Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. Tak jako každý občas, stojím opět před velkým rozhodnutím. Je mi 20 let. Od malička toužím po práci ve které budu pracovat pro sebe - tedy po podnikání. Uvědomuji si, že podnikání není synonymum k výrazům drahá auta, lodě, domy, dovolené,... ale je to také způsob, který nám umožňuje získávat peníze i v neomezených výškách. Prošel jsem několika psychotesty zjišťující mé dovednosti pro budoucí povolání a vždy mi bylo důrazně řečeno, že jsem velmi podnikavý typ a v životě asi nebudu působit jako zaměstnanec. To mé sebevědomí trochu zvyšuje. Na druhou stranu ho ale sráží to, že v rodině (zejména z matčiny strany) nemohu čekat žádnou podporu. Dokonce si myslím, že bych mohl dostat podmínku, že pokud budu podnikat, budu se muset odstěhovat. (Asi strach z exekutorů?nevím). Většina mých přátel úspěšně podniká, ale na full time. Já jsem podnikání odkládal zejména z toho důvodu, že jsem se bál aby to neodvádělo mou pozornost od tehdy blížící se maturity. Nyní jsem dlouho zvažoval zda ve studiu pokračovat či nikoli.Rozhodl jsem se, že to zkusím, protože zkusit se má všechno. Rozhodně bych se ale během studia chtěl do něčeho pustit. Každý druhý přece během VŠ chodí do práce, podniká nebo studuje více škol. Navíc jsem typ člověka, který dělá rád více věcí najednou. Tím co jsem dosud napsal jsem chtěl říci, že nejsem člověk, který se jen tak rozhodl a nějak si to představuje...Mimochodem důvod který mě vede k podnikání není vydělávat horentní sumy, ale získat zkušenosti a praxi pro nějaké větší podnikání např. po škole. Mám v hlavě několik nápadů. Některé vyžadují milionový kapitál, některé desetitisícový. Ty milionové zatím odkládám. U aktuální idei, kterou bych chtěl nyní realizovat provádím malý průzkum trhu se zatím velmi pozitivními výsledky. V ČR je to ojedinělý projekt, ale potřebuji k tomu nějaké drobné výrobní prostory ve kterých bych musel sám pracovat nebo někoho zaměstnávat. To si moc dobře nedokáži představit jak bych to vše zvládl a uhlídal během studia. Znám spoustu lidí, kteří jen obchodují a nemusí si tak např. lámat hlavu s modernizací technologie výroby,... Proto mě napadá spíše myšlenka zřízení eshopu, ale je to věc kterou vlastně moc nechci a toho se taky bojím, protože vím, že podnikání je hodně o touze. Důvod proč to nechci je, že nevím na jaké zboží se zaměřit. Dle mého názoru na netu koupím už vše. Ale četl jsem někde článek, že v ČR se uživý ještě dvojnásobek eshopů. Prodej produktů mého studijního oboru má bohužel celkem velkou konkurenci.
Kdo je ochoten mi trochu poradit, nějak mě inspirovat, usměrnit, nechat přičichnout k nějaké zajímavé cestičce a ozve se zde v poradně, patří mu ode mne obrovské dík. Takže děkuji
Myslím, že když už při škole podnikat, tak v tom, co je na škole, co má k ní blíže a co by se dalo po škole rozvinout. Nebo opačně k podnikání si najít školu. Otázka podnikat výroba, obchod, služby či intelektuálně... toť otázka.
Ešopů je myslím jak hnoje, najít zboží o jaké je zájem a ještě se slušnou cenou. ale na to nemusí být vzdělání bůhví jaké, že.
Kapitál, přijít za někým, kdo prachy má a nabídnout ideu, ostatně viz Den D. Nebo za někým, kdo již něco podobného dělá, pokud je nápad na výrobu či služby a dát se s ním dohromady, řádně ošetřit aby nedoběhl, nebo opět pak nápad prodat, brát provizi. Ale čekat, že někdo dodá nápad na podnikání, to může dělat sám, nebo zase prodat. V tom jsou prachy... nápad. Takových lidí je málo... (viz číňanka co šije kopii svatebních šatů, jediná na světě).
Tak ty jsi typ člověka, kterého hledám. Popsal ses natolik dokonale, že ti ráda pomůžu. Ozvi se prosím na můj meil, co nejdříve. Dík
Inspiraci hledej například na podnikanivusa.com
Kdyžtak se mi ozvi na scoobydoo9 at centrum dot cz
Mimochodem - před časem jsem četl výsledek nějakého průzkumu kde se psalo o tom jako češi tráví svůj času na internetu. S velkou převahou zvítězila fora s diskuzemi o ničem (např. libimseti.cz) a soc. sítě. Všichni tito lidé si údajně stěžují na nedostatek financí. Postupem času se mi výsledek tohoto výzkumu začíná opravdu potvrzovat. Proč tito lidé čas věnovaný na internetu nevěnují serveru s fin. tématikou (např. finance.cz, penize.cz,...) Pokud někdo třeba založí otázku jestli si má holit přirození nebo ne - hned se mu tam sesype nejméně 20 reakcí. Zajímavé. Založil jsem toto vlákno jako prostor pro výměnu různých názorů, poznatků a hlavně zkušeností.
Toto prosím neberte jako mojí stížnost, naštvání či zoufalství z toho, že se tu žádná diskuze nerozeběhla - jedná se pouze o můj názor na věc. Děkuji
Co ti k tomu říct? Ještě to nemáš příliš daleko rozmyšlené a chceš po ostatních radu na naprosto nekonkrétní otázku. Nemám nejmenší tušení, co vyrábíš, ale předtím, než si založíš živnost a budeš si brát nějaké půjčky na to, abys rozjel podnikání ve větším, ti doporučuji vyzkoušet obchodování na aukru a ebay, případně na serveru, který je zaměřený na takový produkt. Zjistíš, jak je ve skutečnosti silná poptávka, zjistíš, jaká je zhruba kvalita na trhu a kolik si za to účtují ostatní. Pokud máš možnost, zeptej se ve větších obchodech, zda by o to byl zájem. Už jsi někdy dělal podnikatelský plán?
Já taky studuji VŠ, mám práci na plný úvazek a mám živnost, která mi něco přivydělá. Dlouho uvažuji o tom, že s prací seknu a zkusím rozjet tu živnost, ale věř mi, že práce je daleko jednodušší peníz a máš jistotu pravidelného výdělku.
Já nechci konkrétní radu, ale toto téma je takové o kterém se nikdo moc nesvěřuje - což částečně chápu. Zajímaly by mě zkušenosti lidí jako si jsi ty. Tj. živnost, práce, VŠ,... a možnosti zkloubení vzhledem k času. Můžeš případně více rozvézt (myslím konkrétněji) ten tvůj trojúhelník (živnost, práce, VŠ)? Samozřejmě pochopím pokud se některé věci nehodí zveřejňovat. Můj produkt se mi také nechce uvádět (zatím). Co se půjček týká - jsem velkým odpůrcem. Dokázal jsem už párkrát realizovat projekty (postupně) v hodnotách ve výši několika statisíců bez půjčení jediné koruny. Takže mám v plánu to realizovat podobně. Háček je v tom, že hodnota jednoho mého produktu je cca 350 tisíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.