Nejste přihlášen/a.
Marně hledám nějaký kontakt na potomky Juraje Krčmarika a Anny roz. Pavlusové, kteří žili kolem roku 1920 v obci Viglaš (okres Zvolen) .
V prvním případě zkuste kontaktovat přímo Mú v této obci,na matrice přece mají evidenci obyvatelstva,anebo,zkuste Poštu pro tebe,tam už našli a permanentně nalézají lidiček!Hodně štěstí
Díky za radu. Ale můj případ je poněkud jiný. Nikdo z té rodiny mi nechybí. Žila jsem až do teď bez svých biologických příbuzných. A všechno už dávno přebolelo. S nikým se setkat nechci. Avšak pár údajů bych uvítala. Z čistě genealogického hlediska. VH
Ne ne, špatně jsme se nejspíš pochopily...
Ten server nefunguje jen pro hledání rodiny. Jak bych to nejlépe popsala... No, je to vlastně takový server, co funguje jako Pošta pro Tebe, ovšem bez toho, aby lidi byli v televizi. Napíšete tam jen údaje koho hledáte, jméno, místo a tak a pak jen čekáte na odpověď. Přeji hodně štěstí!
...díky, to už jsem dávno udělala. Starosta obce mi dal adresu žijící příbuzné. Napsala jsem jí několik dopisů. Zůstaly však bez odezvy.Pana starostu jsem pak znovu kontaktovala a žádala ho o sdělení, kde najdu matriku se jmény těchto předků. Už mi také neodpověděl. Tak to dál zkouším...
Když pana starostu oslovíte znovu a svůj mail nenazvete " Prosba", ale třeba " Žádost o informaci podle zákona 106/1999 Sb."(to je zákon o svobodném přístupu k informacím), bude povinen vám odpovědět nejpozději do 30 dnů. Úřad obce musí vědět, kde je vedena místně příslušná matrika, a tuto informaci je povinen na požádání komukoliv sdělit.
Jinak si ovšem tu matriku můžete vyhledat například zde:
portal.gov.cz/...
Dodatečně jsem si všiml, že vám jde o okres Zvolen. V tom případě byste asi u "pána starostu"s odkazem na český zákon nepochodila.
Ale adresy všech matričních úřadů se sídlem v okresu Zvolen najdete také na webu:
statnasprava.sk/...
i na Slovensku existuje takový zákon, 211/2000 Z.z. ZÁKON
zo 17. mája 2000 o slobodnom prístupe k informáciám
§ 3
(1) Každý má právo na prístup k informáciám, ktoré majú povinné osoby k dispozícii.
(2) Povinná osoba podľa § 2 ods. 3 sprístupní iba informácie o hospodárení s verejnými prostriedkami, nakladaní s majetkom štátu majetkom vyššieho územného celku alebo majetkom obce, o životnom prostredí, 3a) o úlohách alebo odborných službách týkajúcich sa životného prostredia a o obsahu, plnení a činnostiach vykonávaných na základe uzatvorenej zmluvy.
(3) Informácie sa sprístupňujú bez preukázania právneho alebo iného dôvodu alebo záujmu, pre ktorý sa informácia požaduje.
ovšem podle výše uvedeného paragrafu asi dát informace o osobách, jejich adresách a pod. pod tuto povinnost nepatří... správně píše reeve, že informaci o matrikách starosta podat musí...
Úřad nesmí podávat osobní informace, ale zkuste napsat ať už starostovi nebo na matriku příslušnou dopis, ve kterém vysvětlíte, proč žádáte informace o osobě a požádejte, aby Váš přiložený další dopis pro konkrétní nebo příbuznou osobu laskavě doručili, pokud je jim známá... na úřadech se tolik utrácí, že jedna známka nebo razítko obecní rozpočet nezatíží...
doplněno 01.08.11 08:58:
na základní škole v Slatinských Lazoch je (byl) žák jménem Michal Krčmárik, zkuste napsat ředitelce a požádejte o poskytnutí informací, je možné že rodič byl Juraj... nebo učitelé znají tuto rodinu, třeba i Pavlusovy, zsviglas.edupage.org/...
ve Vígľašu kandidoval ve volbách nějaký Roland Krčmárik za Most - Híd, zkuste jeho kontaktovat...
Mgr Richard Krčmárik má realitní kancelář v Nitre a okolí, inzeruje i nějaké reality ve Vígľaši, mohl by mít už jen z titulu stejného jména nějaké informace... mgr-richard-krcmarik-real/...
doplněno 01.08.11 13:23:
vařit z vody je těžko... je od Vás málo informací...
už jsme se tu na poradně hledání lidí věnovali mockrát... zkuste si vpravo ve vyhledavači napsat heslo hledám nebo jak najít...
a můžete se inspirovat, kolika způsoby se dá hledat... jen musíte vzpomínat, i na sebemenší detaily, kterých se dá chytit... určitě jich víte více, jen Vás nenapadají... pokud je nechcete ventilovat na veřejnosti, zkuste je poslat vnitřní poštou, najdeme způsob, jak je zužitkovat...
doplněno 01.08.11 14:23:a už máme z čeho vařit!
máte rodný list s biologickými rodiči... v tomto případě můžete prokázat právní zájem o jejich zjištění třeba na policii, evidenci obyvatel, matrice a podobně...operujte dědictvím, starostlivostí a podobně, sociální pojišťovna má také mnoho údajů,
to nejsou cizí lidé, i když se někde na úřadech brání vydání i třeba jen adresy hledaného rodiče nebo sourozence... občas tam ale také pracují lidé...
Jako pracovník ve školství jenom doplňuji:
Nemá smysl se ptát škol. Škola nikdy (opravdu nikdy!) nesmí na dálku podávat jakékoliv informace o svých žácích, a to ani v případě, že by šlo o "nevinné" kontakty na příbuzné. Této povinnosti jsou si dobře vědomy i státní instituce, a proto například ani policie, ani "sociálka" nikdy od škol nežádají informace po telefonu nebo mailem. Často takové telefonáty vyřizuji a spousta rodičů, prarodičů nebo třeba mzdových účetních se zpočátku rozčiluje, proč jim takovou "prkotinu", jako že třeba dítě je zrovna na školním výletě, nemohu sdělit. Po několika vysvětlujících slovech však brzy pochopí, jak velký průšvih by mohl nastat, kdybych podobný "nevinný" údaj sdělil někomu, kdo má s dítětem nebo s rodinou nekalé úmysly.
(Výše uvedené v plné míře určitě platí i pro školy na Slovensku.)
Pane Hejkale...děkuji za radu. Použiju ji. Vařit z vody je fakt těžké. Já nemám vůbec žádné údaje. Krátce po mém narození došlo k mojí úplné adopci. Vinou špatné rady právníka mi v rodném listě zůstalo příjmení mojí biologické matky a jejích rodičů. Mně skutečně zajímá jen pár informací o předcích. "Hřešit je lidské - a jenom Bůh umí odpouštět. Já ne, Věra
Dobrý den, přítel hledá intenzivně svého otce, který studoval před 35ti lety v Praze a bydlel na koleji v Břevnově. Příbuzní mu znemožnili kontakt, ale otec měl dlouho velký zájem o syna. Jde o cizince pocházejícího ze Syrie. Nevíte, prosím, o nějakém odkazu či možnosti, kde vyhledat příbuzné v cizině? Děkuji moc za jakoukoliv odpověď.Lenka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.