Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podle čeho se pojmenovavájí ulice?

Od: krkovicka* odpovědí: 20 změna:
Dobrý den,je možný aby jeden člověk podle svého příjmení pojmenoval jednu z uliček ve svým okolí?U nás to tak je.Co je potřeba k tomu aby se jmenovala po něm?

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

O pojmenovávání ulic se nejde ledacoi na internetu, například dumazahrada.cz/.... Ocituji vstupní odstavec, ale i další text je zajímavý:

Názvy ulic navrhuje obecní úřad. V Praze je to Místopisná komise magistrátu hlavního města Prahy. Návrh potom přijímá a schvaluje Rada magistrátu. To, co schválí Rada, už je závazné - jméno ulice se dostane do map, atlasů, plánů města, stane se součástí obce se vším všudy. A pro obyvatele to v případě trvalého bydliště na nové adrese znamená výměnu občanky, řidičského průkazu a všech jiných průkazů, nahlášení změny v pojišťovnách, bankách a jiných institucích - prostě docela slušné kolečko a velký nápor úřadování.

buss
hodnocení

2x

Podat si žádost na obec, jak si někdo může vylepit na ulici ceduli se svým jménem? Je to něčí majetek, co jiní na to v ulici?
I když za jistých okolností by to šlo, ale nebude to formálně (vlastní komunikace), opět přes obec zlegalizovat. Nakonec místní názvy bývají podle usedlíků. Tam bydlících se však nikdo ve městě neptá a oni se pak divííí.

georges*
hodnocení

2x

Tak mě napadla zlomyslná otázka: Měla by se jmenovat Krkovičkova nebo Krkoviččina? :D

Ale s tím pojmenováním - nejen uliček, ale i obcí - je to celkem záhada, podle čeho ty názvy vybírají.

doplněno 19.07.11 18:36:

Jen blbec by jel do Opavy!

Podle čeho se pojmenovavájí ulice?
erikch*

ta značka nemá chybu-myslím,že většina prostě musí odbočit vpravo...Otázka."kde jsi byl o víkendu...?"...*smich*

teda džordži, myslím, že existují Kunice a Kuničky - okres Blansko... ale ty tvoje názvy asi jen ve fantazii toho, kdo ten obrázek vytvořil...

lui*

Dalo mi to chvíli hledání, ale vodítkem byla Opava, a taky silnice č11. Jsou to Kunčice a Kunčičky. Součást Ostravy.

georges*

Nevím, nenapadlo mě - bohužel - kouknout na globus sev. Moravy, jestli ty vesnice existují. Ale jestli nee, tak je to škoda, moc by mě to mrzelo. Mám ještě jednu fotku, tak snad aspoň tyhle vsi existují.

Podle čeho se pojmenovavájí ulice? #2
lui*

Jo existují: Rudná a Chýně. Hi.

doplněno 19.07.11 21:13:

A jak jsem tak koukal na mapu, tak je ta křižovatka někde blízko Hostivic.

olaf71*

tahle značka je mezi obcí Hostivice a Chýně.

krkovicka*
hodnocení

:D jsem skromná.Kousek od Prahy je obec JAROSLAV.Vždy když jedem kolem,zrovna se nějakej Jarda u cedule fotí ;)

hodnocení

1x

Nevěřte tomu, to je jen veliká shoda náhod, jmenuje-li se někdo stejně, jako je název ulice v níž žije. Ulice se pojmenovávají pouze po osobách již nežijících, jak tu už bylo uváděno. Proto třeba v Čáslavi neprošlo, když chtěli jednu z ulic pojmenovat po sportovkyni Jarmile Kratochvílové. Dosud je žijící, tak to není možné. Proto po ní nakonec pojmenovali aspoň tamější stadion.

Jinak - ta shoda náhod: moje teta se jmenuje Zelená a bydlí v Zelené ulici. Smějeme se jí, že byla také pojmenována po ní, ale samozřejmě, tomu tak není.*smich* Takže nevěřte tomu, že by si nějaký člověk pojmenoval ulici po sobě, to si z Vás vystřelil.;) Jaga.

krkovicka*
hodnocení

Tak jsem se trochu vyptávala a ta ulice se dřív jmenovala jinak.Pouze jí přejmenovali na tu z jeho příjmení.Taky mám známeho který se odstěhoval do Prahy Michle,bydlí v Michelský ulici a jmenuje se Michal Michl.
erikch*

Jedná-li se o Zelenou v Dejvicích,tak ta byla pojmenována v souvislosti s těmi již dnes vykácenými topoly po celé její délce(od Santinky až ke škole-Terronská)-vyrůstal jsem v jedné z příčných ulic a kdysi jsem na tohle narazil...To jen tak naokraj...

hodnocení

0x

Většinou pojmenovávají ulice po osobách zemřelých... takže ty už sami ulici po sobě pojmenovat nemohou... V dnešní době je to zřejmě možné třeba i za zásluhy a za pomoc společnosti...

Nedávno, zrovna včera, jsem jel po ulici, jejíž pojmenování je shodné se jménem žijící osoby tam bydlící... Přesto věřím, že je to jen shoda jmen...

krkovicka*
hodnocení

Ten pán má tady tenisový kurty kde chodí hrát mj. místní policejní sbor a anglickou školku.Takže to je zasluha společnosti?
cepagis*

Ale no tak, třeba to je náhoda, prostě vážně jen shoda jmen, nebuďme podezíraví*smich* Na druhou stranu, dnes je opravdu možné všechno, vím že kdysi dokonce platilo pravidlo několika let, které musely uplynout od smrti. Ale když zemřel bývalý papež Jan Pavel II, bylo tu náměstí hned. Jen si nevzpomínám na žádná žijící jména... Ale to neplatí pro firmy, ulice se může jmenovat "U Panasonicu" hned, dokonce jde zaplatit i pojmenování v případě např. autobusových zastávek v MHD...

krkovicka*
hodnocení

Tak může být po jeho otci.Je to opravdu on,všichni to tu víme.Jen mě zajimalo,co je potřeba k tomu aby se jmenovala po něm.Snad i obálková metoda ;)

cepagis*
hodnocení

0x

Možné to je... klidně si může pojmenovat všechny ulice ve městě, když ho to baví*frajer* Ale vážně - neplatí pravidlo, že se musí jednat o osobu již nežijící? Jinak pojmenování ulic je v kompetenci zastupitelstva, města na to mají většinou nějakou komisi, která dbá (nebo by spíš měla dbát) na historické, místní nebo jiné souvislosti. A v neposlední řadě je brán v potaz i názor občanů, třeba formou ankety.

petass*
hodnocení

0x

U nás to bylo tak, že ten dotyčný člověk, po kterém se pojmenovala ulice, v ní zkolaudoval jako první. Naštěstí se nejmenoval třeba ...no napadají mě hrozná příjmení *smich*.

olaf71*
hodnocení

0x

můj soused pře ulici bydlel v uličce, která byla slepá a bydlel tam jen on, na plotě měl ceduli se jménem ulice, která byla podle jeho příjmení a když se ptáte, jak se toho dá docílit, tak Vám odpovím, stačí mít funkci na obecním úřadě stejně jako on

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]