Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdravotní pojištění

Od: polman* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

dnes mi přišel první přehled placení zdravotního pojištění a tak trochu v tom mám zmatek. Jsou tu dva papíry, kde na jednom je tabulka:

kategorie plátce | Od | Do | poznámka
1A1 stát
1B1 stát
1B1 stát do 31.8.2012
XXX od 01.09.2012 do 30.09.2012 Plátce neznámý
OSVČ od 01.10.2012
na druhém papíře je také tabulka
Datum | má dáti | dal | připsáno | typ
08.10.12 | 1080 |... |... | PP
08.11.12 | 1697 |... |... | PP
10.12.12 | 1697 |... |... | PP
08.01.12| 1697 |... |... | PP
-
Celkem pojistné 6171 dal 0 připsáno 0
zahrnuto do roku 2012 0,-
Pozn.: PP - předpis plateb pojistného

Moje otázka: Co z toho pro mě vyplývá? Zdravotní pojištění jsem platil pravidelně mám i výpisy z banky. ale to vykřížkování v první tabulce, plátce neznámý, nebo ty nuly v druhé tabulce a poznámky PP a prázdné kolonky DAL, Připsáno že jsou prázdné.. Nějak se v tom ztrácím...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Co jste dělal v době od 1. do 30. září 2012? Podle mne to vypadá, že jste byl OBZP, ale že jste se včas (do 8 kalendářních dnů) nenahlásil na zdravotní pojišťovně (odhaduji z předpisu ve výši 1.080,- Kč).

Pokud jste za září pojistné odvedl, doložte platbu zdravotní pojišťovně.

Zdravotní pojištění za kalendářní měsíc je splatné do 8. kalendářního dne následujícího měsíce. Vyjde-li 8. den na sobotu nebo neděli, je dnem splatnosti nejbližší následující pracovní den (10. prosinec).

Zajděte si do zdravotní pojišťovny s výpisy z účtu (podle mne to vypadá, že pojišťovna z nějakého důvodu nemohla Vaše platby správně přiřadit).

doplněno 06.02.13 19:57:

Oprava: (10. prosinec 2012)

Poznámka: Vzhledem k tomu, že jen odhaduji z uvedených údajů, doporučuji si ještě počkat na další odpovědi.

polman*
hodnocení

od 1. do 30. září 2012 jsem nebyl OSVČ, kterým jsem se stal až 01.09.2012 a do 8. prac dnů jsem zaplatil 1080kč za minulý měsíc, kdy za mě stát neplatil už zdravotní pojištění. Následně koncem října jsem zaplatil i za říjen a a nadále platby probíhaly pravidelně (jak je evidentní z výpisu z účtu). Nechápu co může být špatne. číslo účtu, kod banky, variabilni symbo i specificky symbol mam vypleny spravne.. Tedy ten specificky doufam ze mam spravne - je to rodne cislo a nesel mi tam vlozit znak /, takze jsem tam napsal jen r.c. bez lomena a casti ZA lomenem.

ifkali*

Zdravím,

tady jde o to zda jste se jako OBZP na zdravce i tak nahlásil a podepsal prohlášení,že jste OBZP.Nestači jenom poslat 1080kč.

polman*
hodnocení

Dnes jsem byl na zdravotní pojišťovně (mimo jiné) a tam mi sdělili, že to nevadí, že stačí doplatit (tak jak mi sami řekli koncem září). Samozřejmě jsem doplatil na účet co mi dali, se všema pokynama + pokyny k následujícím platbám jako OSVČ. Vše jsem hradil tak, jak mi bylo sděleno.. problém byl v tom, že jako variabilní symbol (rodné číslo) jsem uvedl jen část. Protože moje banka nebyl jako variabilní symbol schopná uznat lomeno a tedy celý tvar: xxxxxx/yyyy, tak jsem uvedl jen xxxxxx a zbytek jsem už nepsal.. problém nastal v tom, že jsem měl uvést xxxxxxyyyy (bez lomena), takže nemohli platbu identifikovat. Na předložení bankovního výpisu mi odkývali, že samozřejmě nebude problém platby dohledt a přiřadit. Takže tímto mám problém vyřešený (tedy doufám).

iz*

Byl jste jako OBZP nahlášen na zdravotní pojišťovně? Ten specifický znak by mělo být celé rodné číslo, tedy včetně části za lomítkem, ale bez lomítka.

Příklad: RČ: MM.MM.MM/mmmm Specifický znak: MMMMMMmmmm

Se zdravotním pojištěním byste žádné problémy mít neměl. Pokud jste je včas zaplatil, nemělo by Vám naběhnout žádné penále. Ale zajděte si na pojišťovnu a uveďte to do pořádku.

Sociální pojištění jste měl hradit až jako OSVČ (od doby, kdy jste začal podnikat), OBZP si sociální pojištění sama hradit nemůže.

polman*
hodnocení

přesně jak píšete, tak v tom byla chyba *zed* to se může stát jen mě *hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]