Nejste přihlášen/a.
Jestli jsi do plévky přidal omylem i hřiba satana, tak ten je jedovatý pouze zasyrova, nebo kdybys ho nedovařil. Roste na Karlštejnsku, v Polabí a na jižní Moravě. Ale vyskytuje se přesto dosti vzácně. Otrava není smrtelná, ale může se zvracet až 6 hodin. O průjmu nevím nic, ale je docela možné, že záleží na individuálním obranném systému. Splést jste si ho mohl, jednak je to krásná houba, a když ho ochutnáte syrového, nepálí, spíše chutná nasládle. Říkáte, že jste si jistý, že jste nasbíral POUZE hřiby. Tak by tam neměl být takový problém. Ale pokud by průjem přetrvával, k lékaři bych zašla. Ale je mi divné, že se Vám problémy dostavily za dost dlouhou dobu. Uvědomte si, co jste jedl potom.
Jen tak pro zajímavost, někde jsem četla, že půl g jedu amanitinu, obsaženého v muchomůrce hlízovité, zelené, by usmrtilo 100 000 myší. Kdybychom je seřadili za sebou do řady, byla by ta řada dlouhá 18km. Tato houba je samozřejmě smrtelně jedovatá, a nezkušení houbaři si ji pletou se zelánkou, nebo pečárkou- žampiónem. Ale to jste určitě nesebral.
doplněno 10.08.11 15:30:Otrava probíhá tak, jak to popsala Eulálie nade mnou.
to s těma myšma je nějakej nesmysl, přece kdybys postavila do řady 100.000 myší tak než bys všechny nakrmila muchomůrkou tak by se ti rozutekly
Spočítáno, milý kosáku, virtuelně, jak se tomu dneska říká. To jsi mě docela rozesmál. Prostě ve výzkumu jednoduše použili určité množství jedu na několik myší, a z toho pak udělali výpočet. Samozřejmě, že nikdo netrávil sto tisíc myší, a neskládal je podél silnice. Divím se, že jsi se takto chytl právě Ty.
Milý kosáku,je s Vámi čím dál větší sranda .Možná by nebylo od věci ,kdybyste šel do TV a zavedl tam nějaký zábavný pořad.Umíte pobavit a nepotřebujete k tomu sprostá slova . To prosím v TV od dob Vladimíra Menšíka,Dvořáka či Felixe Holzmana velmi ,velmi chybí.
Dnes jsem se asi dozvěděla odpověď, proč Ti bylo špatně po jedlých houbách. Neumím článek přeposlat, tak napíšu ve zkratce to důležité. Za otravu jedlými houbami můžou jedy, které vznikají rozkladem bílkovin při zapaření. Nastanou těžké zažívací problémy také u lidí, kterým chybí specifický enzym, díky němuž jsme schopni houby strávit. Při potížích pít hodně vody, ale nikdy ne mléko. To sice zklidní průjem a i zvracení, ale otravu v organizmu nezastaví, jen ji zakamufluje. Ta se pak může projevit později, kdy už budou jedy zasaženy i orgány. Jakmile máme jakékoliv potíže, po požití hub, byť bychom byli přesvědčeni, že všechny byly jedlé, okamžitě navštívit lékaže a podstoupit výplach žaludku. Když nasbíráme houby do košíku, nemusí být všechny pevné a pak se rychleji zapaří. No, snad to někomu pomůže, houbová sezona ještě nezkočila. Suzy.
Nevím sice, kde konkrétně jsi to našla ty, ale mohl by to být magazin balzám. Ten bych také neuměl přeposlat, k jeho čtení je potřebná registrace (zdarma na odkazovaných stránkách; nevýhodou té registrace může být prozrazení adresy a otevření se nechtěným nabídkám readers digest, jak pro koho). Nicméně si dovolím přiložit snapshot příslušného článku (ve dvou částech).
Ano, Kartaginec. To je přesně ono. Já to dostala meilem od kamarádky a okamžitě se mi vybavila otázka "Otrava houbami vs. průjem" Tam jsem opsala na ručně papír to nejzákladnější a vložila sem. Já vím, že to určitě jde nějak přenášet sem i obsah nějakého meilu, jenže to ja na mé schopnosti už moc. Díky, že jsi to našel také. (Tykám Ti. Jednou jsi mi to nabídl.) Ale Ty mi zase vykáš, asi jsi zapoměl. Suzy.
Prosím promiň, jsem nějak osleplá. Ale spíše mi v mozku zůstalo něco z předešlé a jiné odpovědi.
Co to znamená "od včerejška"? Jako že včera jsi měl, nebo včera a dneska jsi měl nebo že půlku dne prosedíš na prkýnku a pryštíš?
Taky ono není hříbek jako hříbek
Nevím, do jaké míry vás to uklidní, ale víte např. jak probíhá otrava muchomůrkou zelenou, naši nejjedovatější houbou? Ale tu jste v pokrmu určitě neměl, viďte. Taková otrava totiž začne většinou až tak druhý den po požití houby, zvracení, průjem apod. Problém je ale ten, že v této době je už jed v těle a pak už jen záleží na tom, jestli to vydrží játra. Člověk je při plném vědomí, přesto otrávený a jen čeká v nemocnici, jestli přežije. Jojo, Máte-li ale jen průjem, ale nezvracíte, tak vám možná jen ty houby nesedly, jsou dost těžké na žaludek. A neuvařil jste si třebas hřiba-satana? Ten je taky jedovatý, ale myslím, že ne smrtelně. Máte-li obavy, k doktorovi zajděte. Ale mohu vám napsat, že já jsem kdysi po houbové smaženici zvracela, otrávená jsem nebyla, jen mi nesedla. Ale samozřejmě, chce to opatrnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.