Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,nevíte jaká je ze zákona lhůta na opravu zboží?Koupila jsem v elektru spotřebič a po záruce jsem ho potřebovala opravit.Jelikož dané elektro zařizuje i pozáruční opravy (někam to posílají),tak jsem ho tam zanesla.Jenže to bylo 8.června a už to budou skoro 2 měsíce.Nikdo se neozval,co tomu je,kdy to bude hotové a hlavně kolik oprava bude stát.Akorát mi toho 8.června řekli,že se mi do 3 dnů ozve ta firma,která to opravuje a řeknou mi co a jak.Nikdo se ale neozval.
Já v tom elektru byla asi po 14 dnech a řekla jim,že nikdo nevolal a byl tam nějaký kluk a ten mi řekl,že ta oprava asi nebude nic drahého,jinak že by už volali a že až to bude opravené,takže mi zavolají.Ptala jsem se ho,jak dlouho to bude trvat a on něco řikal kolem měsíce.
Copak to můžou mít v opravě 2 měsíce?Co když teď přídou a řeknou,že oprava bude stát třeba o 1 tis. míň než nový spotřebič?To si radši tu tisícovku připlatim a koupím si novej,kterej bude v záruce.Musím to opravené zboží příjmout a zaplatit?Nebo jim to tam můžu nechat,ať si s tím dělají co chtěji a koupim si novej?
Děkuji za odpovědi a přeji hezký den.
Tady už běžná reklamace po koupi zboží neplatí, tudí zbytečné zmínky. U oprav je o lhůtu dohodnutou a jste povinna si pak nejdéle do měsíce po lhůtě věc vyzvednout (či po uvědomnění o opravě). Nejpozději do 6.měsíců, pak ji může prodat. Pokud není věc opravena v této lhůtě lze od smlouvy odstoupit, či žádat slevu. Tudíž to chce mít v ruce papír, objednávku, jak to jinak dokázat? Platí zde přiměřeně smlouva o dílo.
normalni reklamacni lhuta je 3o dni ale jak se zminujete sotrebic uz v zaruce nemate ale i tak neni normalni aby ho tam meli 2 mesice zjistete si vedeni solecnosti a stezujte si nariklad res e-mail..
a mohlaa bych se zeptat co to bylo za spotrebic?protoze u nekterych spotrebicu se to uz ani nevyplati (kdyby to treba byla lednice tak ano) ale pokud jde o neco mensiho treba mikrovlnou troubu tak se dneska da sehnat i celkem levná kvalitni a výkonná a potom byste už ani nemusela komunikovat s uvedenou společnosti u ktere mate tu věc v opravě
přeji hodně zdaru
Je pravda, že povinnost informovat o vyřízení reklamace není nikde v zákoně výslovně specifikována. Má to však jedno velké ale, a sice: i když tato povinnost není výslovně v zákoně stanovena, vyplývá z ustanovení o povinnosti prodávajícího vyřídit reklamaci. Jak v této věci uvedl ve svém nálezu sp. zn. III. ÚS2983/08 Ústavní soud České republiky:
"[Ústavní soud] je totiž toho názoru, že ustanovení § 19 zákona č. 634/1992 Sb., v jehož odstavci 1 je stanovena povinnost prodávajícího vydat spotřebiteli potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání, případně písemné odůvodnění zamítnutí reklamace, je třeba vykládat extenzivním způsobem ve prospěch spotřebitele, a to s ohledem na účel zákona, jímž je právě ochrana spotřebitele jako "slabší strany" právního vztahu založeného spotřebitelskou smlouvou, a dovodit tak, že takto zákonem stanovená povinnost zahrnuje resp. předpokládá i podání informace o vyřízení reklamace prodejcem. Navíc možno poukázat i na ustanovení § 13 cit. zákona, v němž je stanovena povinnost prodávajícího řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění odpovědnosti za vady výrobků a služeb (ve smyslu ustanovení § 622 občanského zákoníku je odstoupení od smlouvy právem z odpovědnosti za vady), jehož extenzivním výkladem by eventuelně bylo možno dovodit, že prodávající je povinen v rámci uvedené obecné informační povinnosti spotřebitele alespoň upozornit na to, že se musí sám o výsledek vyřízení reklamace zajímat s tím, že v případě, že tak neučiní, musí snášet důsledky, které pro něj z jeho nečinnosti v tomto směru vyplynou. Pokud takovou informaci prodávající spotřebiteli nepodá, nemůže následná nečinnost spotřebitele v takovém případě být přičítána k jeho tíži."
Myslím si, že 30 denní lhůta pro opravu platí pouze pro zboží v záruční době. A o tu dobu, co to bylo v opravně, se pak záruka prodlužuje. Po záruce - to už záleží na obou stranách, jak se dohodnou. Chybu jste udělala v tom, že jste nepožadovala, aby Vám uvedli předběžnou cenu a to písemně - přímo do zakázky. Odhadnout to dokáží, jistě to nedělali poprvé a navíc je nějaká tolerance.
Stalo se mi to loni, dala jsem si zarámovat obraz, na kterém mi dost záleželo. Napsali předběžnou cenu, byla hodně vysoká, ale skousla jsem to. Jaké bylo mé překvapení, když jsem si pro obraz přišla a oni po mně požadovali sumu ještě o 3 stovky vyšší, než si uvedli do zakázky. Pak se dá jednat, ale když jste si to dohodli pouze ústně a bez výsledné částky, asi budete pak nucena zaplatit, co si řeknou. Jaga.
Tak v elektru mi včera řekli,že dneska na tu opravu zavolají a pak mi dají vědět.Tak jsem zvědavá s čím přídou.Ten kluk co jsem se ho na to ptala byl tak arogantní,že do mě vjel vztek a otevřela si tam pusu.Nakonec přiběh pan majitel a začal se mi omlouvat a okecávat to.
Dopoledne volali z elektra,že volali do té opravny a o našem spotřebiči nic nevědí.Prý někde zůstal nejspíš viset
Prý to opravna pozjistí a dá mi dneska vědět.Zatím nikdo nevolal.
Je tohle normální?Tak já skoro 2 měsíce čekám na opravu a teď se dozvím,že o tom nic nevědí.
Tak v elektru mi včera řekli,že dneska na tu opravu zavolají a pak mi dají vědět.Tak jsem zvědavá s čím přídou.Ten kluk co jsem se ho na to ptala byl tak arogantní,že do mě vjel vztek a otevřela si tam pusu.Nakonec přiběh pan majitel a začal se mi omlouvat a okecávat to.
Dopoledne volali z elektra,že volali do té opravny a o našem spotřebiči nic nevědí.Prý někde zůstal nejspíš visetPrý to opravna pozjistí a dá mi dneska vědět.Zatím nikdo nevolal.Je tohle normální?Tak já skoro 2 měsíce čekám na opravu a teď se dozvím,že o tom nic nevědí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.