Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská vs výpověď - kdy se hlásit na ÚP

Od: armstrong* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den.

Chci se zeptat. Z organizačních důvodů jsem dostal ke 31.3.2008 v práci výpověď.

Od 06.02.2008 jsem na PN a vypadá to že jěště dlouho na neschopence budu,jde mi o to jak dlouhou dobu mohu

na bývalého zaměstnavatele marodit a kdy jse mám přihlásit na úřad práce,protože ta neschopenka vypadá opravdu jěště nadlouho.

Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Marodit se může do vyčerpání podpůrčí doby, ta je celkem max. jeden rok. Nicméně za určitých podmínek se do toho počítají i předchozí nemoci a i ten jeden rok může sociálka prodloužit, pokud je uzdravení v dohledu. Pokud půl roku před začátkem nemoci nebyla žádná neschopenka, tak se podpůrčí doba počítá od nemoci na rok, pokud v té době nějaká nemoc, tak se všechny nemoci rok zpětně započítají jako čerpání podpůrčí doby. Do podpůrčí doby se nezapočítávají neschopenky z důvodu pracovního úrazu.Podpůrčí dobu si zaměstnavatel - sociálka hlídají a včas upozorňují lékaře, že bude končit (určitě čtvrt roku předem a myslím, že i dřív). Pokud nemoci trvá i po roce a konec nevidět, jedná se o (částečném) invalidním důchodu.

lojza*
hodnocení

0x
Marodit můžeš i dýl než rok ale nebudeš potom dostávat žádný peníze. I když jsi dostal výpověď tak jsi fakticky pořád v pracovním poměru.Na Úřadu práce tě totiž bez ZÁPOČŤÁKU nezaevidujou!
armstrong*
hodnocení

Dobrý den

No právě o to mi jde,do kdy mám nárok marodit na bývalého zaměstnavatele a potom se přehlásit na úřad práce abych nebyl bez peněz.

Abych osvětlil o co jde:Léčim jse na boreliózu a minulý týden jsem si zlomil nadvakrát kotník,potrhaný vazy a operace + nějakej šroub v noze,takže to je nadlouho.

Dík a přeju hezkej den

šťastná*
Do kdy marodit před evidencí na ÚP, už bylo napsáno. Až ukončíte nemocenskou a zaregistrujete se na ÚP, tak vám ÚP už nemocenskou vyplácet nebude, jen podporu v nezaměstnanosti po dobu, na kterou budete mít nárok. Když půjdete na novou nemocenskou už za doby evidence na ÚP, ÚP už Vám nemocenské dávky vyplácet nebude, jako uchazeč o zaměstnání máte smůlu. Přeji brzké uzdravení!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]