Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč při změně pojištění se ruší pojistka?

Od: jatoka odpovědí: 8 změna:

Minulý týden jsem navyšoval limity u pojištění odpovědnosti u České pojišťovny. Na pobočce mi paní řekla, že limity lze zvýšit, ale musí se stávající smlouva zrušit a uzavřít nová.

Dneska jsem navyšoval limity u pojištění domácnosti u Allianz a pán na pobočce mi řekl to samé - limity lze zvýšit, ale existující smlouvu musím zrušit a uzavřít novou.

Mně se to nějak nepozdává, vždyť já chci pouze provést změny v pojištění (zvýšit limity pojistného plnění), proč bych kvůli tomu měl rušit smlouvu a uzavírat novou? Pojistné podmínky zůstanou sice asi stejné (cena zůstává stejná, resp. se navyšuje v souladu s navýšením limitů), ale nechápu tuto byrokracii, proč to nelze zadat do počítače, vytisknout jeden změnový papír? Musí se přepisovat celá smlouva...

Je to v pořádku? Nebo je spíše důvod v provizích, kdy při uzavření nové pojistky z toho mají pracovníci pojišťovny provizi?

Je to u všech pojišťoven normální? Mohu proti povinnému zrušení smlouvy kvůli navýšení limitů protestovat a nějak se bránit? Nebo to mám hodit za hlavu, pokud pojistné podmínky zůstaly stejné?

Umíte to někdo vysvětlit, nebo pracujete v pojišťovně a tušíte, co za tímto jednáním stojí?

Jaké je pro mě riziko zrušení staré smlouvy a uzavření nové?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

technoman*
hodnocení

1x

Nejspíš protože z každý nový smlouvy mají pojišťováci provize...*hi*tak to říkaj standartně...;)

pacourek*
hodnocení

0x

je to v pořádku .Pojištovny neumí pracovat s" jen navýšit".Proto musí ukončit starou a sepsat novou.Provize v tom samořejmě jsou,ale ty platí pojištovnaJa bych při sjednávání podíval v okolí na možné lepší podmínky,v případě zda se nemusí měnit i další parametry.Jedině co mě napadá je jediné riziko při přechodu ze stare na novou je ztrata bonusů

jatoka
hodnocení

No jo, do prkýnka, já teď nemůžu požádat o slevu za bezeškodní průběh, když smlouva je nová! Na to mě vůbec neupozornili!

Člověk by řekl, že Allianz a Česká pojišťovna jsou renomované pojišťovny a nebudou takovou habaďůru na klienty zkoušet...

Ale, oba zaměstnanci pojišťoven (Allianz i ČP) mi bez uzardění tvrdili, že nelze ve smlouvě navýšit limit plnění, že jediná cesta je uzavření nové smlouvy.

Záleží na tom, jak má která pojišťovna nastavený svůj systém zpracování smluv. Některé změny jdou udělat do stávající smlouvy, některé ne a řeší se to náhradou smlouvy. Takže bych jim věřil. O bonusy na auto nemůžete přijít, ty se převádějí. U pojištění domácnosti, pokud pojišťovna dává bonusy za bezeškodní průběh, zažádejte o slevu, protože je to náhrada bezeškodní smlouvy.Řeči o provizích jsou většinou nepodložené výkřiky do tmy.

jatoka
hodnocení

Dotazoval jsem se v Allianz a ověřoval situaci a skutečně při zrušení staré smlouvy a uzavřené nové se přichází o předchozí bonusy, je ale možné se dohodnout na obchodní slevě ve stejné výši.

Stejně mi to přijde divné a protiklientské opatření, při každé změně parametrů pojištění rušit smlouvu...

Jako kdybych v bance požádal o navýšení limitů u kreditky a oni kvůli tomu museli zrušit kreditku a vystavit novou. Typově je to přece stejná banalita...

eulalie*
hodnocení

0x

No v hodně případech se jedná o staré typy pojistek, u kterých pojišťovny z technických důvodů změny udělat prostě neumějí. Nehledejte v tom nějakou velkou vědu.

jatoka
hodnocení

Tak ta pojistka byla přesně 12 měsíců stará :)

Vědu v tom nehledám, snažím se vykoumat příčinu a obecně zjistit, jak vlastně pojišťovny fungují - ne vždy logicky (a občas může jít o habaďůru na klienta, občas mají prostě pro laika podivná a netransparentní pravidla).

Ve vašem koumání přeju úspěch. Obávám se, že příčinu nezjistíte. Každá pojišťovna funguje jinak. Pravidla jsou podivná a logiku nehledejte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]