Nejste přihlášen/a.
dne 23.8. 2010 jsem nastoupila do firmy jako delnice. smlouva byla podepsána na dobu urcitou(do 30.11.2011) se zkušební dobou v délce 3 mesícu. dne 2.11.2010 jsem nastoupila na neschopenku,která trvala do 3.5.2011 a od 4.5.2011 bych mela nastoupit na materskou. papíry ohledne materské jsem odevzdala na firme,hned 3.5.2011. dnes 20.7.2011 jsem došla na sociální zabezpecení v MB s tím,že mi ješte nebyla vyplaceny materské dávky. bylo mi oznámeno,že nemám na materskou nárok,že jsem dostala výpoved,o které jsem do dnes nevedela. mohli byste mi poradit co mám podle zákona delat a na co mám nárok?predem moc dekuji.
Aby pracovník dostal výpověď, tak ji musí převzít. Za převzetí se považuje i náhradní doručení, ke kterému mohlo dojít. Třeba doporučený dopis byl poslán na jinou adresu a Vy jste si ho ve stanovené lhůtě nepřevzala.
a jak jim dokážu,že mi nepřišel žádný dopis? moji adresu mají správnou,jelikož ji mám napsanou ve smlouvě.. děkuji moc..
Vy přece nemusíte nic dokazovat. Oni musí mít na doručence Váš podpis. Podpis tam může být, ale falešný. Pak jedině soud.
Ovšem mohou mít taky osobního doručovatele který bude "svědčit" že Vám dopis chtěl předat a Vy jste ho odmítla převzít. Prostě chce se tam zeptat jak byla výpověď doručena do osobních rukou
Vy jste nemusela dostat výpověď, mohlo dojít k ukončení pracovního poměru ve zkušební době (odhaduji tak 16.11.2010, protože ani ve zkušební době nelze ukončit PP ze strany zam-tele, pokud se vyplácí náhrada mzdy za nemoc). I tak byste o tom měla být nějak prokazatelně zpravena.
Zajděte za zaměstnavatelem (konkrétně za personalistou, mzdovkou, účetním...) a chtějte vidět ten papír, na jehož základě skončil Váš pracovní poměr. Požádejte o kopii a pak se můžete rozhodnout, jestli s tím půjde něco dělat nebo ne. Vám jde o docela dost - jestli máte nebo nemáte nárok na PPM.
doplněno 20.07.11 18:04:Přesné formulace jsou docela důležité, výpověď má úplně jiné parametry než rozvázání PP ve zkušební době, takže žalovat zam-tele pro neplatnost výpovědi, když jste ji možná nedostala, prosoudíte i gatě.
nechci se soudit,jen mi jde o to,že nemám kvůli jejich vyčuranému jednání nárok na mateřskou a přijdu o peníze.. být půl roku bez peněz a pak 4 roky na mateřské jen za 3.500kč je strašný. přítelova výplata jde na poplatky a na potraviny atd..počítali jsme s mateřskou spíše na nákup věcí,očkování atd na malou... vůbec nevím co mám dělat? jsem z toho neš´tastná,lituji ženy,které jsou s dítětem samy a jsou ve stejné situaci..jak si čtu ty odpovědi na můj problém,tak si uvědomuji,že nemám žádnou šanci získat mateřskou hned a na tři roky za 7500kč. je mi z toho do breku. kéžby jednala firma solidně a uznala chybu. peněz není nikdy dost a péče o dítě není levná záležitost. Ale musela jsem s tím počítat,když jsme si miminko pořizovali... škoda,že na firmu nijak nemůžu a musím snášet jejich hrubé jednání a škudlení peněz. kdyby někdo věděl jak jednoduše na ně a poradí mi více,budu jen ráda. jinak všem děkuji za rady a moc!
znam pripad, kdy u soudu advokat zamestnavatele uvedl, ze byl svedkem predani vypovedi. Byla to nepravda, ale soud tomu nemel duvod neuverit. Vysledek byl, ze vypoved byla platna + se musely uhradit protistrane naklady rizeni. Takze rada: Do soudu se nepoustejte, zapomente na to. Stanou se i horsi veci.
Vždyť jste měla smlouvu na dobu URČITOU. To by jste musela podepsat nějaký dodatek ke smlouvě kde by bylo uvedeno do kdy se Vám smlouva prodlužuje. Jinak podle mě prostě smlouva skončila k poslednímu listopadu a basta. Podle mě už jste do práce nastupovala s tím,že v ní ani pracovat nechcete,jen chcete někoho kdo by Vás platil když otěhotníte a dáte se na rizikové těhotenství (nemocenská). Takže já se ani nedivím,že Vám smlouvu neprodloužil! Žádnou výpověď Vám zaměstnavatel nemusel dávat. Prostě pracovní poměr skončil datumem ujednaném na smlouvě,kterou jste podepsala. Ale je to jen můj usudek..
