Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pes v autě - co je potřeba?

Od: roaddog odpovědí: 23 změna:

Zdravím všechny...

Mám otazku ohledně silničního zákonu a převážení psa v autě. Mám německého ovčáka a chci ho vzít autem k řece. V autě nemám síťku, ani žádné jiné přehrazení. Německý ovčák jak je známo je služební plemeno a velice inteligentní pes, takže pes na příkaz zalehne kam mu ukážu a ani se nehne, takže z hlediska individuální bezpečnosti se u mého psa opravdu není čeho obávat. Nicméně mě zajímá, zda s tímto máte zkušenosti, co třeba říká policie, když Vás zastaví se psem v autě...

Děkuji.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

taxonia*
hodnocení

3x

Dobrý den

mám německého pinče,který v osobním autě sjezdil pul Evropy.Pořídli jsme mu kšíry, pevné,s úchytem na hřbetu.

Pak popruh,přičemž jedna strana se připne na hřbet do kšírů a druhá má ukončení do pásu.

Pokus se prudce zabrzdilo,pes se neškrtil a zustal na zadní sedačce.

Policii jsme potkali několikrát,a nikdo nic nenamítal,naopak se nás ptali,kde jsme to pořídili.

taxonie, zodpovědná(ý) řidič(ka)

chválím Vás...

pt®

Psí postroj do auta, nejsou drahé a prodávají se v různých velikostech. Např odkaz:

spokojenypes.cz/...

taxonia*

Tak to je přesně ono!

hodnocení

1x

roaddogu, odpověď rozdělím na právní a logickou.

po právní Vám nikdo nemůže dát pokutu když budete převážet psa vedle sebe, vzadu, v kufru atd... pokud se nic nestane...

logicky, nedovedu si představit, kdybyste musel prudce zabrzdit, koulel se přes střechu, vrazil do překážky...víte jak by Vás pes mohl silně ohrozit na zdraví? Kolik metráků by "vážil" při střetu?

Při kontrole policie nic nezmůže.

olaf71*
hodnocení

1x
Nový silniční zákon - Pokuta za psa na sedadle až 2000 Kč
Za nesprávnou přepravu psa či jiného zvířete v automobilu může dostat řidič pokutu až dva tisíce korun. Bodový systém se tohoto přestupku netýká. Problém ale je, že nikde není přesně stanoveno, jak zvířata ve voze správně převážet.
Nový silniční zákon ukládá v paragrafu 5 řidiči povinnost "zabezpečit přepravované zvíře tak, aby neohrozilo řidiče a přepravované osoby." "Je vždy na policistovi v terénu, aby daný případ posoudil. Padesátikilová doga na klíně spolujezdce určitě ideální není," řekl Právu šéf dopravní policie Zdeněk Bambas. Přepravu zvířat kontrolují podle něj policisté stejně jako dříve, paragraf totiž není v zákoně nový.
Co odborník, to názor
"Vezla jsem dva labradory v lůžku, tj. v plachtě připevněné mezi sedačkami. V obchodě mi řekli, že splňuje všechny požadavky. Stála 1300 korun. Policistovi to nestačilo. Řekl mi, že teď mi to odpustí, příště že to bude za dva tisíce," popsala svou zkušenost Právu čtenářka.
Jednotný názor, co je vlastně bezpečný převoz zvířete ve vozidle, nemají ani odborníci. Shodují se, že zákonu vyhovuje mříž či síť oddělující prostor posádky od psa. Umístit ji však lze jen ve větších vozech, minimálně v kombících. "Existují přesná pravidla pro letadlo. Předpis vymezující převoz zvířete v osobním automobilu neznám," řekl Právu veterinář Jiří Dousek.
Domácí miláčky je také možné umístit při cestě do boxu nebo je upoutat do speciálních pásů. Schránka se musí připoutat a respektovat velikost psa. Jinak chovatel riskuje postih za jeho týrání. Pokud zvolí psí pás, který se navléká se na bezpečnostní pás v autě, měl by podle Douska vybírat. "Pes by se na neatestovaných modelech mohl uškrtit," řekl.
Podle veterináře je nejlepší vycvičit psa tak, aby ležel na podlaze vozu, a to dokonce i před sedačkou spolujezdce vedle řidiče. Chovatel se tak ale vystavuje riziku pokuty, neboť policista nemusí způsob přepravy vyhodnotit jako bezpečný.
Dousek varoval, že psi nepatří ani do kufru auta. Odborníci se jednoznačně shodli, že je nebezpečné vézt psa na klíně řidiče. Dojde-li k nehodě, otevírající se airbag zvíře usmrtí, ohrožen je rovněž život člověka. Dousek přesto upozornil, že žádný zákon ani předpis povinnost přepravovat domácí mazlíčky v boxu, v pásech či za sítí v Česku neplatí. "Kdo byl kvůli tomu pokutován, ať se obrátí na Ústřední komisi ochrany zvířat," řekl. Za nebezpečné považuje on sám, když třeba "pes olizuje při jízdě řidiči hlavu".
Zařízení za stokoruny
Speciální automobilová psí výbava vyjde na 400 až 1300 korun. Kvalitní plastový box stojí kolem 400 Kč, pásy od 500 do 800 Kč, lůžko 900 až 1300 Kč. Zájem o ně je značný. "Nárůst prodeje ve druhém čtvrtletí je ve srovnání se stejným obdobím vloni více než pětinásobný," sdělila Právu Tereza Kakosová z firmy Green Dog nabízející psí pásy a lůžka.
"Při nárazu auta v rychlosti 50 km/h je pes vymrštěn z místa třicetinásobkem hmotnosti. Pes o váze 20 kg udeří člověka sedícího před ním silou 600 kg," uvedla. Pásy využijí psi od 2,5 kg do 44 kg, tj. malí teriéři až statní ovčáci, a jsou v citlivých místech - na hrudi a na břiše - polstrované. "Větší zvíře na sedadlo nepatří. Třeba vlkodav vážící až 70 kilo by měl být vždy v odděleném prostoru od posádky," řekla Kakosová. Umístění systému vedle řidiče nedoporučuje: "Tam pes nepatří, stejně jako dítě."
Speciální lůžko se připíná na opěrky hlavy mezi přední a zadní sedačky. Zamezuje zvířeti ve volném pohybu v automobilu.

na tomto dlouhém článku čtete, že nemůžete dostat pokutu!

