Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes mi přišel první přehled placení zdravotního pojištění a tak trochu v tom mám zmatek. Jsou tu dva papíry, kde na jednom je tabulka:
kategorie plátce | Od | Do | poznámka
1A1 stát
1B1 stát
1B1 stát do 31.8.2012
XXX od 01.09.2012 do 30.09.2012 Plátce neznámý
OSVČ od 01.10.2012
na druhém papíře je také tabulka
Datum | má dáti | dal | připsáno | typ
08.10.12 | 1080 |... |... | PP
08.11.12 | 1697 |... |... | PP
10.12.12 | 1697 |... |... | PP
08.01.12| 1697 |... |... | PP
-
Celkem pojistné 6171 dal 0 připsáno 0
zahrnuto do roku 2012 0,-
Pozn.: PP - předpis plateb pojistného
Moje otázka: Co z toho pro mě vyplývá? Zdravotní pojištění jsem platil pravidelně mám i výpisy z banky. ale to vykřížkování v první tabulce, plátce neznámý, nebo ty nuly v druhé tabulce a poznámky PP a prázdné kolonky DAL, Připsáno že jsou prázdné.. Nějak se v tom ztrácím...
Co jste dělal v době od 1. do 30. září 2012? Podle mne to vypadá, že jste byl OBZP, ale že jste se včas (do 8 kalendářních dnů) nenahlásil na zdravotní pojišťovně (odhaduji z předpisu ve výši 1.080,- Kč).
Pokud jste za září pojistné odvedl, doložte platbu zdravotní pojišťovně.
Zdravotní pojištění za kalendářní měsíc je splatné do 8. kalendářního dne následujícího měsíce. Vyjde-li 8. den na sobotu nebo neděli, je dnem splatnosti nejbližší následující pracovní den (10. prosinec).
Zajděte si do zdravotní pojišťovny s výpisy z účtu (podle mne to vypadá, že pojišťovna z nějakého důvodu nemohla Vaše platby správně přiřadit).
doplněno 06.02.13 19:57:Oprava: (10. prosinec 2012)
Poznámka: Vzhledem k tomu, že jen odhaduji z uvedených údajů, doporučuji si ještě počkat na další odpovědi.
od 1. do 30. září 2012 jsem nebyl OSVČ, kterým jsem se stal až 01.09.2012 a do 8. prac dnů jsem zaplatil 1080kč za minulý měsíc, kdy za mě stát neplatil už zdravotní pojištění. Následně koncem října jsem zaplatil i za říjen a a nadále platby probíhaly pravidelně (jak je evidentní z výpisu z účtu). Nechápu co může být špatne. číslo účtu, kod banky, variabilni symbo i specificky symbol mam vypleny spravne.. Tedy ten specificky doufam ze mam spravne - je to rodne cislo a nesel mi tam vlozit znak /, takze jsem tam napsal jen r.c. bez lomena a casti ZA lomenem.
Zdravím,
tady jde o to zda jste se jako OBZP na zdravce i tak nahlásil a podepsal prohlášení,že jste OBZP.Nestači jenom poslat 1080kč.
Dnes jsem byl na zdravotní pojišťovně (mimo jiné) a tam mi sdělili, že to nevadí, že stačí doplatit (tak jak mi sami řekli koncem září). Samozřejmě jsem doplatil na účet co mi dali, se všema pokynama + pokyny k následujícím platbám jako OSVČ. Vše jsem hradil tak, jak mi bylo sděleno.. problém byl v tom, že jako variabilní symbol (rodné číslo) jsem uvedl jen část. Protože moje banka nebyl jako variabilní symbol schopná uznat lomeno a tedy celý tvar: xxxxxx/yyyy, tak jsem uvedl jen xxxxxx a zbytek jsem už nepsal.. problém nastal v tom, že jsem měl uvést xxxxxxyyyy (bez lomena), takže nemohli platbu identifikovat. Na předložení bankovního výpisu mi odkývali, že samozřejmě nebude problém platby dohledt a přiřadit. Takže tímto mám problém vyřešený (tedy doufám).
Byl jste jako OBZP nahlášen na zdravotní pojišťovně? Ten specifický znak by mělo být celé rodné číslo, tedy včetně části za lomítkem, ale bez lomítka.
Příklad: RČ: MM.MM.MM/mmmm Specifický znak: MMMMMMmmmm
Se zdravotním pojištěním byste žádné problémy mít neměl. Pokud jste je včas zaplatil, nemělo by Vám naběhnout žádné penále. Ale zajděte si na pojišťovnu a uveďte to do pořádku.
Sociální pojištění jste měl hradit až jako OSVČ (od doby, kdy jste začal podnikat), OBZP si sociální pojištění sama hradit nemůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.