Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny
Jsou prázdniny a poslední dobou chodím spát dost pozdě (kolem puld druhy do čtvrt na tři). Za týden mě čeká brigáda a budu vztávat o půl páté ráno. Nedávno jsem šel spát ve 22:00 a stejně jsem do 1:15 převaloval v posteli a nemohl usnout. Chtěl bych poprosit o radu jak rychle usnout. Jestli je na to nejaký čaj, nebo nějaké cviky či co. Máma mi říkala o teplém mléku, ale nejak moc to nefunguje. Problémy se spánkem nemám, ani nejsem nijak v depresích, jen mě to už ani nebaví tu do 2 sedět za počítačem, protože prostě vim, že dřív neusnu.
A ráno spíte do kolika hodin? Jestli docela dlouho, tak máte asi posunutý spací režim. Jako čaj mě napadá meduňka, ta má takový uklidňující účinek. Když si půjdete lehnout ve 22. hodin, tak hnedka nezhasínejte, ale vezměte si nějakou knížku a začtěte se. Na mě to uspávací účinek, většinou už u třetí přečtené strany mi klimbá hlava. Takže zhasnu a jdu spát.
Dále pomáhá např.: nejíst 4 hod. před spánkem, nepít min. 6 hodin před spánkem kafe, coca colu, zkrátka kofein. Ani zelený čaj. To stejný platí o cigaretách. A teď pozor. Aspoň 2 hod. před spánkem vypnout PC, TV. Jít se ven aspoň na čtvrt hodiny projít na čerstvý vzduch. Dát si poté teplou koupel. Zalehnout. Chvíli si číst. Pak to musí zabrat ...
Obecný návod:
Záleží na příčině. V devadesáti procentech jsou potíže s usínáním kvůli rozběhnutému dennímu životu, předci padli do postele udření z pole a ti předtím uhonění z lovu potravy, to my už moc neumíme. Mléko skutečně k usínání pomáhá a zklidňuje, i studené ale plnotučné. Silnější dobrý zklidňující prostředek je odvar z třezalky. Sypaná z lékárny, ale pozor, silný odvar působí skoro jako prášek na spaní a ráno lze někdy pozorovat chvíli také mírné oblbnutí.
Pokud jste tenhle případ, pravděpodobně i brigádová změna prostředí, třeba eventuální "vysmátí" mohou potíže s usínáním zrušit.
Cvičení pro usínání:
Zopakovat ukládací proces. Klidně se i obléci, pochodit, a začít od začátku. Přestrojit, osprchovat, chvíli knížka nebo to PC...atd, ale přesně. Jde o pomoc stereotypem. Jestli ale nejde o návody "pro starý" .
Mívám, spíše měl jsem podobné problémy.
1) Občas si dám na večer skleničku Jamesona, nebo Jaegera, případně bílého vína.
2) Dá se krom čajů, zkusit i jiné bylinky. Například Kanna. Do jisté míry je to však na posouzení daného člověka. Nebudu to tu ohajovat ani hanit. Je lepší o tom něco nastudovat. Každopádně mě osobně to uvedlo do klidu a uvolnění, kdy se skvěle usíná.
3) Pusť si občas volejte věštce a automatický vypnutí TV, je to taková volovina, že se ti ani nebude chtít být vzhuru.
Další věcí potom je, jestli přes den aktivně něco děláš, zaběhat si, nebo zajít do fitka je asi ten nejlepší způsob jak se unavit.
Tak diky moc. Skusim ten Meduňkovej čaj ten snad mame i doma Jinak neda se rict, ze bych se nenamahal. Aktivně sportuji, i treba 4-6 krat do tydne. Tento problem mivam treba na internátě. Po vikendu kdy jsem si rozhodil režim na, který jsem si předešlý týden tvrdě zvykal sem mel od neděle do středy problem zabart.
Mě taky pomáhá si dám jedno pivko ale jinak kamarád s tím měl taky problém, zkoušel dokonce i prášky na spaní (to bylo tak jediné co mu pomohlo).. ale prý zkoušel i tu meduňku, to mu na chvíli prý pomáhalo, ale když to pil každý večer, tak nic.. ale nejvíc mu prý pomohlo si postupně posunout celý režim spaní.. vstával v 6, aby byl brzo večer unavený, nejhorší bylo, aby se donutil jít nespat dřív jak třeba o půlnoci zase, aby si to celé jakoby posunul... a to mu zatím vydrželo a celé si to tím zlepšil..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.