Jinak na 3 roky rodičovské stále jít můžete..je to nějak tak,že na prvních pár dní půjde na rodičák otec dítěte,který uvede,že ji chce na 3 roky a po pár dnech jí převede na Vás a vy budete tím pádem na rodičáku 3 roky za lepší peníze.. Na sociálním odboru Vám to jistě vysvětlí jak se to dá udělat. Já jen vím,že takhle to udělala známá. První asi jen 3 dny byl na rodičáku otec dítěte a poté to hned přepsal na matku dítěte. A ta je teď na tři roky i když sama by na ní nárok neměla.
děkuji za odpověď,ale váš úsudek je hodně moc milný... těhotenství naplánovat na datum nejde,pokud já vím,pouze u umělého otěhotnění)a to vyjít nemusí),takže JÁ nikoho nezneužívala... a kdyby ano,tak sem tento problém nepíši a vím,oč jde... pardon,ale o miminko jsme se snažili sedm let a ted nám to vyšlo.. taky byste si mohli všimnout,že proběhla ekonomická krize a i ve Škoda auto propouštěli... lidé dostali zpět svou práci pouze přes externí firmu jako já a 3/4 zaměstnanců byli od firmy podvedení.. Navíc ve smlouvě mám,že mi výpověd musí dát písemně,ale tak se neuskutečnilo. dříve než někoho nařknete z činu,který se nestal,si zjistěte více informací,docela je vaše odpověd přehnaná a nevím,zda jste žena či muž,ale vypadá váš názor jako diskriminace... OTĚHOTNĚT MŮŽE ŽENA KDYKOLI A NEMUSÍ ZATÍM BÝT PODVOD..navíc já svou práci milovala! ale máte pravdu,je to váš úsudek a i za ten vám děkuji...
Aha, tak dobu určitou na začátku Vaší otázky jsem přehlédla. Ale opravdu je to tak, že pokud je ve smlouvě doba určitá, skončí pracovní poměr dnem uvedeným ve smlouvě. Nedává se výpověď a nic se písemně neoznamuje. Obvykle ten, kdo má smlouvu na dobu určitou, zajímá se v přiměřené době před uplynutím o to, jestli s ním zam-tel prodlouží smlouvu nebo ne a podle toho se zařídí (začne si hledat jiné místo atp.). Protože jste byla na neschopence, k žádnému takovému procesu nedošlo a pracovní poměr skončil uplynutím doby.
Ochranná lhůta pro nárok na PPM činí 180 dní, to znamená, že od prvního dne po skončení PP do 180. kalendářního dne byste musela nastoupit na PPM, aby Vám vznikl nárok na výplatu v ochranné lhůtě. Pokud byl PP ukončen 30.11.2010, běží ochranná lhůta do 29.5.2011. Teoreticky jste ochrannou lhůtu stihla, ale pro nárok na PPM musí být splněna ještě jedna podmínka, a to 270 pojištěných dnů ve dvou letech předcházejících nástupu na PPM. Čili posoudí se, jestli od 4.5.2009 do 3.5.2011 máte odpracovaných 270 kalendářních dnů. Pokud splňujete i tuto podmínku, měl by Vám vzniknout nárok na PPM a tím i na zvolenou variantu RP.
doplněno 22.07.11 15:16:Až teď jsem si uvědomila - ochranná lhůta pro PPM je sice podle zákona 180 dní, ale pokud je odpracováno méně než 180 dní, činí ochr.lhůta tolik dní, kolik je v posledním zaměstnání odpracováno. Takže bohužel nárok nevznikne.
Ten zákon je tak složitý, že na všechno najednou si ani nejde vzpomenout. Může být pro Vás určitým východiskem, co tady někdo zmiňoval. Na základě dohody s otcem dítěte, kterou spolu s rodným listem dítěte předložíte na OSSZ místně příslušné zaměstnavateli otce, může otec požádat o PPM třeba jenom na jeden den (nejlíp na sobotu nebo neděli, nesmí prostě ten den mít nařízenou směnu). Takto lze požádat od ukončeného 6.týdne věku dítěte. Musí ovšem splnit podmínky vzniku nároku - 270 pojištěných dnů v průběhu 2 let před nástupem na PPM. Pak si můžete vybrat variantu čerpání RP.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.