Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zbraň v dědictví - předat Policii?

Od: randis* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, před čtyřmi lety mi umřel tatínek. A teď jsem dostal dopis od Policie, že chtějí vrátit zbraň, kterou vlastnil. Hrozí mi nějaká pokuta nebo postih? Já sám zbrojní průkaz nevlastním a dozvěděl jsem se, že mě mohou obvinit z nedovoleného ozbrojování za což hrozí až dva roky natvrdo. Nebude lepší raději zbraň zatajit a tvrdit, že jsem jí nenašel?

Předem díky za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidus*
hodnocení

2x

Pokud jste zbraň zdědil a nevlastnil zbroják měl jste jí hned předat policii do depozitu a zbroják dodělat (nic strašného je to asi jako autoškola) nebo opět depozit a nabídnout zbraň k odprodeji. Co teď? Policie tu zbraň nechce vrátit-zabavit, uloží jí do depozitu a vy máte čas rozhodnout co dál. Vy máte v rozhodnutí o dědění napsané, že jste zbraň dědil? Jinak klidně tvrďte, že babička nevěděla ale na váš dotaz po obdržení papíru od policie prohledala byt a našla. Určitě bych zbrań nezatajovala, říkejte, že jste vůbec netušil co máte dělat (pravda, neznalost zákona neomlouvá) ale pokud tam nebude sedět ambiciozní blb tak vám poradí. Nezapomeňte sebou vzít i zbrojní průkaz zemřelého dědečka, eventuelně papíry od zbraně.

randis*
hodnocení

Jsme tři dědicové a soud ještě není ani po 4 letech rozhodnutý. Já se obávám, že mi napaří pokutu, právě proto, že neznalost zákona neomlouvá. Proto bych radši tvrdil, že jsem ji nenašel.

erikch*

bohužel po poměrně špatných zkušenostech s "výkladem práva" jednotlivých orgánů-přesně jak naznačujete-nenašel jsem ...apod.,nikdo vám neprokáže opak(sám sebe asi udávat nebudete,že)...Ono třeba-což myslím všeobecně,může mít ona zbraň něco za sebou(což by byl mnohem větší problém než její samotné držení)-to jsou různé úhly pohledu-ale ještě jednou opakuji-chraňbůh-je to jen teoretická úvaha,nedovoli bych si někoho osočit,prostě víte jak to myslím...Bohužel už bylo x případů,že někdo něco našel,šel to poctivě vrátit-a dopadlo to stylem,"ke jste to ukradl?!"-prostě v tom duchu bych se osobně v této situaci zachoval...,samozřejmostí ale je,jak již bylo napsáno,zbraň "zašít" tak,aby se k ní nikdo nedostal,natož děti...

pravnik1

Dědictví se sice nabývá již dnem smrti zůstavitele, kdo ale zdědí co určí až pravomocné rozhodnutí soudu, Pokud soud ještě pravomocně neskončil, oznamte to Policii a označte toho, kdo má do té doby zbraň u sebe. Ten by ji měl neprodleně odevzdat Policii do úschovy.; prodat ji může až když "bude jeho". Nezahrávejte si se zatajováním zbraně , nestojí to za to...

lidus*

Pokud není rozhodnuto, tak nejste dědic a nemají vás zač stíhat. Nic jste nenabyl a tudíž ani nezatajil, babička měla po smrti dědečka zbraně neprodleně odnést do depozitu k úschově do doby než bude vše vyřešené. Pokud jí nyní zatajíte tak si rozmyslete co s ní uděláte, nelegální držení, nelegální prodej-tak zde vám hrozí trest, nebo jí doma schováte a nikdy nevytáhnete. Proč se policie obrací na vás když nejste majitel?

randis*
hodnocení

Jsem jeden ze tří dědiců, takže i potenciální majitel.

claire*
hodnocení

2x

Neuvádíte, o jakou zbraň se jedná. Rozlišujeme 4 kategorie zbraní - A, B, C, D. Předpokládám, že jde o pistoli či revolver, tedy krátkou kulovou zbraň kategorie B, jejíž držení podléhá povolení. Pokud plánujete zbraň nadále užívat, byť jen rekreačně, musíte ji odevzdat a pak máte ze zákona právo ji žádat zpět, jen co si doděláte zbrojní průkaz (což může trvat i s učením 1-2 měsíce, někdy déle, rozhodně to chce si na nějaké střelnici vyzkoušet střelbu a manipulaci se zbraní). Pokud nehodláte zbraň užívat, ale chcete si ji ponechat na památku, musíte ji nechat odborně zneškodnit (tuším, že se to dělá jen v Praze) a předložit policii doklad o zneškodnění zbraně. Pak můžete mít zbraň doma a dokonce si ji nosit s sebou, ale vždy jen s patřičnými dokumenty (o vlastnictví a zneškodnění zbraně). Můžete o radu poprosit i zde zbranekvalitne.cz/... je to kvalitní střelecké fórum, kde Vám rádi poradí.

patronka*
hodnocení

1x

Radit bych to neměla, ale bude to asi nejlepší. U policajtů člověk nikdy neví, jak mohou reagovat. Zajděte tam, řekněte že jste zbraň nehledal, tedy ani nenašel,ale kdyby se Vám ji časem podařilo najít, že ji určitě přinesete. Nechte o tom sepsat protokol, a pokud o zbrani víte, hlavně ji zabezpečte před dětmi. Třeba za rok se Vám ji "náhodou podaří najít". Patronka

buss
hodnocení

0x

To sice tvrdit můžete, ale když se jednou objeví... Pobavte se s nimi, pokud ji chcete na památku, tak ji nechte zneschopnit střelby, nebo můžete jen držet, ne střílet. Nebo odevzdat a prodat, darovat podle toho co to je. Můžete říct, že jste o nevěděl a hledal až na jejich popud ... Viz zákon o zbraních, je několik skupin zbr. průkazů. Pokuta je možná...

honzek*
hodnocení

0x

Hm, osemetne, o tomto sice nic nevim, ale uz to ze jste sem toto napsal, tak se bude zatajovat spatne. Opravdu nevim co delat. Asi bych se to bal zatajovat. A to ze Vam v supliku lezi nejaky predmet z dedictvi snad jeste neznamena nedovolene ozbrojovani ne? Na to snad nemaji zadny dukaz. Predpokladam, ze jste nevedel, ze mit predmet z dedictvi, obnasi neco takoveho, jako jeho odevzdani..

buss
hodnocení

0x

No a to tu ještě máme trestný čin nedovolené ozbrojování, že ano.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]