...nemají ani odborníci.

katerina77*
hodnocení

1x

Povazuju za uplne zbytecne zabyvat se tim co se bude nebo nebude policii libit, podstatna je skutecna bezpecnost lidi i psa v aute. Je v zajmu kazdeho mit psa zabezpeceneho, protoze i kdyz je poslusny a zustane kde mu ukazete, jsou situace, kdy mu poslusnost bude dost k nicemu. Vozim na zadni sedacce dva psy, dohromady vazi 70 kg a nechci si predstavit co by se stalo, kdyby byli nepripoutani a pri narazu by preleteli dopredu. Zabijeme se pak vsichni. O psech na kline spolujezdce ani nemluvim, kdyz vyleti airbag, odnesou to oba dva. Ono to na prvni pohled nevypada, ale vezmete si jakou skodu dokaze pri bouracce napachat treba jen volne polozeny mobil, kdyz nabere spatnou drahu a ten vazi nesrovnatelne min.

Kateřino, jistě máte pravdu jako většina, ale připusťtme, že vezete pejska hmotnosti 1 kg, leží na sedadle vzadu. Policista pak (ne)může vymrzovat a proto radím že nemá právo chtít pokutu, atd...

proto chválím i ty co mají psa zabezpečeného.

katerina77*

To je mozne, fakt nevim jak to presne je a muj prispevek nebyl minen jako polemika s vami. Chtela jsem tim jen rict, ze bezpecnost psa je podle me mnohem dulezitejsi a kdyz se neco bude dit, tak i kilovy pes se v aute hodne pomlati a ublizi si a to je to cemu chci predejit :)

Naprosto s Vámi souhlasím.

hm*
hodnocení

0x

Budu psát jen své domněnky:
Oddělený prostor a síť nebo mříž, to je obecné doporučení, asi jako "nenechávejte v autě věci volně ležet". Snad nikdo z mých známých převážení zvířete v autě nijak zvlášť neřeší. A i my jsme vozili vlčandu normálně volně v "kufru" kombíka. Ovšem je pravda, že nás policie nikdy nezastavila, tak nevím, zda by neměla připomínky.

olaf71*
hodnocení

0x

běžně vídávám jak si lidé vozí malého psa v klíně při řízení a jednoznačně si klepu na čelo, jestli jsou normální, když je za jízdy olizuje atd.

roaddog
hodnocení

Ok, díky Vám všem, moc jste mi pomohli v zodpovězení mé otázky. Milanovi zvláště palec nahoru...

roaddogu, děkuji za palec, jsem spíše na řézkovou pochoutku.

přeji jen pohodu.

buss
hodnocení

0x

Vozil jsem ho vpředu před sedadlem po zkušenosti, že vzadu mu to nesvědčilo, poletoval v zatáčkách sem a tam a dělalo se mu pak špatně. Mladým to asi nevadí... doplňuji aby si ho někdo nedal pod nohy, že byl před sedadlem spolujezdce, posunuto vzad.

hodnocení

0x

Existují také poutací řemeny pro psa; Něco jeko kšírky, ale solidnější, a "vodítko" se zabne do sponu pro pásy.

A pes nea klíně vedle řidiče? Jen poznámka: případný vystřelený airbag by mel fatální následky pro psa i pro páníčka, i kdyby byl páníček připoután.

honzek*
hodnocení

0x

Taky mame nemeckeho ovcaka, taky bezvadne vychovaneho a spise domaciho :) Mame auta hetchback. Z kufru vzdy oddelame plato zakryvajici kufr, nechame ho vyzkocit do kufru, zavreme a jedem. Pes si vzdycky opre hlavu o zadni sedacky a je spokojeny :) Jezdime tak 3 roky a policajti zatim nic :) Myslim, ze tam ma pohodli, muze si klidne lehnout, zaroven je s nama v kabine, a nam vyhovuje, ze chloupi jsou "pouze" na tom zadnim operadle a ne na celych zadnich sedackach :-D

toztak
hodnocení

0x

Psa (pudla 4kg) mám připoutaného v postroji.

V každým případě se při případném přestupku polisty zeptám, který paragraf jsem porušil :) (jsem zvědav zda to bude vědět) a pokud by mi chtěl uložit pokutu tak bych šel do správního řízení.

olaf71*

a kdyby to věděl, tak by jsi šel do vývrtky :-D

3 roky stará diskuze..

argo*
hodnocení

0x

Pokud vím, uznávané způsoby přepravy jsou v kleci nebo boxu

na zadním sedadle (pes připoutaný psími pásy)

ve zvláštním prostoru vyhrazeném psovi (kufr oddělený mřížkou nebo sítí)

Nejmenší psy do 2,5 kg je doporučeno vozit v přepravce, psy od 2.5 do 45 kg v postroji a velká plemena nad 45 kg odděleně. Akorát nevím, zda je přeprava psa nad 45 kg v postroji na sedadle pokutovaná.

cesmina*
hodnocení

0x

Ve čtvrtek vedle mě na parkovišti zastavil pán s kombíkem a když otevřel kufr ,tak z něho vyskočil asi desetikilový pes.Taky řešení .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]