Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělení majetku rodičů za života

Od: laudi odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, manžel je ze 4 dětí. Rodiče žijou, rozhodli se převést majetek. Odhad domu se dělat nebude,stanovili částku 1 800 000 (částka stavu domuodpovídá)navrhují dělit 6 a dům odkázat jednomu dítěti, které dvěma dalším sourozencům vyplatí po 300 tis.a jedno dítě zdědí chalupu (to souhlasí), tedy hotovost žádnou. Chci se zeptat, zda lze navrhnou dělení 4, nedokážu si totiž představit, jak po smrti rodičů švagr vyplácí další peníze, nemáme dobré vztahy.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

atreus*
hodnocení

0x

Dotaz není jasný. Píšete

"rozhodli se převést majetek" , "dům odkázat jednomu dítěti" , "jedno dítě zdědí chalupu"

Jde o převod majetku (darováním) nyní nebo o pořízení závěti, kde toto uvedou? To je rozdíl. Dále si uvědomte, že většinou nezemřou oba najednou. Tedy když zemře 1 z rodičů, dědí manželka a děti - každý 1/5, pokud není závěť.

Ale napřed se zruší SJM, takže zbylý manžel bude mít 1/2 domu a ta druhá bude předmětem dědictví - rozdělí se na pětiny.

Takže pak bude zbylý manžel vlastnit 6/10 domu a každé dítě 1/10.

V závěti musí (zletilé) děti jako neopominutelní dědicové dostat nejméně polovinu dědického podílu.

laudi
hodnocení

Dobrý den, jde o převod majetku-darování. Rodiče chtějí mít majetek prostě vypořádaný. Vše dohodou a už teď převést na děti.

Hodnotu domu stanovili sami, ta odpovídá.

myse*

nechápu proč dělit 6? Jsou 4 děti - tak čtyřmi, ne?

Jinak - darovat můžete cokoli komukoli a kdykoli.

doplněno 29.07.11 14:31:

mi by přišlo logické částku vydělit 3 (180/3=60) a to pak vyplatí dvěma sourozencům, třetí si nechá dům a čtvrtý chalupu

laudi
hodnocení

Já si taky myslim, že čtyřmi. Proto jsem dotaz zadávala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]