Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hygiena při krájení salámu

Od: katharina* odpovědí: 11 změna:

Dobré poledne všem, prosím Vás, je prodavačka v masně povinná mít při práci s masem a salamy na rukou rukavice? Pokud je nemá, a bere salám do holých rukou, mužu to odmítnout a nekoupit si to? Díky.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

3x

Nevím, jaká jsou na to pravidla, ale už jsem nad tím také kolikrát přemýšlela. A vymyslila jsem toto: představte si prodavačku, vzorně používající ony rukavice při prodeji jídla. A pak s těmi rukavice se pošimrá támhle v mastných vlasech, sáhne na špinavé peníze, otře se o cokoliv jiného špinavého. Dle mého názoru mít rukavice ještě neznamená pracovat hygienicky.

katharina*
hodnocení

Zdravím Euli, to máte recht, není to vždycky zárukou hygieny. Zrovna dneska si paní prodávajíc salám odskocila kamsi dozadu, byla pryč dobrých 5 minut, se štanglí v ruce se vrátila a ani ruce si neumyla. Nevidíte, na co kde po cestě hrabala, kdyby si aspon navlíkla ty rukavičky, ale takhle me to prijde divny...

kosak*

Moc bych za to nedal, že se byla vykadit. A vytkneš-li jí něco, ještě na tebe udělá ten svůj prodavačskej škleb, kterej jasně říká: "no přece si nebudu mejt ruce, když ti to mužu votřít do salámu ...a ještě vydělám na váze".

cepagis*
hodnocení

0x

Povinnost nákupu samozřejmě nemáte, to je logické. Dokonce ani do obchodu nemusíte chodit. A můžete preferovat třeba vakuované výrobky (když Vám nebude vadit omezení výběru, pevně určené množství a zpravidla vyšší cena) Otázkou je, jak se vyrábí ony... ono totiž co oko nevidí, to srdce nebolí. S tím zákulisím výroby: před cca deseti lety jsem byl na brigádě v jednom nejmenovaném hypermarketu, v němž bylo i řeznictví (rozuměj: vyráběli cca tři druhy věcí, zbytek se stejně dovážel). No a v tom předvánočním čase se vyráběla vinná klobása. Štos červených řeznických přepravek, dva metry do výšky. A v tom zmatku se odkuďsi přiřítil akumulárotový paleťák, který bedýnky nabral a obsah většiny skončil na kachlíkové podlaze. Na té samé podlaze, na které byly zbytky ostatních druhů masa z bouracích prací, krev, papíry, špína... Rychle se zavřelo, vzala klasická oplachovací hadice s vodou a během pár minut už byl zase dvoumetrový komínek přepravek plný klobásek... a jak krásně se prodávaly... No a zkušenost s mojí návštěvou obilného sila si raději nechám na příště:-D

buss

Trošinku mimo, to jsem znal jednoho řezníka, prodejce,který prodával ve kdysik svém kšeftě a výrobně, za komuny. Stahoval z prodejen už neprodejné maso a dělal takové klobásy ... odběratelé většinou známí, funkcionáři co se tam sjížděli...
Ostatně dnes to není lepší,, byste se divili co je výrobců načerno a v čem to dělají, ale je to chutnéé. Kdo umí ...

hop®
hodnocení

0x

Myslím, že tato povinnost takto přímo neexistuje. Pokud prodavačka (zde spíše "podavačka") manipuluje pouze s masnými výrobky, asi rukavice mít nemusí. Hygienické předpisy ovšem řeší třeba bezdotykové baterie na WC, manipulaci prodavačky masa zároveň i s penězi, či pokrývku hlavy. S těmito předpisy souhlasím, je mi milejší čistá ruka na mém kupovaném salámu (která může uchopit i mé tři housky k svačině) , než ruka v rukavici - pokud o historii rukavice nic nevím - tedy pokud si před mými zraky neoblékne novou ze sterilizované krabice...

kosak*
hodnocení

0x

No, on je hlavně problém v tom, že do toho obchůdku budeš chodit nakupovat třeba celej zbytek života, proto si taky spousta lidí nedovolí prodavačce nic říct. Vem si, ty jí vytkneš že se podrbala na hlavě, když ti krájela salám, vona se nase*e a příště, až se nebudeš dívat, tak ti do toho třeba plivne.

katharina*
hodnocení

Milý Kosáku, přesně tohle je můj případ, je to malá sámoška na maloměstě, kam zaskočím pro menší nákup třeba 1x v týdnu. Tuhletu ženskou pozoruju delší čas, nikdy si ruce neumyla ani přede mnou nepoužila výše zmiňované jednorázové rukavičky, přičemž v jiných obchodech jsem je už u obsluhy masny adt. viděla, že je mají k dispozici a používají je. Ženskou v dobrém duchu na tuhle věc upozorním a v salámu mě přistane v nestřežené chvilce bůh ví co.

lui*
hodnocení

0x

No ono to svědčí o kvalitě prodeje v dotyčné prodejně. Neexistuje, tedy nemělo by existovat, aby prodavačka sahala rukou na syrové maso a zároveň na výrobky přímé spotřeby, tedy salámy, párky apod. Buď jedno nebo druhé. Nikdy oboje.

Při správném způsobu prodeje, se prodavačka krájeného salámu nemusí vůbec dotknout. Vezme igeliťák, přetáhne si ho naruby přes ruku, a tou rukou navlečenou do toho igeliťáku nabere krájený salám, sáček přehrne zpět a zváží. Bez dotyku potraviny ho má v sáčku.

Naopak maso, mohou brát do rukou, předpokládá se že maso, na rozdíl od salámu, notabene krájeného, bude ještě tepelně upraveno. A navíc, si zkuste ukrojit flákotu v rukavicích, že.

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

Jedny prázdniny jsem pracovala v masně. Uzeniny jsme museli brát pouze vidlicí, komu to nevyhovovalo, tak mohl používat rukavice. Měli jsme ale takové ty "nechirurgické", takové ty plandavé. Po pár minutách byly protrhlé. A platilo pravidlo - na jedné ruce rukavici (s tou beru salámy), druhá ruka bez rukavice - na peníze.

Taky jsem dlouhé roky pracovala v pekárně, a věřte, než si rohlík koupíte, sáhne na něj HOLOU RUKOU několik lidí. Takže bych to neřešila.

katharina*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]