Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Byl někdo na Hostýně-stará křížová cesta?

Od: lidus* odpovědí: 12 změna:

Zdravím vás rádcové. Prosím o radu zda někdo byl na Hostýně-stará křížová cesta + kapličky. Jde mi o to, zda se tam mohu vydat na invalidním vozíku. Sice jsem našla stránky kde píší, že je kyvadlová autobusová doprava, taxi a nebo pro invalidy možnost získat jednorázové povolení na přiblížení se autem. Autobus se dá i z vozíkem to není až takový problém ale jsou cesty takové, že se po staré křížové cestě dá jet bez problémů, je to rovina nebo kopec, jsou na místě toalety? Pokud jste tam byli a víte, prosím napište. Výlet na Buchlov a do Buchlovic byl spíš pro zlost a nerada bych to opakovala na Hostýn. Nebo máte nějaký jiný dobrý nápad kam na jednodenní výlet z Brna. Děkuji.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

liduš, koukni na toto virtualtravel.cz/... podle této prohlídky je tam plno schodů mezi zastaveními...a zřejmě i trávníky...

když si ale otevřeš obrázky z Hostýna, je tam dost cestiček... koukni na http://jdem.cz/qhpu6 tak možná... uvidíme další reakce těch, co tam byli...

našel jsem třeba i Různorodé kapličky první křížové cesty byly přijaty s negativní kritikou (především vlivem Katolické moderny zvl. moravskou revui Nový život). Proto byl přizván věhlasný architekt Dušan Jurkovič k vypracování projektu nové křížové cesty a plánovaných dalších staveb na Hostýně. V r.1904 předkládá Jurkovič hotové plány na 13 kapliček křížové cesty nepravidelně umístěných severovýchodně od kostela po pravé straně jakoby vystupujících z lesa. Z vrcholu od chrámu osm jich klesá, XI. zastavení Ukřižování vystupuje na mohutné terase, na kterou se stoupá po řadě schodů a Křížová cesta končí u malebného hřbitůvka stávající rotundou XIV. zastavení Kladení do hrobu, která se stala pro obě křížové cesty společnou. Jurkovičem vypracovaný návrh XIV. zastavení zůstal nerealizován. Základ kapliček tvarově obměňovaných trojího typu tvoří... zkopírované z jurkovic.cz/...

další zmínka třeba na cs.wikipedia.org/... ... začala stavba kamenného schodiště, které spojuje hlavní chrám s kaplí u zázračného pramene. Schodiště má 250 stupňů a je dlouhé 242 m, cesty jej rozdělují na tři části. Od roku 1903 byla vybudována křížová cesta, autorem je architekt Dušan Jurkovič. Jednotlivá zastavení jsou v Jurkovičově oblíbeném stylu valašské lidové architektury. Roku 1932 byla zbudována nová silnice na vrchol, stará tzv. Císařská cesta, zůstala vyhrazena turistům.

další foto i na cestovatel.cz/... klikat vpravo nahoře na malý obrázek...

lidus*
hodnocení

Dík, právě proto bych ráda někoho kdo tam byl a viděl to na vlastní oči. Nerada bych jela 100km zbytečně a být tak rozladěná jako z Buchlova už bych také být nechtěla.

cocinkamichalka*

Liduš, ten Hostýn na tom vozíčku asi nebude nic moc. Nezapomeňte se v Bystřici p. Hostýnem zastavit na MĚSTSKÉ POLICII pro tu povolenku, nedělají s tím žádné cavyky a v pohodě Vám ji dají.

Ty schody - podél nich vede cestička - sem tam nějaký schůdek a kořen, ale pokud budete mít s sebou zdatného "výtaha":), tak se to podle mě zvládnout dá.

Na Hostýně jsem už nebyla tak 3 roky, tak nevím, jestli se tam něco změnilo.

virtualtravel.cz/... Zde můžete kuknout na tu křížovou cestu. Nevím, jaký máte vozíček, jestli elektrický nebo obyč... Ale opět "výtaha"s sebou...

A pozdravujte v mém skoro rodném kraji ;)

doplněno 07.08.11 14:44:

Tak jsem tady omylem šoupla odkaz jako hejkal... ;)

lidus*
hodnocení

To je právě ten problém Míšo, "výtaha" mám ale už ani do brněnské Zoo nechce, prý není kulturista. Hrady, zámky tak to máte vidět jak rádi tu vidí člověka na vozíku, kostely těch je většina uzamčená a otevírají až na bohoslužbu. On se manžel sice snaží abych tu jen neseděla u PC a nedělala mu kuchařku ale já už snad raděj nikam nechci když vnímám, že je dost naštvaný co jsem to zase vymyslela za blbost. Já bych se i smířila s tím, že už nestihnu co jsem nestihla dokud jsem ještě mohla ale on ve slabé chvilce vždycky chce nějakou aktivitu vymyslet pro mě. K moři jezdí sám, na kole, lyžovat, na střelnici no a já ne vždy jsem ta úžasná a chápající manželka a jak říká dělám oči raněné srny a vyčítám kde co.

cocinkamichalka*

Liduš, mrkněte ještě zde: hostyn.cz/...

Často jsem na Hostýně vidívala v kostele lidi na vozíčkách, přece jen na mších se dnes mladých lidí vidí málo. Jsou tam kontakty na organizace, které tam působí, a ty by Vám mohly v návštěvě pomoci. Půjčit Vám třeba nějakého ochotného mladého muže, který Vám bude k ruce... třeba i s odborným výkladem. Měli by podle mě pomoci bližnímu svému.

