Nejste přihlášen/a.
Zde je uvedeno , tím, že nahlásíte odcizení si asi nepomůžete a dík za váš dotaz, koukla jsem na svou občanku a zděsila se- její platnost končí 15.8.2011 hned zítra mažu na úřad.
Teda Krkovičko, teď jsi mě vyděsila. Já svoji občanku neviděl už řadu let. Potřebuji ji tak dvakrát do roka na poště a to ji tam vždycky nastrčím po paměti i s peněženkou a nekoukám na ni. Ale je to dobré, ještě mám 5 let čas. A pokuta? Myslím, že tu možnost mají, ale hlavně záleží na místních poměrech a na konkrétním úředníkovi.
Pokud si pamatuji, tak za neplatný (propadlý) občanský průkaz se uděluje v blokovém řízení pokuta do výše 1000 Kč a ve správním řízení až do výše 10 000 Kč.
Úředníci na příslušném oddělení však bývají rozumní a v případě krátkého prodlení zpravidla žádnou pokutu neukládají, jen párkrát jsem slyšel o formální pokutě ve výši 100 Kč. Jistě s nimi v takovém případě nepůjdete do sporu a nebudete to hnát až do správního řízení.
Nahlášení ztráty či krádeže vám moc nepomůže, protože pohledem do evidence se okamžitě zjistí, že hlásíte ztrátu neplatného dokladu a že tedy s největší pravděpodobností chcete zakrýt vaše prodlení. Takže riskujete, že případné řešení bude o něco méně shovívavé.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.