Nejste přihlášen/a.
Zdravím srdečně všechny,
jsem absolutní OSVČ laik a mám dotaz: Volal mi kamarád, že by jeho kamarád, který nemá živnosťák, potřeboval vyfakturovat své služby (nebo prostě odvedenou práci) pro jednu telekomunikační společnost. Já jako ajťák pracuji, ale de facto se o nic nestarám, jenom makám a mám měsíčně jednu fakturu (napsal bych, že dělám na Švarc, ale protože dělám hodně doma tak nevím). Tak jsem si říkal, že bych mu to vyfakturoval. Jednalo by se zhruba o 40 - 50 000kč. Kamarád se v tom taky nevyzná, v podstatě bych si měl říci, kolik z toho budu chtít pro sebe. Říkal něco o 10%... nevím, co myslíte Vy? Není to málo? Jestli se nepletu, tak ty peníze samozřejmě budu muset zdanit. Mám 60% paušál. Ale nevyznám se v tom, tak se ptám, kolik bych si měl říci? Nechci toho člověka nějak odrbat (a fláknout mu třeba 20% z voleje), ale zase nechci odrbat sebe, to je jasné. Takže?
Díky všem za odpovědi!
Dobrý den.
Ani o tom neuvažujte. Fakturovat za někoho jiného?
On je Váš zaměstnanec? Spolupracovník Vačí firmy?
Z toho kouká více než průšvih. Jedná se o daňový podvod a pro Vás by z toho plynulo spousta nepříjemností, kdyby se to dostalo ven...což se právě dostalo zde.
Neriskujte..to vám za těch pár korun nestojí.
S pozdravem
Hans S.
Díky za promptní odpovědi. Jsem ale lehce zmaten. Ten člověk je očividně pouze zaměstnanec, ne OSVČ. Jiná firma mu (dle mého celkem logicky) nedá prachy "jen tak" na ruku. Takže na fakturu. Bylo by to na mě. Jako bych to dělal já. Samozřejmě je normálně zdaním. Tak v čem by měl být problém?
V případě, že byste zaštítil celou akci svým Živnostenským oprávněním, tudíž byl dodavatel objednaného díla nevidím problém. Ten vidím jen v případě, že by objednatel uplatňoval reklamaci. Pokud by se "kamarád kamaráda" zasekl, že on s tím nic nemá společného, byl by celý problém na vašich bedrech.
Každopádně bych celou věc nepodceňoval.
Hans S.
Děkuji za názor, je pro mě přínosný. A pokud bych tedy, čistě hypoteticky, do toho šel, kolik bych si měl říci? (Daň bych zaplatil z toho, co bych dostal jako "odměnu").
Jelikož budete celou akci zaštiťovat vy musel byste platit daň z celé částky (vaše jméno bude na faktuře)+další platby a kompenzovat to s "kamarádem". Odměna (neoficiální) + daň apod.
Další perla do sbírky nesmyslů. Samozřejmě, že nebude platit daň z celé částky, ale pouze ze 40% fakturované částky, neboť využívá 60%-ní paušál.
Tak je samozřejmé, že pokud platí 60% paušál, tak nebude platit z celé částky. Bylo to psané proto, aby si uživatel nemyslel, že zaplatí jen z jeho provize.
Takže asik takhle: Pokud by to dělalo 45000kč, z toho by byla daň asi 2700kč, já bych měl 10% z celkové částky, takže bych "získal" 1800kč, je to tak?
Pokud by byla částka 45000 a daň jak říkáte 2700,- tak by měla částka "provize" počítat z celkové čisté částky, nemyslíte? Kdyby to byly jediné platby tak by znamenalo 45000- cca2700 a až z výsledku 10%. Kamarád by Vám musel zaplatit jak náklady na daň, tak i "provizi" dle dohody.
doplněno 21.07.11 22:14:Přeci nebudete něco platit ze svého za jeho akci.
To jsem se asik špatně vyjádřil Těch 10% procent se myslí jako opravdu z celkové částky a já bych z ní i zaplatil daň
Snad si nemyslíte, že jsem takový trouba, abych si to takhle blbě vyimprovizoval. Jako že on mi chce dát peníze na daň a potom ještě 10% z částky a já samaritán - to pochopil takhle blbě
No prostě suma sumárum, vycházelo by to na nějakých 1800kč pro mě jako "vejdělek" a teď je otázka, jestli do toho jít nebo ne...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.