Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živnost - dvě činnosti - 2 paušály?

Od: otik* odpovědí: 5 změna:

Zdravím, pokud začnu podnikat, založím si volnou živnost a budu mít dvě činnosti podnikání, např. 1) Činnost odborného lesního hospodáře a 2) Výroba a zpracování skla, mohu k jedné činnosti uplatňovat výdaje paušálem a k druhé činnosti skutečné výdaje? Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

1x

Specifická otázka, nejlépe položit svému FÚ. Takto nějak jsem se ptal a bylo mi řečeno NE. Ale je docela možné, že jiný FÚ, její úředník(nice) má jiný názor, jak je tady zvykem. Rada z druhého konce republičky může být zavádějící, pokud nenahlédneme do zákona a pokynů MF.Myslíte, že si budete dělat účetnictví sám, přiznání? Asi účetní, takže pokud je z obvodu téhož FÚ, tak by to měla vědět, jak k tomu přistupují. Nebojte se svého služebníka na FÚ zeptat.

otik*
hodnocení

Ještě by mě zajímalo následující - budu si vést daňovou evidenci. Budu prodávat a nakupovat výrobky. Stačí pro účely daňové evidence pouze vystavené a dodané faktury bez doložení pokladních dokladů a výpisů z bankovního účtu, nebo musím při prodeji vystavit fakturu a k tomu ještě doložit doklad o úhradě (výpis či příjmový pokladní doklad)? Děkuji moc

eulalie*

Evidence faktur - to je jen evidence vašich závazků a pohledávek, nic to nevypovídá o tom, jestli jste ty peníze skutečně přijal či vydal. Takže dle mého názoru byste si měl vést také pokladní doklady a výpisy z bankovního účtu. Vše byste měl vést zvlášť pro každou činnosti. Co se týká uplatňování paušálů pro jednu činnost a skutečných výdajů pro činnost druhou, tak mám takový dojem, že se musíte rozhodnout buď pro paušál, nebo pro skutečné výdaje. Nelze mít na jednu činnost to a na druhou ono. Ale toto si ověřte, nejsem si tím jistá na 100%. U těch paušálů bych trošku pouvažovala do budoucnosti - vláda to rozhodně jednou zase sníží, aby zase ušetřila, tak jestli pro vás nebudou lepší skutečné výdaje.

otik*
hodnocení

Takže se dá říct, že v případě uplatňování paušálních výdajů mi stačí, když budu schovávat příjmáky a výpisy a nic víc mě nezajímá, ani přijaté či vydané faktury, ani výdajové pokladní, je to tak?

eulalie*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]