlahy...) je to na dýl, ale už v tom jedeme 2 roky a stále si říkám, že je to to nejlepší, co jsme mohli udělat (ikdyž jsme klidná řadovka a partner chtěl spíše samotu
teď sice není čas na pěstování všemožného na záhoncích, ale něco již vyrostlo, stromy taky nesou, studnu máme, čističku taky, kamínka na teplo a kotel na plyn na dotopení, do budoucna kolektor na svícení a kotel na tuhý ... kolem lesy, na zahradě rosa a křik ptáků ... práce mě nezatěžuje až baví (do budoucna vize samozaměstnání)... cítím se svobodná
a hlavně bez televize!
Podle mě žít svobodně znamená : Znát a uvědoměle a dobrovolně dodržovat zásady soužití ve společnosti , její mravy , slušné chování a její zákony. Pokud takto budete činit , nikdo Vás nebude nijak omezotat ani usilovat , vám brát tento Váš způsob uvědoměle svobodného života . Pokud uvedené hodnoty někdo porušuje , nemůže si být jist zda nebude stíhán , tedy omezován v tzv. jeho domělé svobodě , třeba pokutou , vězením a pod. miro
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.