Nebo se můžete poptat na možnosti bezbariérového přístupu. Ten odkaz, co jsme dávali s Hejkalem, je podle mě na tu "novou"křížovou cestu. Ta stará křížová cesta vypadá být přístupná pěkně, po asfaltu nebo lesní cestičce.

Koukněte: google.cz/...

doplněno 07.08.11 15:51:

1. a 2. obrázek je stará cesta.

zima*
hodnocení

2x

Bydlím pod Hostýnem, takže jsem tam byla už několikrát. Cestu autobusem z Bystřice nedoporučuju. Hlavně v létě jsou autobusy přeplněný a často neposbírají ani všechny lidi, kteří na zastávce čekají a to i přesto, že jsou nasazené posily. Pokud by byla cesta busem jedinou možností, tak jeďte spíše po sezóně. Dražší varianta je taxi, které jezdí nepřetržitě a pokud jde vozíček složit, snad by s ním neměli mít problém. Pokud pojedete vlastním autem, je nutné si na obecním úřadě obce Chvalčov nebo na městské policii obstarat povolenku k vjezdu. Jejich počet, který na den vydají je limitovaný, takže je lepší si předem zjistit o tom povolení bližší info. Schodů je tam opravdu hodně, zvlášť pokud se vydáte přímou cestou k bazilize. Vedle schodů kolem stánků je cesta, kde je schodů méně, ale ta je v hrozným stavu. V létě jsem na Hostýně pracovala a mohla jsem vidět několik pádů. Od parkoviště, ale vede k bazilice asfaltová cesta. Nevím jestli je tam povoleno jezdit turistům autem, ale myslím si, že by to snad neměl být problém, když tam jezdí i majitelé stánků a zasobovači. Nebo, když vám někdo pomůže s vozíčkem, tak je to mírně do kopce k bazilize. Včera šel na ČT 2 dokument o Hostýně, když si jej pustíte v patnácté minutě vysílání, uvidíte jak to vypadá s terénem na křížové cestě. ceskatelevize.cz/...

Dá se to zvládnout, ale bude to asi trochu náročnější. Bezbariérové toalety by tam snad být měly, ale nevím o nich. Jedny jsou pod bazilikou a tam jsem bezbariérové WC pokud se nepletu neviděla.

Pokud nechcete navštívit vyloženě poutní místo, možná bych doporučila tady v okolí spíše Květnou zahradu Kroměříž, nebo třeba Zoo Lešná - sice hodně chození, ale většinou po rovince. Ta brněnská zoo je opravdu hodně do kopce oproti zlínské.

Ty kroměřížské zahrady, ty jsou opravdu na rovince, ale s tou ZOO Lešná jste to trochu přepískla - vždyť tam je převýšení od potoka (dětský koutek, sloni atd) k zámku a pokladnám nějakých 40m!

zima*

Tak v té zoo si jde prohlídnout třeba jen její část. Spíše teda tu, která má pokladnu blíže ke Zlínu. U té druhé je pravda, že dostat se od žiraf ke slonům by byl asi problém.

lidus*
hodnocení

zima, právě na základě dokumentu jsem se navnadila na výlet. Zoo Lešná je pro vozíčkáře v pohodě tu můžu jen doporučit.

hodnocení

0x

Hostýn je na kopci a veškeré objekty jsou přístupné buďto po schodištích nebo asfaltové cestě nebo písčitohlinitých ztezkách viz . křížová cesta a pořád je to v mírném stoupání .

buss
hodnocení

0x

Řekl bych, že dojezd na Hostýn má pod palcem jejich policie, i státní, tak tam zkusit zažádat o povolemí vjezdu s osobním vozidlem.

eulalie*
hodnocení

0x

No já nevím, ale ta stará křížová cesta na Hostýně není dobrá. Není vyasfaltovaná, je kamenitá, do kopce, z kopce, fakt jak křížová cesta, žádná procházka růžovým sadem. Pro invalidní vozík asi docela nevhodná, jelikož by to bylo hodně náročné. Toalety jsou na začátku křížové cesty. Ale pokud by vás na tom invalidním vozíčku vezl někdo dost silný, tak proč ne, ale myslím, že by toho měl za chvíli taky dost. Když jsme tam loni byli, divili jsme se, že je ta křížová cesta taková jako dost náročná pro invalidy, zvláště, když takoví lidé k Hostýnu často míří. Ale jinak je tam krásně. Pokud chcete jet na výlet z Brna, zkuste ZOO Lešnou u Zlína. Tam jsou krásné asfaltky, nádherná příroda a v tom žijí zvířata nikoliv v klecích, ale tak nějak volně např. za vodou atak podobně. Toalety jsou na každém kroku, akorát je hojně navštěvována, takže tam bývá přes léto strašně moc lidí a málem není kde parkovat. Pak mě napadá Kroměříž - jednak je tam Podzámecká zahrada u arcibiskupského zámku, ta je volně přístupná. A ještě je tam Květná zahrada za nějaký malý poplatek. Obojí stojí za to vidět. Nádhera. Však mrkněte na internet a uvidíte sami. Nebo lázně Luhačovice, taky hezký výlet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kyvadlova doprava

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]