Nejste přihlášen/a.
V práci mne chtějí přeřadit na jiné místo s odůvodněním, že nejsem dost vrdá na lidi. Byl mi přislíben stávající plat, při podpisu smlouvy jsem si ale všimla, že se snížil. Mám právo smlouvu nepodepsat, když mi dané podmínky nevyhovují? Co se stane, když jí nepodepíšu? Můžou mne jen tak vyhodit?
Předem děkuji za odpovědi!
Aha, tak to je jasný případ. Víte, jak to bude dále pokračovat? Vy to nepodepíšete a zaměstnavatel si najde něco jiného, aby se vás zbavil. Něco, co bude v souladu se zákoníkem práce tak, abyste neměla nárok na odstupné. Pak vám nabídne dohodu o ukončení pracovního vztahu s tím, že když nepodepíšete, tak vám bude nejspíš vyhrožováno, že to zařídí tak, abyste byla jako budoucí zaměstnanec znemožněna. Dávejte si moc dobrý pozor, u vás je evidentní signál, že se vás chce zaměstnavatel lehce zbavit. Asi jste se s tímto postupem ještě nikdy nesetkala, já ano a spousta jiných lidí též. A věřte, že ve většině případů nejde o lidi nefachčenka, ale o normální poctivě pracující. Jen ze svého okolí znám asi 3 takto postižené lidi, většinou to tedy byly pracovníci bank.
nejste povinen nic podepisovat,ale běžně se to tak dělá, nepodepíšeš, tak poletíš
doplněno 03.08.11 17:56:samozřejmě nepoletíte ihned, na to má zaměstnavatel né právo, ale něco si najde
Může mne vyhodit, když nemá důvod?! V práci jsem zůstávala do večera, abych jí dodělala a odůvodnění, že nejsem na lidi tvrdá mi příjde nedostačující.. Spíš jsem myslela, jestli bych neměla pak nárok na odstupné, když mi nadřízený není schopen splnit podmínky, jenž mám dané ve smlouvě..(?)
Jistěže můžete trvat na stávající smlouvě, pokud jste přesvědčená, že dobře plníte pracovní povinnosti vyplývající z vašeho současného zařazení. Souhlasím s olafem, že se to nemusí zaměstnavateli líbit a může vám dělat nepříjemnosti, že třeba ještě ráda odejdete sama. Jak se říká, když chceš psa bíti, hůl si najdeš. Zkuste vyjednávat v tom směru, že souhlasíte s přeřazením na jiné místo, ovšem při zachování stávajícího platu. Jedná se určitě o základní plat a je možné ho stejně snížit (osobní ohodnocení, odměny a prémie apod.). Takže zapojte všechny své vyjednávací schopnosti, aby případné přeřazení na jiné místo bylo co nejméně bolestivé.
Třeba tím můžete i získat v tom směru, že si ušetříte nervy při jednání s klienty.
Ono asi klíč bude v tom, proč máte být tvrdá na lidi. Jestli to znamená, že díky své měkkosti máte nedostatečné výsledky, tak vám klidně může poslat vytýkací dopis, ve kterém vám uloží výsledky zlepšit, a pokud tak neučiníte, může vám dát výpověď pro neplnění pracovních povinností (bez odstupného, snížená podpora v nezaměstnanosti). Ale to my tady nevíme, jaké jsou vaše pracovní výsledky, to víte vy a váš zaměstnavatel. Takže "jen tak" vás vyhodit nemůže. Pro nedostatečné plnění pracovních povinností ano.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.