Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
prosím o radu v sobotu ráno mi byl doručen platební rozkaz,který mám zaplatit do tří dnů. Není z čeho. Lze se nějak odvolat požádat o splátky nebo protestovat proti výši. Podepsala jsem při půjčce prázdnou směnku. Vím že mi budete psát že jsem to neměla dělat a jsem hloupá... to vím taky prostě jsem byla v tísni.
Chci si žadat o insolvenci,zastaví se tím případná exekuce? jak dlouho takový proces trvá. Prosím o odpovědi od lidí kteří s tím mají zkušenosti nebo to sami prožili.
Takže pokud to chápu, nejde o "platební rozkaz", proti kterému se podává odpor, nýbrž o "směnečný platební rozkaz", proti kterému se podávají námitky.
Směnečný platební rozkaz je speciální typ soudního rozhodnutí. K jeho vydání je třeba návrhu žalobce, aby ve věci rozhodl směnečným platebním rozkazem, a dále, aby žalobce předložil originál (tzv. prvopis) směnky.
Příslušným k vydání směnečného platebního rozkazu je krajský soud. Místní příslušnost soudu je dána na výběr žalobci. Žalobce může směnečný dluh žalovat buď u soudu, kde má žalovaný bydliště nebo sídlo, a nebo, kde je platební místo ze směnky.
Proti směnečnému platebnímu rozkazu lze podat tzv. námitky a to do tří dnů ode dne doručení tohoto směnečného platebního rozkazu. Tato lhůta je poměrně krátká, alespoň pokud ji srovnáme s patnáctidenní lhůtou pro podání odporu proti klasickému platebnímu rozkazu.
Zpravidla však není proti směnečnému platebnímu rozkazu co namítat, neboť směnečné závazky nejsou závazky kauzálními. To znamená, že není třeba zkoumat důvod vzniku tohoto závazku. Tedy proč někdo podepsal směnku. Důležité je pouze to, že někdo směnku podepsal. pravnipraxe.com/...
Viz též mesec.cz/...
Vy byste mohla podat námitky, pokud jste směnku nepodepsala nebo pokud nemá náležitosti. Ale vy jste uvedla, že jste ji podepsala. Tak co byste chtěla namítat?
(S věcí nesouvisí, zda jste půjčku řádně splatila a teď se chce věřitel obohatit předložením směnky - i to se stává, nebo jste půjčku nesplatila a podle dohody byla směnka využita k vymožení zbylé částky. Pokud je to první případ, tak máte smůlu; pokud je to druhý případ, tak jde o situaci, s níž jste počítala.)
Jak píše masoni, určitě je i poučení v platebním příkazu. Takže podejte odpor (je tam i termín do kdy).
Pak řešit dále...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.